Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

22 Nisan '13

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Muğla// Fethiye'nin Seki Beldesi Temel Köyü'nün Tarihçesi

Muğla// Fethiye'nin Seki Beldesi Temel Köyü'nün Tarihçesi
 

ŞEVKET DÖĞERLİ


 

                                                                    Temel Köyü’nün Tarihçesi (Döğer)Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir köydür.

Oğuzların bozok koluna bağlı olduğu kabul edilen boy, İslamlıktan önce Yazır, Dodurga ve yaparlı Boylarıyla birlikte totemleri yırtıcı kartal kuşu idi. İslamlığı kabul ettikten sonra orta Asya Türklerinin ön Asya da yayılışları sırasında güneydoğu ve kuzey Suriye’de yerleştiler. 14- Y. Yılın 2. Yarısında bir beylik kuracak kadar siyasi güce sahip oldular. Memluklar zamanında Güneydoğu Anadolu ve Suriye’deki diğer Tür boyları arasında büyük nüfuzları vardı. Dimaşk Hoca devrinde Arap, Beni, Kilap ve Seni Şadi kabilelerini itaat altına alan Döğerler aynı zamanda Urfa, Siverek, Suruç, Harran, Gaber, ve Takka gibi şehir ve kasabaların yönetimini d ele geçirdiler. Akkoyunlu, Karakoyunlu savaşı sırasında parçalandılar. Osmanlılar zamanında Hlep, Şam, Bozulus, Kerkük ve Kozan bölgelerinde yaşayan Türkmenler arasında dağınık guruplar halinde yaşadılar. 17 Yüzyılda yerleşmeye zorlanan Döğerler yerleşik hayat içinde de kayboldular. MEYDAN LAROS-cilt 3, sayfa 851.

BOZOKLAR kolunun Ayhan Oğullarından SÜLEYMAN Ağa. Yöreye 17.Yüzyılda Urfa Kabahaydar Nahiyesinde iskân edilen "DÜĞER" Türkmenlerince kurulmuş köklü bir Türkmen köyünden gelmişlerdir. İran da büyük Selçuklu imparatorluğunu kuran oğuz Türkleri batıya doğru ilerlediler Anadolu’ya geldiklerinde karşılarına Bizans imparatorluğu çıktı. 1071 Malazgirt savaşını kazanan Türkler Anadolu’ya bu sayede yerleşmişlerdir. Görülüyor ki Türkler Anadolu’yu ne Ermenilerden nede Rumlardan almamışlardır. DÖGER / DÖGERLÜ AŞİRETİ: 24 OĞUZ boyundan oluşmaktadır. DögerIiler, Osmanlı arşiv vesikalarında "TÜRKMAN Ekradı Taifesinden" gösterilmişlerdir. 16. yüzyılda Urfa bölgesinde yaşayan oymaklardan biri Döğerlü adını taşımakta ve Urfa’da Kürt olarak vasıflanmaktadır. Bugün mahallî telaffuz ile Düğerlü adıyla Urfa'nın kuzeydoğusunda yaşamaktadırlar. Mezhepleri Hanefî'dir. Yöreye 17.Yüzyılda Urfa Kabahaydar Nahiyesinde iskân edilen "DÜĞER" Türkmenlerince kurulmuş köklü bir Türkmen köyü vardır.

 Köyümüze 1700’lü yıllarında Urfa’dan gelip yerleşen Süleyman Ağa tarafından Döğer olarak köy ismini almıştır. Süleyman oğlu Ali (KANLIALİ AĞA) olarak tarihte adı geçen, Ali Ağa şimdiki kale köyde 35 atlı süvarisi ile Ören, Eşen, Üzümlü, Seki (Kızıldere) ve Fethiye olmak üzere o dönemin asayişini sağlamış ve baş kadılığını yapmıştır. Ali oğlu Mehmet Ayan 1826- 1850’li yıllarda göreve gelip Ali Ağanın görevini kaldığı yerden devam ettirmiştir. Bu tarihlerde Osmanlıya vergi toplama tapu kesme ve süvari olarak ta asker yetiştirip Osmanlıya asker takviyesi yapmışlardır. Mehmet Ayan’ın oğullarının isimleri şöyledir. Salih, Bekir ve Ali olmak üzere üç oğlu bulunmaktadır. Salih’in oğulları Nazmi, Rıfat

Bekir’in oğlu Şevket evin tek oğludur. Şevket Ağadan, Ferit, Sami, Şükrü, Abdullah ve Akif olmak üzere toplan beş oğlu bulunmaktadır. Şevket Ağanın oğulları 1900’lü yıllar ile 2000’li yıllar arasında Şimdiki adı 1950’li yıllarda Temel olan bu köyde yaşayan diğer soylardan gelen insanlar ile kendilerine ait bu köyün topraklarında ortaklık koşularında çalıştırılarak hayatlarını sürdürüp ebedi istirahatlarına göç etmişlerdir.  Ali’nin oğulları Salih, Mehmet, Tahir, Hilmi, Cemil, Ethem, Kazım, Baki, Hasan, Hakkı ve Mehmet Tahir olmak üzere toplam 11 tane oğlu bulunmaktadır. Şevket Ağa döneminde yaşam koşulları çok farklı olduğunu söyleyen Rahmetli babam Ali Rıza Güngör, o dönemlerde Döger Köyü’ne diğer boylardan gelen insanlar Şevket Ağanın elinde bulunan bol miktarda arazilerinin işlemelerinde çalıştırılarak o insanlara o köyde yaşamlarını devam ettirebilmeleri imkânını sağlamıştır dedi. Köyde on tane un değirmeni bulunmaktadır Torosların başlangıcı olan Eren Dağının eteklerinden dökülen bol su kaynaklarından yararlanarak dönemin mahsullerini bol miktarda yetiştiren Döger ovaları dışarıdan gelen Sarıkeçili Yörükleri (KEBAPCILAR) (Çavdır’ın Kızıllar köyünden gelen Sağırlar) Camızlar Kadirler (KARCILAR) Topal, Zeytinci, Koruk, Değirmenci, Karakaya soy isimlerini taşıyan köyde yaşayan ailelerdir. Köyde Babam Ali Rıza Güngör (SARIALİZADELER) de Şükrü Bey ile arazi ortakçılığını en adil bir şekilde 1970’li yıllara kadar devam ettirmişlerdir. 1970’li yıllardan sonra Ağalık dönemi yavaş yavaş çekilerek her bir aile kendi imkânlarını kullanarak hayvancılık ve diğer sektörlerde çalışarak günümüze kadar devam eden düzene son vermişlerdir. Kısmen bazı aileler bu ilişkilerini halen daha dostane bir şekilde köy ağalarımızın geride kalan nesillerinle devam ettirmektedirler.

 

Burada yerleşen Oğuz boyları aynı zamanda sahil Döger ve Kale olarak bilinen köylerde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. ‘’Kanlı Ali Ağa’’ olarak tarihte yerini alan, şimdiki Tlos şehrinin yönetimini sürdüren, Ali Ağadır.

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..