Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '10

 
Kategori
Teknik Bilgiler
 

Motosikletli neden sevilmez?

Bizden neden nefret ediyorlar?

Öyle görünüyor ki motosiklet sürücüsü olmayan kişiler bizden nefret ediyorlar. En azından büyük bir kısmı çoğunlukla öyle davranıyor.

Neden?

Bir arabaya binelim ve hattınızda olabildiğince kanuni hızlarda yol alalım. Göreceksiniz ki başta kurye dediğimiz eğitimsiz kişiler olmak üzere motosikletler hat düşünmeden sağımızdan yada solumuzdan ani geçişler yaparak çoğu zaman bizim irkilmemize sebep olacaklardır. İstisnalar var tabi ama azınlıkta kalıyorlar. Bu şekilde geçişler yapan motosikletler aslında cüsselerinin küçüklüğünden sanki çok daha hızlı gidiyorlarmış gibi görünmekteler. Bu da diğer araç sürücülerini korkutabilmektedir. Korkan kişilerin bu korkularını takip eden duygu ise çoğunlukla kızgınlıktır.

Medyaya gelince zaten sansasyon peşindeler ve tabi dağa çakılmış bir uçağa erişmek zor ve zaman alır ama motosiklet kazaları hemen orada. Beş dakika sonra işte size kanlı bir senaryoyu yaratacakları fotoğraflar. Halk da zaten bunlardan bıkmış…

Tabi birde işin kıskanma boyutu var. Herkes motosiklet sürücüsü olamaz. Nasıl ki herkes iyi bir sporcu olmazsa kondisyon ve denge isteyen motor sürüşü de bazılarına göre değildir. Ayrıca tüm donanımları da bayağı etkileyici, bunları da neden takıyorlar… onlara göre hava olsun diye.

Bu şekilde yanlarından geçip giderlerken bazıları da ben neden yapamıyorum, öyleyse onlarda yapamasın diyor. Hele ki bunlar firmaların ticari panelvan larını kullanan şoförlükten öte bir iş yapamayan köy kökenli insanlarsa kafadan üzerinize kırarlar. Hatta bazıları bunlar bizim ekmek paramıza engel ölsün gitsinler diyor ve maalesef vurup kaçıyorlar da çünkü cezalar çok yetersiz. Sarı araba ve minibüslerden bahsediyorum.

Bazılarımızda bu alet şeytan icadı, çok tehlikeli telkinleri ile büyüdüğü için çok istemesine rağmen bir türlü içindeki korkuyu kıramıyor. Bu tip insanlara siz kalkıp birde neden sizde denemiyorsunuz dediğinizde kendilerini aşağılanmış hissediyorlar ve sizden nefret ediyorlar.

Motosikletlerden nefretin bir diğer sebebi de motorun bir lüks vasıta gibi kabul edilip zengin çocuklarından nefret duygusuyla bütünleşmesidir. Sizde dolmuşla gitmek zorundayken etraftan gelip geçen araç sahiplerini sevmezdiniz, hele bunlar giysi renklerini bile motor renklerine uygun seçmiş havalı motorcularsa.

Birde ses olayı var. Motorcular çok gürültü yapıyor deniyor. Ama bu doğru değil evet, gürültü yapanlar var ama bunlar azınlıkta. Genelliklede bunlar ortaçağ ilkelliğini anımsatan garip kıyafetler ve dövmelerlede etrafa bir nevi korku salma peşindeler sanki. Ancak tüm motorcuların belki %20 si bile değildir bu azınlık. Araçlardan gürültü yapan yok mu? Tabi esas olan bu değil. Arabasında sessizlik içinde oturup trafiğin açılmasını beklerken yanından geçip giden motorun uzaklaşan motor sesi de bir kıskançlık sebebi oluyor. Bazı spor tipi motorların ve chopper tipi motorların aşırı sesi konusunda ise haklılık payları var tabi.

Motorcu olarak biz kibar olabiliriz ama ne kadar olsak da bizden nefret etme durmayacak gibidir. Ancak biz onlardan nefret etmeyelim. Daha eskilerde müzisyen, ressam yada sporcu olmayı istemek hoş karşılanmazdı. Mühendis, doktor ol, oku da adam ol denirdi. Neyse bu aşıldı ama motosiklet henüz aşılamadı. Kafalarımız özgür düşünceye ve medeniyete henüz tam yatkın değil malesef. Düşünce özürlü topluluklarda özgürlüğü de herkes kendine göre yonttuğu, sadece kendisine istediği için sonuç doğal olarak anarşi oluyor. Amerika gibi gelişmiş topluluklarda ise yaygın motor kullanıcısının bulunduğu Teksas ve Kaliforniya gibi eyaletlerde motosikletlilerin gerek hava şartlarından daha fazla etkilendikleri ve gerekse de çabuk ulaşım için ortaya çıkan bir araç olduğu düşüncesiyle servis yollarında ve hat aralarında motor kullanmak kanuni hale getirilmiş ve yine güvenlik açısından birincil geçiş üstünlüğü ve en üst hız sınırı bu araca, motosiklete verilmiştir.

Trafik kurallarına uyalım ve davranışlarımızın diğer sürücüler ve insanlar üzerindeki etkilerin rahatsız edici hatta zarar verici olmamasına özen gösterelim. Bunu yapabilirsek toplum içerisindeki itici görünümümüz büyük oranda silinecektir. En azından çoğu insanın hakkımızdaki fikri değişecektir.

Motosikletle ulaşım bilhassa şehir içi ulaşımı çağdaş dünyanın vazgeçilmez bir unsurudur. Bu gerçek er yada geç toplum içindeki motosikleti henüz tanımamış diğer bireylerce de görülüp benimsenecektir. Esasen Avrupa ve Amerika'nın motosiklete verdiği önem de bundandır. Toplu taşımacılık tamamen yeterli olamamaktadır. Çünkü her şarta uygun esnek bir şekil değildir. Bireylerin özgürce seyahatleri toplu taşımacılığın zaman ve mekan şartları ile kısıtlanmadan ve hava kirliliğine daha az katkı ile ekonomik olarak caddelerde, sokaklarda fazla yer kaplamadan en iyi motosikletlerle sağlanabilir. Çok genç veya çok yaşlı insanlarda ve aşırı sert hava koşullarının hüküm sürmesi haricinde de bu ulaşım şekli en azında şehir içi için geleceğin çözümü gibi gözükmektedir. Hatta elektrikli motosikletlerin zaman içinde devreye girmesiyle bu durum kaçınılmaz olacak gibi gözükmektedir.

Alpaslan Kuzucan

 
Toplam blog
: 18
: 2391
Kayıt tarihi
: 26.07.10
 
 

Merhaba, Yüksek tahsilliyim, iyi derecede ingilizce biliyorum. 1955 Kütahya doğumluyum. Evliy..