- Kategori
- Sivil Toplum Kuruluşları
- Okunma Sayısı
- 2238
Muğla Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği

Prof.Dr Kemal Kocabaş ile birlikte
Günlerden 24. Nisan. 2006. Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Köy Enstitüleri Günü nedeniyle bir toplantı düzenlenir. Bununla ilgili yazım 29 Nisan. 2006’da “İki Çınar Geçti Ege’den” başlıkla gazetem Devrim’de yayımlanır.
Toplantıya; Köy Enstitülerinin büyük dehası Mahmut Makal ve Talip Apaydın katılır. Ayrıca Mustafa Gazalcı ve Prof.Dr Kemal Kocabaş. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin temsilcisi olarak. Toplantıyı büyük bir hayranlıkla dinledim.
Bu toplantı benim için özel bir önem taşıdı. Çünkü gerek Mahmut Makal, gerekse Talip Apaydın ve Prof.Dr Kemal Kocabaş’la birebir görüşme ve tanışma fırsatını buldum.
Prof.Dr. Kemal Kocabaş; belki o an ki toplantı için beni anımsamayacaktır ama, kendisinden daha sonra Kültür Merkezi’nin bahçesinde birkaç CD ve kitap aldım. CD’nin biri “Mandolinli Kız”dır. Köy Enstitüleri ile ilgili belgeler.
Aradan iki yıl geçti, bu kez Kemal Kocabaş ile “Milas’ta Basın Gecesi”nde buluştuk, söyleştik. Kendisi Ortaklar Öğretmen Okulu çıkışlı. Bu toplantı için yazımı “Milas’ta Basın Gecesi” diye dile getirmiştim.
2-3 Ocak 2009 tarihinde izmir’de iki gün süre ile 8 ve 9 oturumlu “Mustafa Necati Günleri” sempozyumu düzenlenmiştir. Sempozyuma gidemedim. Çok başarılı bir program olarak değerlendirmekteyim.
Bunu hemen kitaplaştırdılar ve kitaplar postadan çıkageldi. Köy Enstitülerini ve anılarını dile getiren birçok eser.
Yeniden İmece dergisiyle birlikte geldi. Kitaplar tek tek çakıltaşları gibi diziliyor. Okunacak...
25. Şubat. 2009 tarihli Devrim Gazetesi’nde Prof.Dr. Kemal Kocabaş’ın “Muğla ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği” başlıklı yazısını okudum ve inceledim.
Dernek 7 yılda 17 şubeyle, binlerce üyesi ile toplumda “geçmişten geleceğe eğitim, köy enstitüleri gerçeğini dile getirmekte”. Eğitimin canlandırılması için çaba göstermekte...
Prof.Dr Kemal Kocabaş’ın yazısından okuduğum üzere dernek Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile birlikte “Ortaklar Köy Enstitüsü ve Ortaklar Öğretmen Okulu’nu yıkılmaktan kurtarıp yenilenmesi için bir çaba göstermektedir.
Ortaklar Öğretmen Okulu ilk fırsatta gidip göreceğim, gezeceğim mekanlar arasındadır.
Muğla tüm nitelikleri ve değerleri, birikimleri, zengin özellikleri ile çok kısa bir süre içerisinde “ Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Muğla Şubesi”ne kavuşacaktır. Bu konuda çoktan kolları sıvamış, işe girişmiştir Kemal Kocabaş..
Fethiye derneğini çoktan oluşturdu. Sıra özgün Muğla’ya geldi.
Ülkemizde eğitimin yaşamsal önem taşıdığı süreçte eğitimle ilgili her türlü bilimsel ve kültürel çalışma yapmak herkesin görevi arasında, bu oluşuma ve eğitimin konuşulmasına, canlandırılmasına katkıda bulunmalıyız.
Eğitimciler ve siyasetçilerle ulusal eğitimi konuşmak için. Öz değerlerimiz oradan çıkmaktadır.
Eğitimde can damarı yakalamak için...
Muğla Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nde buluşalım...
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
