Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Muahafazakâr demokraside sansürün yeri

Aşağıdaki alıntı Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun internet sayfasından yapılmıştır:

"Hakkari’de Meydana Gelen Terörist Saldırılarla İlgili Yayınların Men Edilmesine Karar Verilmiştir

Bilindiği üzere 3984 Sayılı Yasanın “Yayınların Men Edilmesi” başlıklı 25. maddesi, “Yargı kararları saklı kalmak kaydıyla yayınlar önceden denetlenemez ve durdurulamaz. Ancak, milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması kuvvetle ihtimal dahilinde ise Başbakan veya görevlendireceği bakan yayını durdurabilir.” hükmünü taşımaktadır.

Söz konusu yasa hükmü kapsamında Devlet Bakanı Cemil Çiçek imzasıyla 23 Ekim 2007 tarihinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığına gönderilen B.02.0.001/116 sayılı yazıda, 21 Ekim 2007 tarihinde Hakkari’nin Dağlıca bölgesinde meydana gelen terörist saldırılarla ilgili radyo ve televizyon yayınlarının durdurulması istenmiş olup, bu talep Üst Kurulca bütün yayın kuruluşlarına tebliğ edilmiştir. Anılan yazıda, aşağıdaki ifadelere yer verilmiştir:

“21/10/2007 tarihinde Hakkari’nin Dağlıca bölgesinde meydana gelen terörist saldırılarla ilgili olarak; kamu düzenini ve halkın moral değerlerini olumsuz etkileyen, güvenlik güçlerine dönük zaaf imajı yayan, toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyen radyo ve televizyon yayınlarının, toplumsal sorumluluğa ve duyarlılığa uygun yayın anlayışı temelinde, güvenlik güçlerinin moral değerlerinin yüksek tutulması, toplumsal psikolojinin olumsuz etkilenmemesi ve çocukların ruh sağlığının korunması amacıyla 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 25. maddesi gereğince durdurulması uygun görülmüştür. “

Kamuoyunun ve ilgililerin dikkatine sunulur."

Bu sansür uygulaması ilk bakışta toplum güvenliğini gözetme gibi haklı görülebilecek bir gerekçeye dayandırılmakla birlikte, gerek ifadenin muğlaklığı nedeniyle uygulanabilirliğinin tamamen nesnellikten uzak bir nitelik taşıması, gerekse de iletişim çağında haberleşmenin engellenebilmesinin fiilen olanaksızlığı düşünüldüğünde mizahi bir görünüm ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak bizlere de muhafazakar demokratik kültürde sansürün yerini öğreten ibretlik bir ders kalmıştır.

 
Toplam blog
: 129
: 1104
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F mezunuyum. Yüksek Lisans diplomalarımı G.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü'nd..