Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '07

 
Kategori
Tarih
 

Mucur (Kırşehir) Tarihine bir bakış

Mucur (Kırşehir) Tarihine bir bakış
 

Seyfe Gölü:Mucur Kırşehir


     Kırşehir’in cenubi şarknda 3 saat mesafede bulunan Mucur, arkeoloji nokta-i nazarından mühim bir mevkii olmağle (olmakla - f.d.) bir kaç kelime ilave ediyoruz.

     Mucur, elyevm Kırşehir merkez sancağına tabi ve etrafında 12 pare karyeli nahiye olup, Bizantin İmparatorluğu zamanında metin şehirlerden idi. Justinianos İmparatorun hususi katibi olan müverrih Prokopios'un yazdığına nazaran Kapadokya’da Mokissos namında düz mahalde bir kalya (kale - f.d.) olup, bazen (bazı - f.d.) kısımları yıkılmış, diğer taraflarında mail-i inhidam  (yıkılmaya yüz tutmuş - f.d.) bulunduğundan Justinianos tamamı ile yıktırıp eski kalyanın garb tarafına cesim bir hisar ve kalya yaptırmış hatta mevkiisi dik olduğundan, gelecek hasımın tekarrub etmesi mümkünsüzdür. Bunlardan mada (başka - f.d.) İmparator mücedded ekklisiyalar, misafirhaneler, hamamlar ve sair binalar inşa ettirip, şehir ad olunacak hale ifrağ eylemiş ve elan bir kaç mahalinde parekklisiyonlar ve ekklisiyalar var isede şimdi yer altında kapalı kalmıştır. Hatta rivayete göree mevkii ovalık olmakla yazın şiddet-i hararetinden hristiyan ahali Apostolos perhizine tahammül edemeyerek yedikleri için ol vaktin arhiereasının müsade etmemesinden dolayı islamiyeti kabul etmişlerdir.(*)

     Mucur’un mevkisi havadar, suları leziz, bağ ve bahçeleri çok, toprağı münbit mahaldir. 60-70 dükkan ve sırf İslam olarak 800 haneyi muhtevi olup, ahali ziraat ve tiftik, halı ve seccade imali ile muteveyildir.

     Kırşehir, 17 Vriou 1913

    THEOLOGOS I. ŞÜKÜROĞLU

     (*) Nevşehir’de Agios Georgios ekklisiyasında elyevm istimal olunan evangellionun (incil - f.d.) baş yaprağında Mucur’dan getirilme olduğuna dair el yazısı ile bir şerh bulunduğuna istinaden, biz bu rivayetin hakiki olduğuna , hem de pek uzak olmayan zamanlarda vaki olduğuna kaniyiz.

 

     Fehmi Dinçer

     Ankara 2005

 

Fotoğraf:www.kirsehir.gov.tr

 
Toplam blog
: 109
: 5832
Kayıt tarihi
: 23.03.07
 
 

1959 yılında Fertek - Niğde'de doğdum. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültes..