Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '12

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Muğla’da 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı

Muğla’da 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı
 

Birleşmiş Milletler 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu kutlamalar ülke liderlerinin ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile başkentlerde olduğu gibi ülkedeki her yerinde gerçekleştirilmektedir. Çocuğundan gencine, yetişkininden yaşlısına kadar her yaştan insan bu etkinliklere katılmakta, toplumda kooperatifler konusunda farkındalık anlamında önemli adımlar atılmaktadır.  Toplumda kooperatifçiliğe karşı eksik bilgiler tamamlanmakta ve yanlış bilgiler düzeltilmekte, kooperatiflerin yarattığı başarı hikâyeleri gerek ülke gerekse dünya ölçeğinde birer birer ortaya konulmaktadır.

Ülkemizde de 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı başta Ankara olmak üzere her yörede kutlanmaktadır. İşte bu kutlamalardan biri geçtiğimiz günlerde 07.11.2012 tarihinde Muğla İlinde yapılmıştır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün öncülüğünde ORKOOP, KÖYKOOP ve SÜRKOOP paydaşlığında başarılı ve renkli bir kutlama gerçekleştirilmiştir.

Program şehir meydanında mehter takımının öncülüğünde oluşturulan bir kortej ile başlamış ve kortej şehrin sokaklarında çok renkli bir görüntü oluşturmuştur. En önde iki genç kızımızın tuttuğu Uluslararası Kooperatifler yılı çerçevesindeki tarım kooperatiflerinin etkinliği ortaya koyan afişin ardındaki mehter takımı Muğla’nın tarihi dar sokaklarını eski ve yeni marşlar ve şarkılar ile sokakları şenlendirirken, şehrin ileri gelenleri, kooperatifçiler ve çevredeki halk korteje eşlik etti. Kortejin son durağı eski cezaevi olan ve bugünkü şehir müzesinin önü idi. Daha sonra mehter takımı ve korteje katılanlar toplantı ve tanıtım standlarının yer aldığı konakaltı belediye kültür merkezine geçtiler.

Kültür merkezinin geniş avlusunun çevresine dizilen kooperatiflere ait standlar kooperatiflerin ürünlerini sergilerken, ORKOOP Bölge birliğince katılımcılara lokma ve keşkek ikram edildi. Mehter takımın geniş meydanı dolduran kooperatifçilere ve misafirlere güzel bir müzik ziyafeti verdi.  Ortaya çıkan görüntü dünya kooperatifçilik kutlamalarının belki de en renkli görüntüsü idi. Böylesi güzel görüntü ve coşku görülmeye değerdi. Her yaştan insan bu coşkulu törene katılıyordu. Bir festival havasında bir görüntü sergiliyorlardı.

Faaliyetler için seçilen tarihi şehrin mimari geçmişini yansıtan kültür merkezi program için herkesin tarihle kucaklaştığı güzel bir atmosfer yaratmıştı. Geçmişi 150 yıla dayanan kooperatifçilik hareketi için tarihine yakışan bir resim oluşturmuştu. Kutlamalara görevleri arasında kırsaldaki kooperatifleri desteklemek olan Ziraat Odasının Başkanı Mehmet Baştuğ ile kooperatiflerin sicilini tutan bir ölçüde kooperatiflerin meslek örgütü olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Şükrü Altınay’ın da katılması kooperatifçilik adına güzel birliktelik sağlamıştı.

Bu yılın kutlama programı kapsamında kooperatifleri konu alan resim ve kompozisyon yarışması da etkinliklere başka bir güzellik katmıştı. Çocuklarımız ve gençlerimiz kooperatifçilik konusunda resim yapmış ve kompozisyonlar yazmışlardı. Kooperatifçilik hakkındaki görüşlerini kendi dünyaları içinde yazıya dökmüşlerdi. Hayal dünyasındaki kooperatifçiliği renk cümbüşü içinde resmetmişlerdi.  

Program çerçevesinde yapılan konuşmalarda 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılının önemi İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici tarafından dile getirilmiş, OR KOOP Bölge Birliği Başkanı Ahmet Çetiner, KÖY KOOP Bölge Birliği Başkanı Eray Çiçek ve SÜR KOOP Bölge Birliği Başkanı Osman Demirkol günün önemi konusundaki görüşlerini aktarmışlardır.

Program kapsamında gerçekleştirilen bilgi yarışması ile de kooperatifçiler kooperatifçilik bilgilerini test ettiler, katılımcıların bilgi dağarcığına yeni bilgiler eklediler. Bilgi yarışması etkinliklere zenginlik kattı. Bilgi yarışmasını kazanan kooperatifçilere plaket verildi.

Salonu dolduran yüzlerce kooperatifçi ve misafir yanında öğrenciler ve yöresel giysileri içindeki köylü kadınları salona güzel bir görüntü kazandırmıştı. Muğla’da çok zengin ve güzel bir 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı kutlamaları gerçekleştirilmişti. Bu kutlamalardaki resim kareleri belki de yıllarca hafızalardan silinmeyecekti.

Biliyorum ki kooperatifler yılının ülkemizin her yöresinde zengin programlarla en iyi şekilde kutlanması, kooperatiflerin tanıtılması kooperatifçiliği bilen, halkın ve ortaklarının menfaatlerini şahsi menfaatlerinden çok ön plana alan sözde değil özde kooperatifçilerin en büyük arzusudur. Ömrünü kooperatifçiliğe adayan herkesin inandığı yüzyılı aşan ekonomik ve sosyal hareketin layık olduğu düzeye gelmesidir. Halkın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kooperatifçiliğin verdiği güç ile ekonomik sosyal kültürel ve demokratik olarak gelişmesidir.  

Özetle, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderlik ettiği kooperatifçilik hareketi bugün dünyanın yeniden önem vermeye başladığı bir hareket haline gelmiştir. Yoksulluk ve fakirliğin çözümünün kooperatifçilik ile olacağı tüm dünyaya Birleşmiş Milletler tarafından yeniden gündeme taşınmıştır. Muğla dünya kooperatifçilik hareketine güzel bir tören ile destek vermiştir. Şehirde örnek bir kutlama töreni organize edilmiştir. 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı kutlamalarını organize eden, katkı veren, katılan herkes ve Muğla övgüyü hak etmiştir. Kooperatifçilik hareketi adına teşekkürler Muğla.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..