Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '21

 
Kategori
Blog
 

MUHABBET KUŞLARI

Kuşlarda ishal sorunu çok sık rastlanan bir hastalıktır. Bu canlıların kendine göre bir beslenme sistemleri vardır. Muhabbet kuşlarının doğası ve yapısına uygun diyetler ile beslemeliyiz. Muhabbet kuşları her besini bizim gibi sindiremezler ve sindiremediği için metabolik rahatsızlıklar oluşmaktadır. Muhabbet kuşlarında Dişler gibi bir çok sindirim organı bulunmaz. Yanlış beslenme ve özellikle evde verdiğimiz yağlı, şekerli ve aşırı verilen yeşillikler ishali tetikleyebilir. Kuşlarda ishal iki genel nedene bağlanabilir.

 
1-) Beslenmeye bağlı oluşan ishal 
 
2-) Enfeksiyonlara bağlı (Mikroorganizmlara bağlı)
 
 
1.1. Beslenmeye Bağlı oluşan İshalin Sebepleri
 
-Beslenme bozukluğu,
 
-Bozuk yiyecekler,
 
-Suyun uzun süre sulukta kalması ve değiştirilmemesi,
 
-Sulukların kontrollu temizlenmesi ve pis olması ( bakteri üremesi ),
 
-Vitamin ve mineral eksikliği
 
1.2. Enfeksiyonlara Bağlı Oluşan İshalin Sebepleri
 
-Bakteriler, mantarlar veya parazitler neden olabilir.
 
-Stres altında kalınca bağışıklık sisteminin zayıflaması,
 
Normal ortamdan tipik bakteriler örneğin E. coli ( Escherichia coli ) ve streptococcus'dur . 
Ayrıca Candida spp gibi mantarlar . veya Trichomonas gallinae (Trichomoniasis) gibi parazitler ishale neden olabilir.
 
Ayrıca 
 
-Kuşların sıcak-soğuk hava akımına kapılması,
 
-Yeni sahiplenilen kuşlardaki alışma süreci gibi nedenler etken olabilir.
 
2. İshal Belirtileri
 
Kuşunuzun ishal olduğunu düşünüyorsanız öncelikle bakacağınız şey dışkısı ve anüsüdür.
 
 
 
Genel olarak kuşların dışkısı çok cıvık  yada çok katı olamaz. Kuşların dışkıları muhallebi kıvamındadır. Eğer ki çok cıvık bir  dışkı var ise ilk aklınıza ishal şüphesi gelmeli.
 
 
Arada sırada cıvık ve katı olarak dışkılayabilirler bu onların hemen hastalandığı anlamına gelmez. Geçici 1-2 seferlik dışkı değişimleri olabilir. Fakat fazlaca cıvık dışkı var ise kuşunuz ishal olmuş demektir. Bunu doğrulamak için kuşunuzun anüsüne bakın ve orada dışkı kalıntısı olup olmadığına dikkat edin. Eğer dışkı kalıntısı var ise kuşunuz ishal olmuştur.
 
Her ishal korkulacak derece değildir. Bazen çözümü basit olabiliyor. Genelde yeni sahiplenilen kuşlarda hava, yem ve su gibi değişimler sonucu kısa süreli ishal vakaları gerçekleşebilir. Kuşlardaki ishalin bir başka sebebi ise psikolojik olarak yer değişimi veya korku olabilir. 
 
Bunların dışında kuşunuz normal hayatına devam ederken aniden ishale yakalanıyorsa ve halsizlik, yorgun ve gaga göz çevrelerinde kızarıklık, nemlenme oluyorsa kuşunuz ciddi bir sorunla karşı karşıya demektir. Bu sizin çözebileceğiniz bir sorun olmamakla beraber hemen bir veteriner hekimine danışmaniz gerekmektedir. 
 
 
3. İshal Tedavisi
 
Kuşlarda ishal döneminde vucut sıcaklığında düşme gerçekleşir. Bu sebepten kuşunuzu sıcak ( 25-26 derece ) tutmanız, 
onun üşümemesini sağlamanız gerekiyor.

Kuşlarda ishal döneminde gerçekleşen bir diğer şey ise su kaybıdır. Aynı insanlar gibi kuşlar da ishal döneminde sıvı kaybı yaşarlar. Böyle bir durumda kafeste sürekli taze ve temiz su bulundurmanızın faydası olacaktır.

