Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
Okunma Sayısı
364
 

Mücap Ofluoğlu – Bir büyük usta hayatını kaybetti…

Mücap Ofluoğlu – Bir büyük usta hayatını kaybetti…
 

Mücap Ofluoğlu


Bir çınar bir büyük çınar, bir usta daha bu yaşamdan göç etti.

Mücap Ofluoğlu hayatını kaybetti.
 
O emektar bir sanatçıydı.
 
Ona tiyatro sanatçısı diyebiliriz,
 
Ona sinema sanatçısı diyebiliriz,
 
Ona yazar diyebiliriz,
 
Ona şair diyebiliriz,
 
Ona seslendirme sanatçısı diyebeliriz.
 
Bütün bunların toplamı ona SANATÇI diyebiliriz.
 
Sanatçı kelimesinin içindeki kutsallıı, erişilmezliği, inanılmazlığı, kaliteyi, birikimi, yaşanmışlığı, olağan üstülüğü ona yakıştırır, kabul edip onu ayakta alkışlayarak ona veda edebiliriz…
 
89 yıllık yaşamı içinde hep sanata gönül verdi, sanat için uğraştı, son günlerinde bile sanat için konuştu…
 
O bir çok ödülün sahibi.
 
Özel ödülleri varki anılmadan geçilmez.
 
2007'de Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin Onur Ödülü'nü,
 
2006'da verilen Afife Tiyatro Ödülleri'nde ise Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü'nü almış.
 
Mücap Ofluoğlu
 
(d. 4 Kasım 1923, İstanbul - ö. 11 Aralık 2012, İstanbul),
 
Tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, yazar.
 
İstanbul'da doğdu. Haydar Paşa Lisesi'nden mezun oldu. Sanat yaşamına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü'nde atıldı. Oradan Dram ve Komedi bölümlerine geçti.
 
1943 yılında tiyatronun yanı sıra Dertli Pınar filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. 1946'da Jül Sezar oyunu ile İstanbul Şehir Tiyatroları büyük oyunlarına geçti.
 
Sabahattin Ali'nin 25 Kasım 1946 tarihinde yayına başlayan siyasi mizah gazetesi Marko Paşa'nın yazar kadrosunda yer aldı.
 
17 Mart 1947 tarihli 16. ve 17.sayılarda (1. seri) Marko Paşa'nın sahibi ve yazı işleri müdürü oldu.
 
İstanbul Şehir Tiyatroları, İzmir Şehir Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oda Tiyatrosugibi topluluklarda yer alan sanatçı, bir dönem Suzan Ustan ile birlikte kendi tiyatrosunu kurarak, iki kişilik Kaktüs Çiçeğioyununu sahneledi.
 
Moliere'in Hastalık Hastasıadlı oyununu Türkiye'de ilk kez sahneye koydu. Tiyatro oyuncusu olarak şöhretini, Şehir Tiyatrolarında oynadığı Cyrano de Bergeracrolü ile yaptı.
 
Bunun yanı sıra 1940'lı yıllarda İpek Film Stüdyosu'ndan başlayarak, film seslendirmeleri yaptı.
 
1960'lı yıllarda Öztürk Serengilseslendirmeleri ile ün kazanan sanatçı, daha sonraki yıllarda Serengil'le arasının açılması nedeniyle, onun seslendirmesini yapmayı bıraktı.
 
Tiyatro yönetmenliği de yapan sanatçı, 1983 yılında Tiyatroda 40. Yıljübilesini yaptı.
 
Sabahattin Ali'nin Marko Paşa mizah gazetesinde başlayan yazarlığı, yaşamının daha sonraki yıllarında devam etti.
 
Çeşitli gazete ve dergide yazarlığını sürdürdü. Şiir, anı, söyleşi vs. türde kitapları yayınlandı.
 
Ödülleri
 
Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, 2007, Onur Ödülü[1]
 
2006: 10. Afife Tiyatro Ödülleri- Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü
 
Kitapları
 
Fotoğraftaki ÇocukŞiir, Artshop Yayınları,2011,ISBN 978 9989 8778 145
 
Silinmiş Alkışlar İçinde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Haziran 2008 İstanbul,ISBN 978 9944 8834 81
 
Aynada Tiyatro Anıları, Mitos Boyut Yayınları, Mayıs 2006
 
Suya Yazı Yazanlar, Mitos Boyut Yayınları, Kasım 2003,
 
Ağlamakla Gülmek Arasında, Mitos Boyut Yayınları, Ekim 1993,
 
Sanatçının Şehir Tiyatrolarındageçen yaşamını, çevresindeki insanları, 1940 – 1980 yılları arasındaki tiyatrogeçmişini, döneminin güncesi şeklinde sunan eser, televizyonun yaygınlaşmadığı günlerdeki sanat dünyasını ele alıyor.
 
Dünya Bir Sahnedir, Mitos Boyut Yayınları, Sonbahar 1995,
 
Bir Avuç Alkış (Anılar), Mitos Boyut Yayınları, Mart 1996,
 
Aynadaki Anılar - 2, Anı, Mektup, Çağdaş Yayınları,1991
 
Mücap Ofluoğlu 40. Sanat Yılı, 87 sayfa,1983 İstanbul
 
Oynadığı ve yönettiği bazı oyunlar
 
Cyrano de Bergerac
 
Cimri
 
Tartuffe
 
Hamlet
 
Kral Lear
 
Kuru Gürültü
 
Çayhane
 
Fizikçiler
 
Pazartesi Perşembe
 
Jül Sezar
 
Yedinci Köpek
 
Aman Avcı
 
Ömür Satan Hüsam Çelebi
 
Hastalık Hastası
 
Eski Moda
 
Kaktüs Çiçeği
 
 
 
Filmografisi
 
Kurtuluş- 1994
 
Süper Baba– 1993
 
Hadi Gel Bar– 1992
 
Bir Tren Yolculuğu – 1988
 
Biri Ve Diğerleri– 1987
 
Şahane Kadın – 1961
 
Günahkârlar Cenneti – 1958
 
Son Baskın – 1954
 
Kaldırım Çiçeği – 1953
 
Kırk Gün Kırk Gece – 1953
 
Kanlı Para – 1953
 
İki Kafadar Deliler Pansiyonunda – 1952
 
Kızıltuğ – 1952
 
Edi İle Büdü Tiyatrocu – 1952
 
Yıldırım Beyazıt Ve Timurlenk – 1952
 
Vatan İçin – 1951
 
Dertli Pınar – 1943(vikipedi)
 
 
 
 
 
 
 
Allah rahmet eylesin…
 
 
 
 
 
 
 
Nazan Şara Şatana
 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 1580
Toplam yorum
: 112
Toplam mesaj
: 11
Ort. okunma sayısı
: 4734
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster