Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Muayenehaneler kalkacakmış. Neden?

Muayenehaneler kalkacakmış. Neden?
 

Konsesus haber


Sağlık bakanı Sayın Recep Akdağ, tam gün yasası ile ilgili olarak demeç vermiş. Sayın bakanım, sözde vatandaşı düşünüyorsunuz da, konuya tek bir yönden bakıyorsunuz. Maalesef geniş bir perspektiften bakabilseniz sakıncalarını da görebilirsiniz. Uygulamadaki sakıncaları özet şeklinde belirteyim. Eğer muayenehaneleri kapatırsanız devleti zarara sokarsınız ve vatandaşı da hastalıktan kurtaramazsınız. En iyi örnek, çocuk bölümü 3 dakikada bir randevu veren bir sistem, hangi çocuğa, doktorun tam olarak teşhis koyup da tedavi edebileceği bir sistemdir. Daha çocuğun üzerindeki paltosunu çıkarana kadar 3 dakika geçiyor.

Doktorlar barkod, yarışına girecekler. Hastaya tam taşhis koyulamıyacak, on gün sonra kontrole gel denilecek ve hasta iyileşemeden habire hastaneye gidip gelecek. Bu arada uygulanan deneme ilaçlar cabası. Hasta, kobay gibi ilaçtan ilaca koşacak. Vatandaş muayenehaneye niye gidiyor zannediyorsunuz. Çünkü hastanelerde geçiştiriliveriyor da ondan. Bir reçete yazılıp gönderiliyor. Tam teşhis imkanı yok. Hastaya yeterli zaman ayırılamadığı içinde, ne hasta iyileşebiliyor, ne de ilaç savurganlığının önüne geçilebiliyor. Cahil insana sorduğunuzda, evet iyi oldu diyor ama teşhis ve tedavinin kalitesini sorguladığınızda ses yok. Önemli olan onun için doktorun yüzünü görüyor ya garibim, ona yeter. Hızlı süreç, ilaç sarfiyatı, kobay ve iyileşemeyen hasta ve kalitesiz bir sağlık rejimi , demek oluyor. Doktorlar ise ne kadar hastayı tedavi ettiğinin değil, kaç tane barkot bastığının derdinde. Prim alacaklar ya... 

Sonuç, tam gün yasası ile, hızlı doktor, geçiştirme teşhis, bu teşhisle verilen ilaç, on günde bir hastane kapılarına doluşan kalabalıklar, olmadı başka ilaç verilen kobay hastalar. Maksat doktora ulaşmanın yanında, adam gibi tedavi olabilmek.

Bu arada ben doktor değilim, çocuğunu adam gibi tedavi ettirmek isteyen, hassas ve BİLİNÇLİ  BİR BABAYIM.

 
Toplam blog
: 116
: 735
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

1994 Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat bölümü mezunuyum. Aynı üniversitede Genel İktisat Polit..