Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '12

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Muğla'da, “Masa Dağı” diye bir dağ yok: “Asar (Hisar) Dağı” var. (Gönül teli -Ünal Türköz)

Muğla'da, “Masa Dağı” diye bir dağ yok: “Asar (Hisar) Dağı” var. (Gönül teli -Ünal Türköz)
 

Yazarı Ünal Türköz


Ne demiştim şu  Muğla için. Kekik kokulu dağlarının, yeşil yeşil çayırlarının, bal akan asmalarının, bağbozumu  bu ay, pekmez ve peltelerin karıldığı, köftelerin (pekmez köftesi) kesildiği, sucukların batırıldığı (pekmez sucukları cevizle), lezzetli şıra suyundan içtiğim, yağ akan zeytinlerinin, çam  kokulu ormanlarının ,buram buram tüten ocaklarının, eski evlerinin önüne sarkan kırmızı biber dizilerinin, sıcak tarhana çorbasının, börülcesinin,  yayla  kavununun, yaşamın içinden çıkan kültürünün,  bağrından çıkardığı aydın insanıyla  buluştuğu  , kalbimin bağlandığı kent Muğla.

Şu Muğla’nın kendine özgü kokusu ve içtenliği söylenmez, yaşanır. Bir de şivesi, konuşması.

Hele sokaklarından  beyaz badanalı  sokak duvarlarının arasında gezinin sanki resim tabloları izlermişcesine sizi alır kendi gizliliklerine, hayatlarına, avlularına, koca kapılarına çeker.

Şu Muğla’nın  Asar’ın da ne tarih ne,  ne yaşam gizlenmiştir.(Nabide KILINÇ)

Gönül Teli Ünal Türköz yazısında hem Muğla’nın doğru anlatılmasını, hem de türkülerde bile adı yakılan cavır asarın yolları sözcüklerine aldırmayıp. Hala  “asar(hisar)” dağına “masa dağı” diyenlere sözü var.


MUĞLA’DA, “MASA DAĞI” DİYE BİR DAĞ YOK : “ASAR (HİSAR) DAĞI” VAR.

 

“Doğma büyüme”, bu kentin bir çocuğu olarak, yıllardır, beni “rahatsız” eden bir konuda… Masa (!) Dağı hakkında olacak, bu haftaki yazacaklarım… Kim uydurdu bu adı bileme

m ama, eminim, bunu, bir Muğla insanının uydurduğu, söylenemez… Masa Dağı da, Masa Dağı… Masa dağı da, Masa Dağı…

 

Sevgili okurlarım..Yok, böyle bir şey.. Muğla’nın kuzeyinde, uzaktan, üzeri, o dümdüz gibi görünen

Dağın adı: “Masa”değil, Asar…Asar.. Yani; Asar Dağı .. Hatta, biz Muğla’lılar, ona, çok eskilerden beri, büyüklerimizden de işittiğimiz gibi, “Asar Dağı”demez, sadece ama, sadece “Asar”derdik.. Yüzlerce yıldır söylenip gelen ve atalarımızın koyduğu bir dağın adı, nasıl olur da, birden “Masa” oluverir?..

Yani, şöyle mi düşünelim. Bu, hiç doğru olabilir mi? Diyelim ki; Asar’ın, sağında ya da solunda, gökyüzüne doğru yükselmiş, (150-200) metre kadar, bir sivri tepesi daha olmuş olsaydı, Asar dağının, “Bin yıllık adı” bu kez de, “Sandalye Dağı” mı olacaktı? Söyler misiniz ?...

Çocukluk günlerimden, hatırımda kalmış olan, “Muğla Halk Ağzı” ile; insanların, günlük konuşmaları sırasında kurdukları ve içinde, “Asar” sözcüğü geçen bazı cümle örnekleri, aynen şu yazdıklarım gibiydi hep :

“Nerden geliggelin (geliyorsun) gaa?” sorusunun, yanıtı, şöyle olurdu: “Ta Asar’dan. Gızın (kızın) yanından. Benim gız, Asar da deme (değil mi) ?... Bir başka örnek cümle :

“Gocu Moğla’nın içinde, bi ev tutumadın da, ta Asar’dan mı tutuvedin ( tutuverdin) bene (bana)?

