Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '06

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Montreal güncesi

Montreal güncesi
 

Montreal. Kanada’nın uslanmaz asi çocuğu Quebec eyaletinin en büyük ve en gözde şehri. Sularla çevrili bir ada. New York’a birkaç saat uzaklıkta 3 milyonu aşkın nüfusuyla küresel ve kozmopolit bir kent. Toronto ile birlikte Kanada’nın en önemli ticaret, bilim, kültür, teknoloji, eğitim merkezi. Fransa’nın başkenti Paris’ten sonra dünyanın Fransızca konuşulan ikinci büyük şehri. Dünyada İngilizce ve Fransızcanın beraberce ana dil olarak konuşulduğu tek şehir. Kuzey Amerika’da Avrupa havası ve kültürel etkisinin en yoğun olarak hissedildiği yer. Sanatın, kültürün ve festivallerin şehri. Kuzey Amerika’nın en fazla çeşitliliği ve hoşgörüyü barındıran şehirlerinden biri.

Saat 23.00. Mount Royal tepesinden oturup Montreal’in silüetine bakıyorum. Gözlerim kamaşıyor. Kent yine ışıl ışıl parıldıyor. Downtown adı verilen kent merkezinden gökyüzüne başını uzatan onlarca gökdelen pırıl pırıl aydınlık saçıyor. Gökdelenlerin ışığı yıldızların ışığından daha gösterişli ve daha parlak görünüyor. Gecenin al yalazında hafif bir rüzgar alnınızı okşuyor. Martılar çığlıklar atarak Mount Royal gölünün etrafında uçuşuyorlar. Tepeden indikten sonra Saint Catherine Caddesi boyunca yürüyor, Tim Hortons’tan kremalı kahve alarak yudumluyor, kenti ve insanlarını gözlemliyorum. Çinliler, Zenciler, Avrupalılar, Meksikalılar, Fransızlar, Hintliler kendi geleneksel giysileriyle yürürken St. Catherine Caddesini bir defile yerine döndürüyorlar. Cadde kaldırımlarında gecenin bu saatinde keman, gitar ve flüt çalarak klasik müzik konserleri veren müzisyenlere dalgın dalgın bakıyorum. Konuşulan diller başka, insanların gündemleri ve öncelikleri başka.

Kafamda kırk tilki dolaşıyor, kesik fikirler umarsızca uçuşuyor, birbiriyle çarpışıyor. Kaotik, dinamik, kompleks, non- lineer fikirler.

İlginç bir devir yaşıyoruz. Paradigma değişimi. Paradoks. Küreselleşme. İletişim. Network. Teknoloji. Telekom. Kablosuzlar. Global ekonomi. Dijitalleşme. Bilgi üretimi. Öğrenen organizasyon. Entellektüel sermaye. Quantum çağı. Genetik devrimi. Biyoteknoloji. Internet devrimi. Mikrobiyoloji. Atılım. Yenilik. Rekabet. Hız. Esneklik. Risk. Manevra. Adaptasyon. Değişim. Kaos. Komplekslik. Yatırım. Büyük fikirler. Girişimcilik. Liderlik. Uluslar arası ticaret. Çok uluslu şirketler. Dev sermaye hareketleri. Metropoller. Sosyal sorumluluk. Duygusal zeka. Sanatsal duyarlılık. Kreatif düşünce. Sivil toplum. Demokrasi. 11 Eylül. Güvenlik ve terör. Medeniyetler çatışması. Dinler arası diyalog. Karşılıklı bağımlılık. Kültürler arası diyalog. Farklılık. Çeşitlilik. Zenginlik. Demokrasi. Savaş ve barış.

Fahri Karakaş, Montreal

à la Montréal!

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..