Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

tarcinmoscow / Seden Sezer

http://blog.milliyet.com.tr/tarcinmoscow

11 Temmuz '08

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Moskova'da ne yenir?

Moskova'da ne yenir?
 

Rus mutfağının vazgeçilmezlerinden-Pelmeni


Moskova’ya geldiğinizde dönerken neler alabileceğinizi artık biliyorsunuz. Ama her insan yabancı bir ülkeye giderken orada ne yiyeceği konusunda endişelidir. Ne de olsa damak zevkinize aykırı yemeklerle karşılacağınızdan endişe edebilirsiniz. Ama Rus mutfağında damak zevkinize hitap edecek pek çok yemekle karşılaşmanız mümkün. Buradayken otantik Rus mutfağını denemek isterseniz size birkaç önerimiz var. Buradayken pek çok yabancı kültüre ait restoran bulabilirsiniz. Türk mutfağının örneklerini de bulabilirsiniz, ama buralara gelmişken neden yerel yemeklerin tadına bakmayasınız ki?

Borş çorbası: borş çorbası Rus mutfağının en bilinen yiyeceklerinden biridir. İçindeki pancardan dolayı rengi pancar rengine yakındır ve ana malzemesi lahanadır. Etli veya etsiz yapılır, smetana (yoğurt-krema arası bir tad) ile servis edilir. Tatlı-ekşi bir tadı olan bu çorba vitamin yönünden çok zengin ve oldukça doyurucu bir çorbadır.

Pelmeni: Pelmeni ve Varaniki bizim klasik mantımızın biraz daha büyük boyutta olanıdır ve mantının eksine çok çeşitli içlerle hazırlanabilirler. Etli, mantarlı, tavuklu, patatesli hatta vişneli gibi tatlı içlerle hazırlananları vardır. Yine smetana ile servis edilir.

Haçapuri: peynirli kurabiye diyebiliriz sanırım, aslında Gürcü mutfağının bir örneğidir. Koyun sütünden peynir ile yapılır.

Zakuski: Aslında bir Ordövr tabağıdır. Salatalık turşusu (Rus turşuları tatlıdır), siyah ekmek, salamura mantar, smetana, pancar turşusu, fileto balık gibi lezzetleri bir tabağa toplar. Yemeklerden öçnce aperatif olarak yenir ve isteğe bağlı tabağa havyar, sosis (kolbasa) ve peynir de eklenebilir.

Solyanka: Bol baharatlı bir çorbadır ve balık ya da etli olarak yapılır. Etli olan, domates çorbasının etlisi gibidir.

Tuzlu Pirojki: et, lahana, patates, mantar veya tvarok (lor peyniri) ile yapılan küçük poğaçalardır. Oldukça lezzetlidir ve ufak atıştırmalar için idealdir. Hemen hemen her metro istasyonu çıkışında küçük kiyosklarda satılır.

Tatlı Pirojki: Tuzlu pirojkilerin içi tatlı malzeme ile hazırlanmış olanlarıdır. Reçel, meyve çeşitleri malzeme olarak kullanılır ve smetana ile servis edilir.

Kotleti po Kievski: Rus mutfağının en belirgin yiyeceklerinden birisidir. Tavuk göğsünün içi, sarımsaklı tereyağı ile doldurulur. Ekmek kırıntılarına bulanıp kızartılır. Oldukça kalorili bir yemektir ama mutlaka denenmesi gerekir.

Golubski: Bizim lahana dolmamzı gibidir. Lahana içine kıyma ve peynir sarılır. Domates sosu ile pişirilir.

Bev Stroganov: Dana bifteği soğan, mantar sote ve ekşi krema ile hazırlanan bir yemektir. Etler ince ince doğranır ve mantar sote ile pişirilir. Yanında kara buğday haşlaması ile servis edilir.

Şarlota: Kekin içi krema ve meyve püresiyle doldurulur, üzeri krema ile süslenir. İlk olarak Çar I.Aleksandr için Fransız şef Anton Careme yapmıştır. Ağır ancak lezzetli bir tatlıdır.

 
Toplam blog
: 19
: 2113
Kayıt tarihi
: 17.12.07
 
 

10 yıldır Moskova'da yaşıyorum. Eşimin işi nedeni ile geldiğim bu şehirde 2.5 yıldır sürekli yazıyor..