Sonra… Ulusal veya Yerel, Radyo ve Televizyonlarımızdan da, zaman zaman anons edilip seslendirilen, Muğla’nın, o güzel halk türkülerinden birinde de: “Pek yokuşmuş, cavır Masa Dağının yolları” diye geçen bir “tümce” yok.. Bu güne değin de, hiç olmadı.. “Pek yokuşmuş, cavır Asar’ın yoları” diye, geçen bir tümce var..

Biraz önce de değindiğim gibi..Biz Muğla’lılar, günlük konuşmalarımızda, nasıl “Dağ” sözcüğünü “hiç” kullanmazsak; Türkülerimizi yakmış olan, o, çok eskilerin Muğla’lı türkü yakıcı büyüklerimiz de, yaktıkları türkülerde, bakın, sadece, “Asar” demekle yetinmişlerdir: Sadece, Asar..

Sevgili okurlarım, yabancı bir yöreye, ilk kez gelen her insanın, - Bu ister yerli, isterse yabancı ülke insanı olsun -; bilirsiniz, orada dikkatini, ya da, ilgisini çeken, pek çok şey olabilir, olacaktır da.. O kişi, her kim olursa olsun, doğal olarak, ya yanındakine ya da, etrafında gördüğü ilk insana, onun, ne olduğunu ve adını soracaktır..

 Bu, merak edilip sorulanlardan birisi de, hiç kuşkusuz, pek çok insanın, aynısını sorup öğrenmek istediği gibi, çevredeki “dağların ve tepelerin” adları olabiliyor..

Bundan daha birkaç gün önce, üç beş arkadaşımızla birlikte, Tabakhanedeki İncioğlu Kıraathanesinin avlusunda oturup, bir süre sohbet ettikten sonra, dağılıp, yine birkaç arkadaşımızla aşağıya doğru yürüyerek, Pazar Camii Önlerine geldiğimizde; tam orta yerde, kızlı erkekli bir gurup genç insan ile karşılaştık…

İki genç hanım da, yabancı oldukları besbelli olan bu insanlara, bulunulan yerle ilgili bazı bilgiler veriyordu. Belli ki onlara, “Kenti” tanıtıyorlardı…

Yanımdaki arkadaşlardan birisi, merak edip, bu yabancı gençlere bilgi veren, bu genç hanım’a bazı sorular sordu.. Genç hanım da, “yardımcı” olmak amacıyla, bu gençlerle birlikte, orada olduklarını.. Onlara, Muğla Kenti ile ilgili bazı bilgiler verdiklerini söyledi.. Bu tablo, gerçekten çok hoş bir tabloydu.. Muğla adına, biz de, bundan mutlu olmuştuk. Kendilerine teşekkür edip, tam oradan ayrılırken; amatörce bile olsa, yaptığı iş, aslında bir “Rehberlik” hizmeti olan ve Muğla’yı; onu, ilk kez sorup öğrenecek olan, yabancılara tanıtan, bu genç hanımın, ağzından çıkan bir tümce, inanın, beni o anda son derece rahatsız etmiş ve oldukça da üzmüştü : Ağzından çıkan bu tümce, “ Masa Dağı” tümcesi idi..

Adım gibi eminim ki, o yabancı gençlerden - En az birisi -, bu hanım’a “Asar”ı da mutlaka sormuştu ve aldığı yanıt, hiç kuşkusuz: ” Masa (!) Dağı” idi…O insan, ne yazık ki, onun adını “Yanlış” öğrenmiş olarak, ülkesine dönecekti…

Bu konuyu, yani; Muğla’nın, Masa Dağı diye, bir dağının olmadığını, onun, birilerinin “Uydurduğu” bir ad olduğunu, bu köşede, bir gün mutlaka değinecek ve yazacaktım.. Sırası, şimdi imiş..

Kıssadan hisse: “Birilerine; yanlış bilgi verip, o insanın, yanlış öğrenmesine neden olmaktansa, -“Ben de bilmiyorum”- deyip, hiç öğretmemiş olmak, çok daha iyidir.”

Son söz olarak, yine diyorum ki ; Muğla’nın Masa Dağı diye bir dağı yok. Onun “Asar” Dağı var.. Esenlik dileklerimle Hoşça kalın Önemli not : Yazımda, Muğla Halkının kullandığı haliyle, yani; mensubu olduğum halkımın, “Halk Ağzıyla” ters düşmemek için, hep “Asar” sözcüğünü kullandım. Yazı dilinde kullanılan sözcüğün “Hisar” olduğunu da, iyi biliyorum.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..