Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Motisvasyon'un önemi 3

Motisvasyon'un önemi 3
 

15 ve 19 ocak tarihli yazilarimin. Birinci bolumunde; Bireyin motivasyonunu kaybetmesinin 3 nedeninin;1, Kendine guven eksikligidir, 2. Dikkat eksikligidir, 3. Pilanlama eksikligidir. Ikinci bolumde; Sosyal cevre acisindan motivasyonu ele almistik. Bu gunku yazimda Yonetici ve calisan acisindan motivasyonun onemini yazmaya calisacagim.

Bazi gunler duydugumuz guzel bir soz motivasyonumuzu aninda yukseltir. Bu sozler bireyi yeniden desarj eder. Bazi insanlar duyduklari bu guzel sozleri yazarak, isyerlerindeki masalarinin cevresine asarlar. Simdi bu sozlerden bazisini burada yazacagim.

1. Dunyada degismesini istediginiz ilk sey kendiniz olmalidir.
2. Hayatta yapmaniz gereken tek sey cok az seyi yanlis yapmaktir.
3. Tek yol dogru yoldur.
4. Yucelige yaptiginiz yolculugunuza her zaman konsentre olmalisiniz.
5. Hayatin bizlere sundugu en buyuk odul, buna degecek bir iste cok calisma sansidir.
6. Acik bir zihnin oldugu her yerde mutlaka umut olacaktir.
7. Ya ruyalarinizi degistirmeli ya da yeteneklerinizi artirmalisiniz.
8. Yonetmek sadece baskalarini motive etmektir.
9. Motivasyon, insanların onlardan yapmalarını istediğiniz şeyi, siz istediğiniz için değil, kendileri istedikleri için yaptıklarını düşünmelerini sağlamaktır
10.Neden mi kazanmak istedim? Çünkü kaybetmek istemiyordum!'
11. İşte başarılı olmak, en tepeye vurmak için bir insanın bilmesi gereken, yaptığı işle ilgili bilinmesi muhtemel her şeydir.
12. Risksiz kazanmak zafersiz kazanmaktır.
13. Tek sınır her zaman hayalin koyduğu sınırdır.
14. İşini sevmeden ve sadece para kazanmak için yapan kişinin, para kazanması ve hayattan zevk alması çok zordur.
15. Kendinizi başarı için programlayın, başarmak aynı yönde sonuna kadar gitmektir.
16. Ne başaracağınız; neyi , nasıl ve ne kadar istediğinize bağlıdır.
17. Kendi yetenek ve ilgileriniz doğrultusunda belirlenmiş bir hedefiniz olsun
18. Hayallerimizi kontrol edemediğimiz noktaya kadar, rahatlık bizi kontrol eder
19. Yeni güç kaynağı çok az kişinin elinde olan para değil, çoğu insanın elinde olan bilgidir
20. Göklerde uçmak mucize değildir, ya da suyun üstünde yürümek.Asıl mucize yeryüzünde yürümektir.

Bu sozler bazılarına motivasyon sağlarken diğerlerine de anlamsız boş sözler olarak gelecektir. Ama zor zamanlarda çalışanlara küçük ama motive edici notlar vermek, çalışanların kendilerini ekibin bir parçası gibi hissetmelerini sağlayacaktır.

Yönetici Açısından
En güçlü motivasyon kaynağı bireyin kendi düşünceleri, bir başka deyişle zihinsel süreçleridir. Bu anlamda birey ne düşünür, nasıl düşünür, moral değerleri nelerdir, bireysel gelişimine katkıda bulunan kaynakları nasıl değerlendirmiştir, dünya görüşü, yaşam standardı vs gibi bir çok faktör önem kazanmaktadır.Yönetici, motivasyon ve insan ihtiyaçlarını anlamanın, organizasyonel hedeflerin ancak ve ancak çalışanlarla beraber gerçekleştirilebileceği gerçeği açısından öneminin farkında olmalıdır.

