Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Motivasyonun önemi

Motivasyonun önemi
 

Gunumuzun insanlari zamanlarinin buyuk bir bolumunu iste ve calisma alanlarinda gecirmektedirler. Neredeyse ailemize hic vakit ayirmamaktayiz veya zamanimizin cok az bir kismini onlar icin harciyoruzdur.Ihtiyaclarimizi karsilamak ve yasmak icin calismak ve para kazanmak zorundayiz. Bunun yanı sıra çalışmanın diğer önemli gereksiminden birisi de, insanin kendini ifade edis tarzi olmasinda yatar. Bir insanin yaptigi is kendi amacina ve beklentilerine uyuyorsa, o insan mutlu ve huzurludur ayni zaman'da o insanin verimliligi artar.

Motivasyon, bireyi belli amac icin harekete geciren guc demektir. Ihtiyaclar temel motivasyon faktorudur. Ancak bazi faktorler insani motive etmez ama motivasyonun varligi icin gereklidir. Siz su an icinde bulundugunuz durumdan memnun degilseniz ve baska isler hayel ediyorsaniz, o zaman motivasyona ihtiyaciniz var demektir.

Motivasyon eksikliginin, ustesinden geldikten sonra, tekrar bir sure sonra ayni problemle karsilasila bilinir. Burada insanin kendi dusuncesini anlayabilmesi ve dugularini nasil yonlenirecegini coze bilmesidir. Boylece birey negatif olan seyleri elemeyi ve modive eden olaylari gelistirmeyi ogrenir. Birey yaptigi is'e odaklanarak, cokuntuye ugrayacagini anladigi anda hemen kendine mudahele ederek islerinin kotuye gitmesine engel olmasi gerekmektedir. Bazen motivasyon en ufak bir degisiklikle calisanlarin coskusunu kirabilir. Ornegin, sabah isinize gittiginizde, bir is arkadasinizin yaninizdan size selam vermeden gecmesi veya dalginligindan dolayi soylediklerinizi duymamasi gibi. Yada tam tersi, size bir arkadasiniz veya yoneticinizin "bu gun cok formunda gozukyorsunuz" diyerek hatirinizi almasi sizi motive ederk harekete gecire bilir.

Bireyin motivasyonunu kaybetmesinin 3 nedeni vardir.
1. Kendine guven eksikligidir.
2. Dikkat eksikligidir.
3. Pilanlama eksikligidir

Guven eksikligi, genelde yapilacak seylere asiri odaklanip, daha onceleri yapilan islerin veya becerilerin unutulmasindan ortaya cikmaktadir. Sadece yapmak isdediklerine odaklaninca, beyin daha neden yapmadiginiz icin yeni negatif fikirler uretir. Gecmisteki yasadiginiz sikintilar ve zayifliklar surekli sizin aklinizi meskul eder. Arkadas veya rakiplerinizi kiskanir neden basarili olmadiginizi dusunur durursunuz. Boylece kendinize olan guveninizi kaybedersiniz. Eger sahip oldugunuz onca tecrube icin nekadar minnet duydugunuzu dusunmek icin zaman ayirirsaniz, deprasyon ve sitres gibi negatif faktorlarin sizin tecrube hanenize bir olumlu faktor oldugunu dusunurseniz. Bunun basariya ulasmaniz icin nekadar isinize yaradigini goreceksiniz. Beyinde inanmak isdedikleriyle gercekler arasinda surekli bir catisma vardir ve bunu cozmek icin hemen harekete gecmek gerekir.
Ikinci etken DIKKAT eksikligidir. Asil amaciniz yerine istemediginiz seylere odaklanyor veya her hangi bir korkunuzun oldugunu dusunuyor olabilirsiniz. Burada korkulari, asil amacimiza ulasmak icin motivasyon artirici bir sekilde kulanabilirsiniz. Aklinizi bir korkuya yonlendirmedense, pozitif bir hedefe yonlendirmek beyninizi calismaya sevkeder. Gelecek icin endiselenmeden vazgecip, gelecek icin bir adim atmaniz gerek. Ne istediginizi bilirseniz, o zaman onun icin motive olabilirsiniz.

PLANLAMA eksikligi motivasyonu oldurur. Basariya ulasacak aktiviteleri siralayip ve odenecek bedellerin minumuma cekilmesini saglayarak, pilan yapabilirsiniz ve bu palaninizi bir zaman cizelgesine donusturerek isinize baslayabilirsiniz.

Motivasyon saglayamamis bir arkadasiniz sizi olumsuz etkileye bilir veya bunu tam terside olabilir. Calisma ve gunluk hayatimiz icerisinde motivasyonun onemli bir rolu vardir. Bu nedenle etrafimizdakilerine surekli gulumseyerek bakarsak, cevremizi ve kendimizi motive etmis olacagiz.

Devamli gulumsemeniz dilegimle,

Mustafa Ucman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..