Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '08

 
Kategori
Haber
 

Muhalefet... "hava durumu' muhalefeti"

Muhalefet... "hava durumu' muhalefeti"
 

Parlamento'daki muhalefetin 'kara harekatı' sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri ile adeta tartışmaya yönelmesi inanılır gibi değildir. Daha da inanılması güç olan bu biçemin (uslubun) adeta devam ettirilmesidir.

Sayın Baykal ve Sayın Bahçeli "AKP'yi haklı olarak içtenliksiz bulabilirler askerimizin arkasına siyasal iradenin desteğinin konulmadığını iddia edebilirler... dahası 'erken/zamansız bir çekilmenin' siyasi sorumlusunu da arayabilirler"...

Buna karşılık Genelkurmay Başkanı'nca çekilmenin haftalar önce planlandığı açıklamasını... ve o arada "çekilmenin" haberini uydudan veya bölgedeki muhbirleinden alan kimi güçlerin, 'çekilin' açıklamalarını aynı zamanlarda yoğunlaştırması ve böylelikle harekatın değersizleştirilmeye çalışılması olasılığını ise dikkate almaya değer bulmayabilirler! Bu veriler ışığında durumu değerlendirmeyebilirler.

Ancak, kendilerini kurumsal kimlikleri ile ve TSK'nın açıklamalarıyla karşı karşıya getiren gelişmeler, belki de bu harekat sürecinin en talihsiz görüntülerinden biri olmuştur. Bizzat liderlikleri eliyle AKP'nin ekmeğine yağ sürmüşlerdir.

Oysa muhalefetin, hele ki Meclis içinde her türlü olanağı bulunan muhalefetin görevi Harekattan başka seçenek bırakmayan koşulları, yabancı projelerini (BOP'u), Güneydoğu ve tüm Türkiye'nin acılı halkını, topraksızlığı, yoksulluğu, ekonomik ve sosyal güvensizliği sorgulayacağı yerde... iktidara yağ bal olmak değil, gereğinde en acı ve yapıcı eleştirileri hakça yapmaktır.

Bu yapılmazsa ve gerçek hakça ortaya konulmazsa, yapılan açıklamalar, muhalefet yapmışlık adına olur ve o açıklamalar da adeta "el yordamı"na dayanırsa, o zaman, esen havaya göre muhalefetlik söz konusu olabilir.

Buna da olsa olsa teşbih yerindeyse, hava durumu muhalefeti denebilir.

Elbette demokratik hukuk denetim mekanizmaları içinde Silahlı Kuvvetlerin kamuoyuna açıklama yapması gereken durumlar da vardır ve bu onun bir ödevidir. Ancak, Genelkurmay'ın siyasi partilerle bazı konularda muhatap olması da çok sakıncalıdır. Türkiye'nin demokratik bir ülke olarak her konuyu özgürce konuşabilmesi bir yana, askeri konuların siyasetin alanı içine çekilmesi ise topluma yarar getirmez. Siyasetçinin deneyimi bu noktada aranır.

Son e-muhtırada, o yine 22 Temmuz arifesinde, demokrasinin sorumluluğunu üstlenmeyen Sayın Baykal'ın "deneyiminden" ve Sayın Bahçeli'nin 'itidalli' görüntüsünden beklenilen askerle tartışmamak ya da kaçınılmaz bir tartışma olmuşsa onu alevlendirmekten kaçınmaktı…

Oysa ölçü taşmıştır!

Bağımsızlık ve hükümranlık haklarımızın korunması uğruna içtenlikle kahramanlıklar sergilenir ve yeni şehitler verilirken devlet geleneğimiz üzücü bir yara almıştır...

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..