 
??Ayrıca basit bir ishal ise onun için de sıvı damla ilaçlar var. Bunu veterinerinizden veya petshoplardan temin edebilirsiniz. Üzerinde yazacağı şekilde kuşunuzun suyuna 10-15 damla gibi damlatarak iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta bu ilaçları vereceğiniz suyu  günde 2-3 defa tazelemek gerekir.
 
4. İshal Olmuş Kuşlarda Beslenme
 
İshal olan kuşların bağırsaklarını rahatlatmak için yiyecek çeşitliliğini azaltmak gerek.
 
Dal darı ve ya içerisinde fazla karışık yiyecek olmayan yemler tercih edilmelidir. Ayrıca kuş kumu bulundurmanız da kesinlikle yarar sağlayacaktır. 
Bu dönemde ek gıdalar kesilmeli ve kuşunuzun sindirim sistemini yormayacak bir beslenme sağlanmalıdır.
 
Sıvı tüketiminde de ilaçlı sularını 
6-7 saate bir tazelemeniz yani günde en az 3 defa değiştirmeniz gerekir. Unutmayın ki sıvı kaybı çok ciddi seviyelerde olacağı için bol su tüketmeli  ve tuketeceği su  temiz su olmalıdır.
 
5. İleri Derecede İshal Durumlarında
 
Şimdiye kadar anlattıklarımız basit ishal yani sadece dışkıda cıvıma ve anüste dışkı kalıntısı kalma gibi bizlerin gözlemleyip tedavi uygulayacağınız ishal için söylenen durumlardı.
 
Kuşunuzda ishal dışında yorgunluk, sürekli uyuklama, göz ve gaga çevresinde kızarıklık, kusma, yemden kesilme gibi durumlar da gözlemliyorsanız ishal dışında enfeksiyon veya değişik parazitlerin etkisi altında olabilir. Bu durumda direk veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.
 
6. Muhabbet Kuşlarında Kanlı İshal
 
Muhabbet kuşlarında bazen kanlı ishal görülebilir. Bu durumun sebepleri olarak,
 
Bazı mikroorganizmalar bağırsak epitel dokusuna ciddi hasar vermeleri ve dokularda kanamalar oluşturmaları ve bunun sonucunda kanlı ishal durumu görülmektedir.
 
Diğer bir önemli faktör  yabancı cisimlerdir. Kuşların yutmuş olduğu bazı yabancı cisimler bağırsaklar ve diğer sindirim sistemi organlarında tahribata ve bunun sonucunda kanamaya neden olabilmektedir. Bu durum sonucunda kanlı ishal görülmektedir.
 
Tümörler, kanser ve bağırsaklardaki lezyonlarda kanlı ishal nedenleri arasında yeralmaktadir.
 
Hekimden tavsiyeler;
 
Kuşunuzda hafif seyreden bir  ishal durumu olduğunu düşünüyorsanız. Doğal yollarla tedavi edebilirsiniz.
 
-Kuşunuzun suyuna az miktarda pirinç suyu koymak,
 
-Suyuna çay demli olan kısmını suyla karıştırıp verme
 
-Patates haşlayıp vermek.
 
-Bu yapacağınız yöntemleri 4-5 gün Kuşunuza verirseniz dışkısı normal dönecektir. Eğer halen bir düzelme yok ise olayın ciddi seyreden ve viral bir durum soz konusu olduğundan dolayı hiç zaman kaybetmeden hemen müdahale etmeli ve veteriner hekime gösterilmelidir. 
 
-İshal enfeksiyona bağlı gelişmemiş ise petshoplarda avidiare alıp kullanabilirsiniz. Veteriner hekim kliniklerinde Neo terramycin 5-7 gün alıp kullanabilirsiniz.
 
 Hekim uyarısı :
 
 Kuşlarınızda anı aşırı sıvı kaybı oluşuyorsa ve ani ölümler başladıysa, hemen elektrolit (eczanelerde izotonik elektrolit bulabilirsiniz) vererek ani ölümleri durdurabilirsiniz. Ama hastalığın kaynağını bulmak için hemen zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterip tedaviye başlatılmalıdır.
 
Toplam blog
: 15
: 3732
Kayıt tarihi
: 06.12.13
 
 

Merhaba ben Uveys Veysel BECERMAN. Veteriner Hekimim. Ayrıca Erciyes Üniversitesi Veteriner Cerrahi..