Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '08

 
Kategori
Mortgage
 

Mortgage krediniz hesaplı olsun

Mortgage krediniz hesaplı olsun
 

Sizin için en uygun kredi, uzun yıllar sürecek sistemin içinde üzülmeden, sıkılmadan borcunuzu ödeyebilmenize olanak sağlayacak kredi olmalıdır.

Kredi alırken dikkat etmeniz gereken bir kaç noktaya değinmek istiyorum.
-Bankaların sizden talep ettiği bir defaya mahsus ödeyeceğiniz komisyon, dosya bedeli, ekspertiz ücreti v.s. masrafların dikkate alınması öncelikle önemli...
-Mortgage kredisiyle birlikte DASK, Hayat Sigortası ve Konut Sigortası'nın bedeli nedir ve ayda ne kadar prim ödeyeceksiniz?
-Aslında ayrı bir yazı konusuna burada kısa da olsa değineceğim. Projeden konut alacaksanız anlaşmaları dikkatlice inceleyin ve konutların teslim edilmemesi ya da zamanında teslim edilememesine karşı cezai şartların sizi koruyacak yeterlilikte olmasına dikkat edin. Bu konuda avukata danışmanızı öneririm.

Şu an piyasada farklı isimlerde mortgage ürünleri mevcut. Bazılarını burada sizlerle paylaşmak isterim.

Sabit Faizli Mortgage: Kredi vadesi boyunca faiz oranının değişmediği ve aylık ödemelerde herhangi bir değişiklik olmayan mortgage ürünü. Bu üründe ileride faizler yükselirse etkilenmezsiniz. Düştüğü taktirde ise refinasman yoluyla aynı ya da farklı bir bankayla yeni bir sözleşme yaparsınız. Ancak yeni yükleneceğiniz masrafları da hesaba katın.

Değişken Faizli Mortgage: Faizlerdeki değişimle birlikte kullandığınız kredi faizininde değişebildiği kredi türüdür. Tercihe göre 1, 3, 6 veya 12 ayda bir, bulunulan aydan iki ay önceki ayda TÜİK tarafından açıklanan TÜFE yıllık yüzde değişim oranı ve bankanın marjı baz alınarak hesaplanır.

Esnek Vadeli Mortgage: Bu üründe faizlerdeki değişiklik taksit tutarını değil, vadeyi etkiler. Yani faizler düşerse vade kısalır, yükselmişse uzar.

Düşen Faizli Mortgage: Faiz oranları, kredi kullandırma anındaki faiz oranından daha düşük olması durumunda tercihe göre yılda bir ya da iki yılda bir yeniden düzenlenir. Ancak her sözleşme yenilemede bankanın bir bedel aldığını unutmamalısınız. Bu bedeli önceden öğrenmeniz ve bu ürünün uygun olup olmadığına o zaman karar vermeniz daha sağlıklı olacaktır.

Herşey Dahil Mortgage: Değişik isimlerle pek çok bankada bulunan bu ürün paketinde size kullandırılan kredinin dışında masraflar için de ayrıca bir kredi kullandıran(ihtiyaç kredisi olarak) ya da masraflarıda toplam kredi içine katıp öyle kredilendiren bankalar var. Burada önemli nokta masrafların kredilendirilmesinin hesaplı olup olmadığı.
Bir diğer önemli nokta da kredinin içine gizlenen masrafların büyüklüğünün sorgulanması gerektiğidir.

Bu ürünlerin dışında bankalarda farklı isimlerde çeşitli ürünler mevcut ve her geçen gün ürün sayısı artmakta. Bir süre sonra kişiye özel ürünler oluşturulmaya başlanacak. Tüm bu gelişmeler güzel. Ancak size çok cazip sunulan ürünlerin toplam maliyetlerinin iyice araştırılması ve kararın bu doğrultuda verilmesini hiç unutmamalıyız.

Reim:http://blog.sellsiusrealestate.com/wp-content/100-year-mortgage.gif

 
Toplam blog
: 12
: 1608
Kayıt tarihi
: 09.09.07
 
 

1972'de İstanbul'da doğdum. Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. 10 yıldır Satış-Pazarlama sekt..