Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Muhalefet görevini yapamadı!

Muhalefet görevini yapamadı!
 

2011 Genel Seçimleri Yurt genelinde büyük ölçüde tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlar şu şekilde: 

Seçmen Sayısı : 50, 339, 596 Katılım Oranı : %87.23
Sandık Sayısı : 199, 544 Açılan Sandık : 199, 543 (%100.00)
Toplam Oy : 43, 912, 170
Geçerli Oy : 42, 972, 665 Geçersiz Oy : 939, 505

Partilere göre oy dağılımı ve çıkardıkları milletvekili sayıları ise şu şekilde: 

Parti Adı............. Aldığı Oy............... Oy Oranı................... Milletvekili Sayısı 

AKP ...................21, 465, 541 ............% 49.95 .............................326 

CHP ...................11, 147, 167 ............% 25.94 .............................135 

MHP.................... 5, 576, 611 .............% 12.98 ...............................53 

BAĞIMSIZ.......... 2, 825, 952 ..............% 6.58 ..................................36 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre seçimin ardından, ilçe seçim, il seçim ve YSK'ya yapılacak itirazlar için toplam 11 gün süre bulunuyor. YSK, itirazların daha önce sonuçlanması halinde söz konusu 11 günü beklemeden resmi sonuçları, Resmi Gazete'de ilan edebilecek. 

Seçimlerle ilgili ilk itirazlar seçimden önce ve seçim esnasında dile getirildi. İtiraz konuları; seçmen sayısına göre fazladan basılan yedek oy pusulaları, oy kullanma esnasında tespit edilen sahte oy pusulaları, hayatta olmayan kişilere ve boş adreslere gönderilen fazla seçmen kartları, kurallara göre oy kullanmayan bazı görevli memurlar, sandık kurullarında uygun olmayan kişilerin bulunması v.b. konulardaydı. 

Yapılan itirazların sonuca pek etki etmesi beklenmiyor. Buna rağmen partilerin geçerli oy sayılarında ufak oynamalar olabilir. 

Seçim sürecinde bütün partiler ve partililer olağanüstü bir çaba ile seçime hazırlandılar. Özellikle belediyeler kendi partileri için adeta seferber olarak her türlü imkanlarını ortaya koydular. Bu işten en karlısı da tabi ki AKP çıktı. AKP, Türkiye genelinde hem belediye sayısı bakımından üstün olmanın avantajını kullandı, hem de devlet imkanlarını olabildiğince kullandı. Muhalefet partileri de kendi imkanları ölçüsünde çalışmalarını yapmışlardı. Ama sonuç AKP’nin lehine oldu. 

Burada muhalefet partileri kendilerine mutlaka bazı dersler çıkarmışlardır. Acak muhalefetin ısrarla takip edemediği bazı konulardan bahsetmek istiyorum. Bir önceki; “YSK Ne Yapıyor” başlıklı yazımda da belirmiş olduğum önemli iki konu var. Birincisi; seçmen sayısına oranla fazladan bastırılan 17 milyon yedek oy pusulası, ikincisi ise dört yılda 42 milyondan, 52 milyona çıkan seçmen sayısı. Bu konular parti çevrelerince de dile getirilmiş olmakla beraber, yeterince üzerine gidilmediği kanısındayım. 

Sandık kurullarındakiler her sandıkta kendilerinde olan yedek oy pusulasının kaç adet olduğunu bilirler. Benim öğrendiğim rakam ortalama 15 civarında yedek pusula olduğu şeklinde idi. Hatta ..18 nolu sandıkta bırakın yedek oy pusulasını, seçmen sayısına göre olması gereken oy pusulaları bile iki adet eksik gönderilmiş. Bunu bizzat sandık kurulunda görevli öğretmen arkadaştan öğrendim. Türkiye genelinde oluşturulan sandık sayısı 199, 544 olduğuna göre, kaba bir hesapla sandık başına 85 adet yedek oy pusulası verilmesi gerekiyordu. Bu yedek oy pusulaları nerede? 

Sandık başındaki görevliler soruyorum

Sandıklarınızda bu sayıda yedek pusula var mıydı? 

YSK’na soruyorum: 

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2006 yılında hayata geçirildiğine göre, 2007 ve 2011 seçimleri arasındaki seçmen sayısı artışı nasıl gerçekleşmiştir? MERNİS ve ADNKS olduğu halde içinde oturulmayan bir inşaata ya da depo olarak kullanılan bir iş yerine nasıl seçmen kartı düzenlenmiştir? Sandıklara oy pusulaları/yedek oy pusulaları kaçarlı paketler halinde gönderilmiştir? Bu paketler nasıl oluyor da farklı sayılarda olabiliyor? 

Muhalefet partileri yetkililerine soruyorum: 

Yedek oy pusulalarının YSK’na geri dönüşü takip ve kontrol edilmiş midir? Bu sorunları gündeme getirmek dışında, tarafınızdan hangi işlemler yapılmış ve hangi girişimlerde bulunulmuştur? Türkiye genelinde sandık bazında yedek oy pusulası tespiti yaptırılmış mıdır? Bu ve benzeri çalışmalar yapılmıyorsa, partilerinizde herkes halinden memnun olduğu için midir? 2007-2011 yılları arasında birden bire artan seçmen sayısı ile fazladan bastırılan oy pusulaları arasında bir bağ kurulmuş mudur? Nüfusa göre bazı illerin çıkarabileceği milletvekili sayısı seçimden önce değiştirilmişti. Yapılan bu çalışma ile artan seçmen sayısı ve fazladan olmayan kişilere, boş adreslere gönderilen seçmen kartları arasında bir ilişki olup olmadı konusunda inceleme yapılmış mıdır? 

Seçim sonuçlarının Türkiye’ye hayırlı olmasını dilerim. Mutlu ve huzurlu kalın… 

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..