Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Muğla beyazına saygı

Muğla beyazına saygı
 

Doğal Güzellik Mermer


Çok eski çağlarda buzullar erimeye başlayınca insanoğlu mağarasından çıktı. Uzun bir yürüyüş başladı, binlerce yıl göçebe hayatı yaşadı. İklimlerin sıcağını yüzünde hisseden insan en beğendiği yerde durdu ve yerleşme kararı aldı.

***

Yerleşeceği yerde mağaralar bulamayınca çözüm aramaya başladı. İçinde ateş yakıp ısınabileceği, yağmurdan, kardan, doludan, yabani hayvanlardan korunabileceği barınağı kendisi yapmalıydı. Elinde çok fazla malzeme yoktu. Sadece ahşap ve taş vardı. Ahşabı kullanmaktan imtina eden insanoğlu soğuğa, yağmura ve ateşe karşı dayanıklı bulduğu mermeri keşfetti. Mermeri kullanarak kendine bir dünya kurdu.

***

Muğla’dan geçen uygarlıklar kültürel, siyasal ve toplumsal yapılarını bu topraklardan kazıp çıkardıkları mermere yazdılar. Mermerden kentler, anıtlar, mezarlar, heykeller ve yollar yaptılar. Bugün Bodrum’dan Fethiye’ye kadar mermer tüm ihtişamı ile antik yapılarda gücünü gösteriyor. Mermere kulağınızı dayadığınızda sanki sessizce antik çağların büyüsünü fısıldıyor. *** Muğla beyazı olarak adlandırılan mermer, tarihten günümüze özel bir yere sahip oldu. Tapınaklar, saray, tiyatro, agora, stoa, odeon, devlet misafirhanesi, şehir meclisi, gymnasium, hamam, stadyum gibi yapılar, Muğla’da antik çağların mührü oldu.

***

Muğla mermeri, sert olmakla birlikte kolay işlenen, perdahlandıkça parlayan, göz alıcı beyaz rengiyle derin hatları ortaya çıkaran, ışık ve gölge değerlerini güçlendiren, üç boyutluluğu yansıtan, büyük blok halde işlenmeye yatkınlığıyla bakımı da kolaydır. Turizmden sonra Muğla’nın ekonomik olarak en büyük girdi sağladığı bir diğer ürünü mermer.

***

Muğla’nın ekonomik olarak kalkınması için mermere ihtiyacımız var. Mermer sektöründen Muğla’da direkt ve dolaylı olarak 30 bin kişi geçimini sağlıyor. Çin malı ürünlerden tüm ihracatçılar gibi mermerciler de etkilendi. Ağır vergi yükü altında kalan mermerciler dünyada rekabet gücünü kaybetmeye başladı. Bir arkadaşımın mermer fabrikasında gezdim iki önce. Anlattıkları karşısında çok şaşırdım. Şöyle diyor; “Yılların işletmecisiyim, ilk kez tek vardiyaya düştüm. İşçi çıkarmamak için elimizden geleni yapıyoruz. İthal mermeri kullanmayı bıraksınlar. Yoksa bu ülke işsizler ordusuna dönüşecek”

***

Tarihten günümüze insanlığa hizmet eden mermer beyaz altındır. Düşünen adam heykelini yapan büyük Sanatçı Rodin’in elinde mermer sanattır, Muğla’da mermer ekmek, emek, döviz ve gelecektir. Bu nedenle lütfen Muğla Beyazına Saygı..

 
Toplam blog
: 3
: 541
Kayıt tarihi
: 02.10.10
 
 

Yazmayı ve okumayı seviyorum...