Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '10

 
Kategori
Eğitim
 

Motivasyon eksikliği nasıl giderilir?

Motivasyon eksikliği nasıl giderilir?
 

Bir öğrenci eğer, sürekli anne babasının ders çalış demesiyle ders masasına oturuyorsa, ya da o masaya oturduğu halde bir türlü çalışmaya başlamak içinden gelmiyorsa motivasyon eksiliği var demektir.

Motivasyon; bir işi yapmak için duyulan aşırı istektir. Genellikle motivasyonu tam olan öğrenciler başarılı iken motivasyonu eksik olan öğrenciler barısızdırlar.

Motive olan öğrencide derse karşı istek, dikkat ve kararlılık hakimken, motivasyonu eksik olan öğrencide derse karşı hep bir isteksizlik, adapte olamama sorunu hakimdir.

Motivasyon eksikliğine neden olan etkenler;

Psikolojik durum, bedensel ihtiyaçlar ve ders çalışma ortamının elverişsiz olmasıdır..

Motivasyon eksikliği nasıl giderilir?

* Öncelikle kendinize hedef belirleyip, ben ileriki yaşamımda kendimi nerede görmek istiyorum sorusunun cevabını bulmalısınız. Eğer kendinizi olmak istediğiniz yerde görmek istiyorsanız , bunun bir bedeli olduğunu da bilmelisiniz.

* Her insanın yaşamını devam ettirebilmesi için bir takım ihtiyaçlarının sağlıklı olarak giderilmesi gerekiyor. Bunların en başında düzenli uyku ve beslenme geliyor bildiğiniz gibi. Eğer uykusuz olursanız, aç karnına derse başlarsanız, istediğiniz performansı elde edemezsiniz. Derse başlamadan önce tüm bu bedensel ihtiyaçlarınız giderilmiş olmalı.

* Psikolojik olarak hazır olmalısınız. Ailevi bir sorun varsa onu halledip derse öyle oturun.

Ne kadar çalışsam da başaramam gibi olumsuz konuşmalara son verin. Daha önceki yapamam dediğiniz fakat başarılı olduğunuz olayları aklınıza getirin. Yaşamda başarılı olmuş insanları örnek alın ve onlar başardıysa ben de başarırım diyerek olumlu düşünün.

* Derse başlamayı, genel bir amaç olarak görmeyin. Hangi dersin hangi konusuna çalışacağınızın bilincinde olun.

Bunun için kendinize aylık, haftalık ve günlük ders çalışma planı hazırlayın. Eğer kendiniz hazırlayamıyorsanız; bir uzmandan yardım alın.

* Bedensel ihtiyaçlarınız tamamlayıp, psikolojik durumunuzu düzelttikten sonra ders çalışma odanızdaki elverişsiz ortamı düzenleyin. Dikkatinizi dağıtacak şeyleri göz önünden kaldırın. Oda ısısına dikkat edin. Tv, radyo, cep telefonu gibi dikkatinizi dağıtacak sesli iletişim araçlarını kapatın. Ders çalışırken müzik dinlemeyin, dikkat eksikliğine neden olur.

…………..

Çalışırken, en çok hangi derste zorlanıyorsanız, o dersten başlayın. Bir sayısal, bir sözel ders çalışmanız sizin yararınıza olacaktır. Hedefinize ulaştığınızda, kendiniz ödüllendirin.

Son bir ilave daha yapmak istiyorum; unutmayın ki, ders derste öğrenilir.

Eve gelince mutlaka kısa tekrarlarla pekiştirilir. Sizlerin sorumluluğunuz ders çalışmak ve ileriki yaşamınızda olmak istediğiniz yöne doğru ilerlemek. Bunun için günü gününe planlı ders çalışmak çok önemli.

Bugünün işini yarına bırakırsanız, dersler biriktikçe işin içinden çıkılmaz hale gelir. Bu da sizi mutsuz eder.

Sonuçta ne çalıştığınız dersten başarılı olursunuz, ne de eğlenceden, dinlenmeden zevk alırsınız..

Planlı ders çalışmak ve okuma alışkanlığı kazanmak da belki zorlanabilirsiniz fakat, bu konuda ısrarcı olursanız alışkanlık haline geldiğini görürsünüz. Unutmayın, kötü alışkanlıklar da sürekli aynı tekrarları yapmakla gelişir.

Sözün özü;

Azimle ve kararlılıkla hedeflerine koşanlar mutlaka başarılı olurlar. Kendinize olan güveninizi asla kaybetmeyin. Unutmayın; İstemek başarmaktır.

Ders nasıl çalışılır? http://blog.milliyet.com.tr/Ders_nasil_
calisilir__verimli_ders_calisma_yontemleri_nelerdir_/Blog/?BlogNo=265443

Sevgilerimle.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..