Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

18 Temmuz '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Muğla'nın Seydikemer ilçesine bağlı Girdev yaylası'nda, kuşlar kaderine bırakıldı

Muğla'nın Seydikemer ilçesine bağlı Girdev yaylası'nda, kuşlar kaderine bırakıldı
 

turnalar


Ülkemizde küresel ısınma ve kuraklıkla birlikte göçmen kuşların uğrak yerleri olan birçok gölet ve sulak alan kuruma tehlikesiyle karşı karşıya iken, Muğla'nın Fethiye İlçesi sınırlarında bulunan Girdev Yaylası sulak alanı hiçbir koruma ve önlem olmaksızın yüzlerce yerli ve göçmen kuşa ev sahipliği yapıyor.

Yayla sakinleri geçtiğimiz yılllarda yapılan bentle artık Girdev yaylasında sürekli sulak alanın bulunacağını, yaylanın bir an önce koruma altına alınarak Girdev Yaylasının kuş cenneti haline döndürülmesini istiyoruz.
Halk arasında Zırzop Yaylası olarak da bilinen yayla, Muğla-Antalya sınırında bulunuyor. Yaylanın doğusunda Antalya'nın Elmalı ve Batısında da Muğla'nın Fethiye İlçesi bulunuyor. Eren dağı ve Akdağların eteğinde yer alan Girdev Yaylasının denizden yüksekliği 1750 metre. Yılın büyük bir kısmının karlar altında geçiren yayla yaz aylarında Batı Toros Yörükleri ile yayla severleri ev sahipliği yapıyor. Girdev yaylasının da 70'in üzerinde koyun sürüleri bulunuyor. 

Yaylanın koruma altında olmadığını belirten H.K.,Bu yayla 3 turnalı 63 kurnalı (pınarlı) Girdev yaylası olarak bilinirdi.. Girdev yaylası etrafını çevreleyen dağlardan eriyen karların suları ile normal şartlarda Haziran sonlarına kadar sulak alan olarak kalırdı. Temmuz ve Ağustos aylarında sular düden denilen yere çekilerek yayladan çekilirdi. Geçtiğimiz yılllarda DSİ tarafından düdenin önüne bent yapılarak yaylanın sürekli sulak alan olması sağlandı. Bu sağlandı ama yayla hiçbir şekilde koruma altında değil. Yaylanın sulak alan olması ve göçmen kuşların göç güzergâhında bulunması nedeniyle bu yıl çok sayıda kuş Girdev yaylasında bulunuyor. Bir araştırmacının yaptığı çalışmaya göre Girdev yaylasında 124 ayrı kuş türü bulunuyor. H.K. Bunların başlıcalar Angut Kuşu, Turna, Sakar Meke, Ardış kuşu ve leylekler. Özellikle Sakar Meke'ler burada yuvalanıyor ve yavru yapıyor. Eğer koruma altına alınırsa, diğer kuşlarında üreme alanı olur” dedi. 
Girdev yaylasının gölsüz, Yörüksüz ve turnasız olamayacağını belirten H.K bir başka yanlışın ise kadastro planlaması sırasında yapıldığını belirtiyor. Yayla planlamasına göre kadastro çalışmasının değiştirilmemesi durumunda Girdev Yaylasının ikinci bir tehditle karşı karşıya olacağını söylüyor.

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..