Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '07

 
Kategori
İnternet
 

MSN: Mahvolan sosyal nizam

MSN: Mahvolan sosyal nizam
 

Yedisinden yetmişine hepimizin ağzına dolanan bir kelime: Emesen (MSN)
Bilgi çağının tekel haline gelmiş yazılım devi Microsoft’un geliştirdiği anlık mesajlaşma uygulamasını ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişinin kullandığını biliyor muydunuz? Bu rakama göre ülkemizdeki yaklaşık 5 kişiden biri yeni çağın sosyal iletişim aracını kullanıyor. Memleketimizdeki internet kullanım oranı arttıkça MSN kullanıcılarının sayısının da artacağı muhakkak.

Sosyal iletişimde bir nevi devrim yaratan bu iletişim aracını kullanmayı çok seven halkımız MSN ile dünyanın en ücra yerindeki akrabalarıyla görüşüyor, hasret gideriyor. Şirketlerin birçoğu iş bağlantılarını ve işle ilgili tüm iletişimlerini MSN ile yapıyor. Telefonu kullanmak yerine MSN, ICQ, Skype gibi hızlı mesajlaşma servislerini kullanan insanlarımızın sayısı çığ gibi artıyor. Kimisi hesaplı iletişim sağladığı için bu yolu tercih ederken kimisi de kendini daha rahat ifade edebildiğini düşündüğü için bu hizmetlerden faydalanıyor. MSN uygulamasının faydalarından daha fazla bahsetmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Şu an bu satırları okumakta olan internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun bu eşsiz iletişim araçlarından en azından birini kullandığına eminim. Yazımın başlığında da değindiğim gibi benim esas sizlerle paylaşmak istediğim konu: Mahvolan Sosyal Nizamımız.

Geçen günlerde basında çıkan ve çay ocağında internet kullanımından bahseden bir haberi okuyunca bugünün dünyasında yaşayan bizlerin öncekilerden çok farklı iletişim alışkanlıkları edindiğimizin daha çok farkına vardım. Çay ocaklarındaki MSN kullanımı hayatımızın ve dolayısıyla iletişimimizin ne denli sanallaştığının çok somut bir örneği. Çay siparişlerimizi internetten vermeyelim demiyorum ama belki gün gelecek esnaf ile çaycı arasındaki o güzel diyalogları bile özleyeceğiz. Bir çay daha getirir misin dediğimizde “Tamam Abi” diyen çaycı çırağının sesine hasret kalacağız.

Günümüzde duygular bile artık J L gibi ifadelerle anlatılır oldu. Bilmiyorum farkında mısınız ama günümüz insanı git gide sosyal hayattan elini ayağını çekiyor. Yemeğimiz internetten verdiğimiz bir siparişle evimize geliyor, sevdiklerimize hediye almak için bile dijital alışverişi tercih ediyoruz. Satıcı ile alıcı arasındaki pazarlık çekişmelerinin yerini internet sitelerindeki açık artırmaların aldığını hepimiz izliyoruz. Elektronik ticaretin faydaları, firmalara, tüketicilere getirdiği kolaylıklar tartışmasız harika ama sanırım bizden alıp götürdüğü bazı güzelliklerin olduğu da bir gerçek.

Gelelim yeni çağın iletişim aracının sosyal nizamımızı nasıl alt üst ettiğine. İyi niyetle kullanıldığında birçok fayda ve güzelliği bizlere sunan anlık mesajlaşma servisleri aile hayatımızın ortasına dinamit gibi düştü. Evinde internet bağlantısı olan tüm aileler de bir nevi tehdit altında. Daha geçenlerde sapık zihniyetli bir çetenin küçük çocukları MSN’den nasıl taciz ettiğini ve uygunsuz görüntüleri nasıl elde ettiklerini bu siteden okuduk. Masum bir “slm” ifadesiyle başlayan sanal diyalogların nasıl aile facialarıyla sonuçlandığı hepimizin malumu. Zaten çatırdamakta olan geleneksek aile ortamımız her geçen gün biraz daha internet dünyasının tacizine uğruyor. Güzellikler sunan keşifler hayatı mahveder hale gelebiliyor. Tümüyle toplumsal bir çöküntü yaşamadan internet aleminin zararlarından kendimizi ve çocuklarımızı korumaya çalışmamızın zamanı geldi de geçiyor bile.

 
Toplam blog
: 24
: 860
Kayıt tarihi
: 01.11.06
 
 

1977 yılında Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde dünyaya geldim. 1998 senesinde Yıldız Teknik Üniversites..