Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '08

 
Kategori
Haber
 

Mübadele ne demektir?

Mübadele ne demektir?
 

Savunma Bakanı Sayın Vecdi Gönül'ün, Türkiye'nin "millileşmesi" ile ilgili, maksadını aşan sözleri, Yunanlılardan da tepki görmüş. Hem Yunanistan yetkilileri, hem de Yunan basını konuyla ilgili tepkilerini dile getirmişler. Hatta Bakan'ın bu sözlerini bir "itiraf" olarak kabul etmişler. Haberin bir kısmı aynen şöyle:

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos, dün düzenlediği basın toplantısında sorular üzerine, "Sayın Gönül'ün yaptığı açıklama en azından talihsiz bir beyandır" dedi. Kumuçakos, açıklama için "Geçmişin karanlığında kalması gereken tehlikeli ve kabul edilemez bir mantık" ifadesini kullandı. Kumuçakos, "daha sonra yapılan açıklamaların da bu beyanın yarattığı olumsuz izlenimi ortadan kaldırmaya yeterli olmadığını" savundu. (Milliyet com.tr'den)

Vecdi Gönül uzun süre İzmir valiliği yapmış ve İzmirliler tarafından çok sevilen bir insandır. Halim, selim, ağır duruşlu bir bürokrattır. "Eğer mübadele ve tehcir olmasaydı, bugün Türkiye böyle milli bir yapıda olmazdı." şeklinde özetlenebilecek sözleri, Türkiyede de tepki aldı. Yazarlar, çizerler Bakanı bu sözlerinden dolayı eleştirdiler. Hatta istifasını isteyenler bile var.

Vecdi Gönül gibi sakin duruşlu bir insanın böyle laflar etmesi şaşırtıcı. Ama kendisi de bir Balkan göçmen ailesinin çocuğu olan Bakan, muhtemelen çocukluğuna giden anıların tesirinde. Mübadele öncesi, Balkan Türklerinin neler yaşadığını, nelere maruz kaldığını, herhalde yaşayanlar daha iyi bilir.

Sayın Bakan'ın bu sözleri, tek "ulus" a indirgenmiş bir ülkenin, birlik ve bütünlük içinde olacağı öngörüsünün hayata geçirilmesini ifade ediyor aslında. Ancak, bu öngörünün doğru olmadığı, tek ulusa indirgenmiş ülkelerin, mutlaka birlik ve bütünlük içinde olamayacağı da bugün isbatlanmış durumda. Eğer bu öngörü doğru olsaydı, Türkiye bugün içerde hiç bir sıkıntı yaşamıyor olacaktı. Oysa, yaşananlar ortada.

Peki, Yunanlıların, Sayın Gönül'ün bu sözlerine mal bulmuş magribi gibi "atlamaları" na ne diyeceğiz? Türkiye geçmişte, mübadele yapmışsa, içindeki Rum unsurları Yunanistana göndermişse siz ne yaptınız..? Batı Trakyada Müslüman Türk varlığını başüstünde mi taşıdınız..?

"Mübadele" ne demektir; karşılıklı nüfüs değişimi..Karşılıklı olan bir şey de nasıl oluyor da bir taraf suçlu; öbür taraf suçlayan oluyor..? Türkiye Rumları göndermişse, siz de Türkleri gönderdiniz. Türkiyedeki Rumlar yerlerinden yurtlarından olmuşsa, Batı Trakya Türkleri de oldu. Bu nasıl bir "pişkinlik", nasıl bir "fırsatçılık".

Bakan'ın "Ermeni tehciri" ile ilgili sözlerine ben de katılmıyorum. Savaş yıllarında, İttihat ve Terakki şövenizmi bunu bir çare olarak görmüşse, biz bugün bunu savunmak durumunda değiliz. Bu ayrı bir konudur; ancak "mübadele" başka bir şeydir.

Sözlerinden dolayı Bakan Gönül'ün üzerine gidilirken, birileri Yunanlılara da bir tarih hatırlatması yapmalı. Demokrat ve liberal olduksa o kadar da değil!
 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..