Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Montreal'de bir kış akşamı..

Montreal'de bir kış akşamı..
 

SOĞUK VE KARIN ÜLKESİ KANADA

Montreal'de hava sicakligi su an mevsim normalleri olan -25 derecelerden cok cok yukarida. Bunun da sebebi lapa lapa kar yagiyor olmasi, kar yagdigi zamanlar havanin en ilik ve en tatli oldugu zamanlar. Burada yaklasik haftanin uc gunu kar yagiyor. Yerde yarim metre kar var.

DONAN YAĞMUR

Gecen hafta enteresan bir seyle daha karsilastim: "Freezing rain". Yagmur yagiyor ama yere indigi anda buza donusuyor. Kisa sure icinde her yer cok kalin bir buz tabakasiyla kaplanmis oluyor.

RENGARENK KAMPÜS

Lapa lapa yagan kar butun McGill kampusunu beyaza boyuyor. Kampus, Montreal'in tam gobeginde, downtown denen merkezinde. Kentin her yeri isil isil yine. Her milliyetten rengarenk pek cok insan sokaklarda yuruyor. En cok da Cinliler ve zenciler goze carpiyor.

KİTAPÇIDA KAHVE İÇMEK

Aksam uzeri derslerin yorgunlugunu atmak icin pek cok McGill ogrencisi McGill Bookstore'a kapagi atiyorlar. Burada kitapcilarin islevi biraz daha farkli: Girip saatlerce kitaplari karistirabiliyor ve okuyabiliyorsunuz, pek cok oturacak yer var. Bir de kitapcilarin olmazsa olmaz bir Cafe bolumu var, burada sicak bir seyler yudumlarken okuyabiliyor veya sohbet edebiliyorsunuz.

TİM HORTONS; KANADA'NIN SİMGESİ

Tim Hortons buranin en arkadasca en sicak mekanlarindan bir digeri. Sogukta kendinizi atabileceginiz ilik bir mekan. Sehrin hemen her kosesinde bulunan bu cafeler, artik adeta Kanada'nin simgelerinden biri olmus. Daha otantik bir mekan isterseniz Second Cup'lar da isinizi gorur. Bu dukkanlarda bulabileceginiz seyler: basta kahve olmak uzere cesitli kek, pasta, corek tipi yiyecekler.

KAHVESİZ OLMAZ..

Buranin kahve kulturu beni soke etti. Kremali, sutlu, aci, sekerli gibi yaklasik 30 farkli kahve cesidi bulunuyor. Sabahlari kahvalti icin genelde "Bagel with cheese" yeniliyor - bildiginiz ekmek - krem peynir. Ama aahh ah, nerde o Turkiye'deki sicak cay ve simitin, yumusacik pogacalarin tadi.

MCGILL'DE 14 AYRI KÜTÜPHANE

Neyse, ne diyorduk? Aksam uzeri telasi.. Ogrencilerin pek cogu kampuste calismaya devam ediyorlar. Kutuphaneler gece 23.00'e kadar acik. McGill Üniversitesinde 14 farkli kutuphane bulunuyor. Bu da Kuzey Amerika'nin en buyuk bilgi merkezlerinden biri demek. Ornegin, kutuphanelerden biri Islamic Studies Library. 1950'de kurulmus. Osmanlica, Arapca, ve pek cok farkli dilde 100 binden fazla kitap var burada. Ozellikle "rare collections" bolumunde yuzyillar oncesinden korunmus el yazması nadide eserler saklaniyor. Insan sasirmadan edemiyor.

HASRET VE ÖZLEM

Ote yandan, bir burukluk kapliyor icimi yine. Aksam karanligi ve kasveti cokunce deriin bir ic cekis ve memleket hasreti kapliyor yine insani. Ozlemi dindirmek icin maillere bakmak, Turkiyenin web sitelerinde biraz gezinmek, Istanbul resimlerine bakmak, biraz nostalji ve huzun iyi gidiyor. Sahi, Istanbul nasil yasiyor aksam uzerilerini? Bogaz, canim, sevdigim, dunyanin en guzel yeri, boydan boya yine kizila boyaniyor mudur? Uskudar sahilinde martilar telasla kanat cirparlar mi yine? Vapur dudukleri oterken Istanbullular Anadolu yakasindaki evlerine donmek icin acele icinde midirler?

Besiktas'in dar sokaklari yine balikcilar, cicekciler, mendil satan cocuklarla civil civil midir? Bir firindan gelen bugulu ekmek kokusu ilik bir ruzgara karisir mi? Eyup camiinin avlusundaki dev cinarin yakininda aksam ezanini dinlerken abdest alan yasli ak sakalli amca ne dusunmektedir? Sahi, Bogazici'nin kampusunde cimler yesillenmis erguvanlar acmis midir?

Bu sorularin ardi arkasi kesilmez artik. Gozler dalinca uzaklara, bakislar dalginlasinca, memleket tutmeye baslayinca artik huzunden, ozlemden, anilardan siyrilmak zordur. Selam olsun Turkiye'ye! Ayak basinca topragini opecegim. Istanbul, bir Bogazi bin sehre bedel nazli ve guzel sevdicegim, nasil unuturum seni. Nasil unutabilirim?

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..