Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '14

 
Kategori
Dostluk
 

Muhabbeti arttıran şey

Muhabbeti arttıran şey
 

 Yazılara bazen geri dönüşler alıyoruz. Yazıları beğeniyle okuduklarını söylüyorlar, fakat biraz daha kısa olmasını tavsiye ediyorlar.
Yazıların hepsini düşüne düşüne özet bir halde yazıyoruz fakat yine de haklılar, çünkü günümüzde ayrıntıyı sevmiyoruz. Gazetenin bile sadece manşetlerini okuyoruz.
Bu yazıda sizlere aramızdaki muhabbeti arttıran şeyden, yani hediyeleşmekten bahsedeceğiz. İnşallah yine olabildiğince ayrıntıdan kaçınacağız.

 

 


Konuyla ilgili Efendimizin SAV oldukça çok hadisi vardır. Mesela:

 

“Müsafeha (selamlaşıp kucaklaşmak)edin, müsafeha kini, kırgınlığı giderir. Hediyeleşin, çünkü hediye, sevgiyi artırır, düşmanlığı giderir.” [İbni Asakir]


“Hediyeleşin, çünkü hediye, aradaki muhabbeti artırır.” [Beyhekî]

 

Eşler, birbirine minik sürpriz hediyeler verip sevgilerini güçlendirmeliler. Bir tanıdığım var, işten evine dönerken hem çocuklarına, hem karısına çikolata götürüyor...

 

Geçen akşam yazı yazarken, hiç beklemediğimiz bir anda anneciğim, elinde çay ve börekle çıkageldi. Nasıl mutlu olduk anlatamam. Çünkü üşümüş ve acıkmıştık...

 

Binlerce şarkılık bir mp3 arşivi yaptık. Acizane bir zevkimiz var. Track ve mp3 CD’leri yapıp herkese hediye etmek... Her zaman masamızda yapılmış bir müzik CD’si hazır durur.

 

Çünkü bazen beklemediğimiz bir misafir aniden çıkageliyor. Geçen kuzenim ve kocası Ereğli’den İstanbul’a giderken, Ankara’da bize uğradılar.

 

Yolda arabada dinleyin diye bir CD hediye ettik. İstanbul’a varınca aradı, Celal abi, o kadar güzel şarkı ve türküler seçmişsin ki, yol bitmesin istedik, dedi. Çok mutlu olduk.

 

Bir hadiste EfendimizSAV “Bir arkadaşınızı seviyorsanız, sevdiğinizi ona bildiriniz!”  [Hakim]  buyuruyor.


Bir arkadaşa (Seni seviyorum) demek zor olabilir. Sevgiyi, hediye ile bildirmek, dili ile bildirmekten daha kolay ve daha mühimdir.  

 


Babam, sürekli cebinde minik bayram şekerlerinden bulundurur. Sokakta çocuklar görünce, İsa dede bize şeker ver diye etrafını sarıyorlar ve hepsi babamı çok seviyorlar.

 

İnsanlar, sadece pahalı ve değerli hediyelerle mutlu olmaz. Hediyede mühim olan hatırlanmak, değer verildiğinizi hissetmenizdir. Minik bir hediye bile mutlu edebilir.

 

Bazen dostlarımız bize gelirken pasta, tatlı vesaire almak için vakit ve para kaybediyorlar. Evet onlar hediyesiz eli boş gelmekten utanıyorlar. İnanın beklediğimiz sadece güzel bir sözdür.

 

Bir şey getirmeyiniz, sadece siz gelin yeter, desem de her seferinde hediye getiriyorlar. Madem içiniz huzurlu olmuyor. O zaman bizi mutlu eden şey, bir kilo arjantin ekşi elma (şeker hastasıyım)  veya bir simittir. (Çünkü hep evdeyim)

 

Hediye, muhakkak bir mal vermekle olmaz. Selam vermek, gönül alıcı bir söz söylemek, duyduğu faydalı bir şeyi anlatmak da hediye olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:


“Mümini sevindireni Allahü teâlâ sevindirir.” [İbni Mübarek]


“Bir arkadaşın hidayetinin artmasına vesile olacak veya onu tehlikeden kurtaracak bir söz söylemekten daha iyi hediye olmaz.”  [Ebu Yala]

 

Bu hadiste bu yazıyı okuyanlara hediyemiz olsun.


“Hediyenin, ihsanın en faziletlisi, hikmetli bir sözü öğrenip başkasına öğretmektir ki, bu da halis bir niyetle bir sene ibâdet etmekten daha sevabdır.”  [İbni Asakir]

  


  


 

 

 
 
Toplam blog
: 455
: 812
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

1973 Konya Ereğli doğumluyum. Selçuk üni. MYO Elektronik bölümü mezunuyum. 1993'e Friedreich Atak..