Yönetici herkesin aynı özendirme ve teşviklerle motive olduğu düşüncesinde bulunma hatasına düşmemelidir. Eski tip yönetici çalışanların çoğunun işi sevmediğini zanneder ve çalışanların ancak korku yada parasal ödüllerle motive edileceğine inanırlar. Bunlar kısa vadede motivasyonu sağlayabilir ancak uzun vadede çalışanları işten bıktırır. Modern yaklaşım olumlu çevresel faktörlerin (tanıma, statü) kullanımını savunmaktadır. Gerçekçi hayaller de motivasyon kaynaklarından biridir. Hayaller yaratıcı düşüncenin ürünüdür. Eğer yaratıcı ve üretebilen bir yanımız olmasaydı hayallerin varlığından da söz edilemezdi. Hayaller bize gerçeklerin katı sınırlamalarından kurtulma imkanı verir. Gerçekliğe farklı bakmayı öğretir. Ama nasıl olursa olsun hedeflerimize dair hayaller kuracaksak gerçekle bağını tamamen koparmamak gerekir. Çünkü gerçek her an karşımızdadır ve bizi bağlayıcı özelliği vardır.

Olumlu düşünen bireylerin, olumsuz veya karamsar düşünen bireylere oranla daha kolay ve çabuk motive olduğu bilinmektedir. Bunun asıl nedeni iyimser bakışın harekete geçme noktasındaki pozitif katkısıdır. Daha açık bir ifadeyle hayata olumlu bakan bir birey en zor olaylarda dahi yapılabilecek bir şeylerin varlığını bilir ve bu doğrultuda inancını kaybetmeden harekete geçer. Oysa kötümser bakış bireyi sınırlandırır, hareket kabiliyetini kısıtlar, başarılabilecek konularda dahi tereddüt yaşatır ve nihayet motivasyonu daha oluşma aşamasında yok eder. Böylece kötümserlik, motive kaynaklarına ulaşmamızda büyük bir engel oluşturmaktadır.

Çalışan Açısından
Motivasyonun diğer bir kaynağı, umut taşımak, umutlu olmaktır. Bazen her şeyimizi kaybettiğimizi düşünürüz. Sanki dünya başımıza yıkılmış ve biz o yıkık dünyanın altında öylece kalakalmışız. Her şey kötüdür, kötü gitmektedir. Yoluna girmesi için mucize gerekmektedir. Böyle olduğunu varsaysak bile geleceğin sizi beklediğini düşünmek ve o geleceğin kimseye değil sadece ve sadece size ait olduğunu bilmek yeterlidir. Evet gelecek ama herhangi bir gelecek değil bu. Sizinle hep birlikte olacak ve size özel, size ait olan bir gelecek. Yarınlar hep orada ve yalnız sizi beklemektedir. Onu kendi isteğinizce kurmak istemez misiniz? Bunun için yapmanız gereken bir tek şey var. Umudunuzu asla yitirmemek.
Motivasyon kavramını bilmek sağlıklı ilişkiler kurmak ve uyumlu yaşamak açısından oldukça yararlıdır. Tüm davranışlar nedenseldir ve bu nedenleri anlamaya çalışmak, bunlar üzerinde yoğunlaşmak çeşitli durumlarda ortaya çıkabilecek problemleri tahmin etme, engelleme yada çözmede yardımcıdır.

İnsanları neyin motive ettiğini bilmek, çevredekileri anlamayı, onların hareketlerini, davranışlarını anlamayı gerektirir, bu insanı gözlem yapmaya ve çevresini tanımaya iter. Birbirini iyi tanıyan insanlar ise aralarındaki problemleri daha rahat çözer , bu sayede iş arkadaşları ve yöneticilerle daha iyi ilişkiler kurulabilir.

Devam edecek.

Bir sonraki yazilarimda motivasyonun asagidaki alanlarda etkisini ele alacagim.
Motivasyonun isletmeler uzerindeki etkileri
Motivasyonun isletmeler uzerindeki etkileri
Gurup calismasiyla motivasyon
Motivasyon'da kullanilan ozenlendirme ye yardimci olan araclar
Motivasyonun'da liderin rolu

Selamlar,
Mustafa Ucman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..