Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '18

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

Mr. Pickwick'in Serüvenleri

Mr. Pickwick'in Serüvenleri
 

Charles Dickens bu eseri muhtemeldir ki, yetişkinler için biraz da esprili bir dille ve sanırım döneminin bazı değerlerini eleştirmek üzere yazmıştır.

Çünkü o dönemler, bazı şeyleri, toplumsal beğeni, yargı ve kabuller nedeniyle cesaretle yazmanız ya mümkün olmuyor ya da olsa bile ters tepebiliyordu.

Bu nedenle, şimdilerde çocuk klasikleri arasında kabul ettiğimiz birçok eser, aslında döneminde yetişkinler için yazılmıştır.

Mr. Pickwick'in Serüvenleri adlı eser de öyle görünüyor. Ancak yine de, kitap okuma alışkanlığı oluşan çocukların, belki ortaokul döneminde, hadi olması lise döneminde rahatlıkla okuyabileceği bir eser.

Peki çocuklar okumalı mıdır bu eseri?

Elbette.

Çünkü birbirinden tuhaf ve komik olaylar, aslında akla ve mantığa çok da uymayan bu olaylar, o kadar başarılı bir dil kullanımı ve kurgu ile anlatılıyor ki, usta işi bu anlatıdan mahrum olmamak gerektiğini düşünüyorum.

Eseri bir çırpıda okuyup bitirdiğiniz zaman, insanların maddi çıkarları için nasıl hilekâr olabileceklerini, her şeye rağmen iyi nasıl iyi bir insan olunabileceğini, hapise düşme pahasına da olsa doğru yoldan ayrılmama kararlılığını ve en sonunda iyi olanın kazanabileceğini görmek mümkün oluyor.

Bence keyifle okumak mümkün.

Savaş Gönen

#Çocukedebiyatı

 
Toplam blog
: 25
: 1026
Kayıt tarihi
: 01.11.09
 
 

Doğadan aldığım her şeyi doğaya geri verme çabası içinde olan ve bu nedenle, büyük bir kentin küç..