Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

Muhtarların emlak vergisi tepkisi

Muhtarların emlak vergisi tepkisi
 

Belediye emlak vergileri için planlanan artışı çok yüksek bulan muhtarlar, ilgili Fiyat Tespit Komisyonu’na tepkili. Muhtarlar, “ Biz bunu vatandaşa nasıl anlatacağız?” diyorlar

Emlak vergisinin arttırılma zamanı geldi. Arsa ve arazilerin dört yılda bir belirlenmekte olan birim metrekare bedelleri yenileniyor. Metrekare birim değerleri en son 2009 yılında tespit edilmişti. Beykozlu muhtarlar, Beykoz Belediyesi bünyesinde oluşturulan Fiyat Tespit Komisyonu’nda kendilerine sunulan rakamlara tepkili. Muhtar Derneği, kimi yerde                  “ yüzde 800”ü bulan artış teklifine ‘hayır’ diyor. Muhtarlar, her mahalle ve köy için ayrı ayrı oluşturulmakta olan Fiyat Tesit Komisyonları içinde uzlaşma sağlanamaz ise gerekirse mahkemeye başvuracaklarını ifade ediyorlar.

Eğer uzlaşma sağlanamaz ise…

Defterdarlık, Vergi Dairesi, Ticaret Odası ve İlçe Belediyesi’nden birer yetkili ile birlikte, ilgili mahalle ya da köy muhtarından oluşan 7 kişilik Belediye Emlak Rayiç Değeri Tespit Komisyonu Beykoz’un emlak vergileri ile ilgili kararını henüz kesinleştirmiş değil; görüşmeler devam ediyor. Ancak, Beykozlu muhtarlar Belediye tarafından kendilerine sunulan ilk teklif değiştirilmez ise, bu konuda bir uzlaşmaya varılamayacağını ve çıkacak kararı imzalamayacaklarını ya da - ileride mahkeme yani itiraz yolunun kapanmaması için- şerh koymak suretiyle imzalayacaklarını ifade ediyorlar.

Vatandaşların yılda iki defa ödedikleri emlak vergisinin artış oranı ile ilgili olarak ilk etapta sunulan fiyatlara Beykoz muhtarlarının ortak tepkisi kesin ve sert:  “ Bu fiyatlar ile kesinlikle olmaz.”

Beykoz Güncel Haber araştırdı

Beykoz Güncel Haber, konunun kamuoyu gündemine gelmesi üzerine Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül, bazı muhtarlar ve Belediye Başkan Yardımcısı av. Yüksel Baki ile görüşerek, Belediye emlak rayiç değer artışı ile ilgili olarak kafalara takılan sorulara yanıt aradı.

NE SÖYLEDİLER?

Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül

Belediye, bu emlak değerleriyle hizmet yapmanın zor olduğunu söylüyor

“Beykoz Belediyesi emlak rayiç değerlerini üç katı, beş katı daha yukarı çekiyor. Köylerde, mahallelerde toplantı yaptık ama uzlaşamadık. İleri bir tarihe (erteledik); uzlaşacağız yani. Bu, tamamen Beykoz Belediyesi’nin uhdesinde olan bir olay. Beykoz Belediyesi (gerekçe olarak), emlak değerlerinin çok düşük olduğunu, çevre ilçelerde emlak değerlerinin yüksek olduğunu, Beykoz’un ise bunların kat kat adlında olduğunu, dolayısıyla bu emlak değerleriyle hizmet yapılmasının zor olduğunu (ifade ediyor).

İmarı olmayan yerde yüksek emlak değeri, vatandaş için ödeme güçlüğü demek!

Ancak Beykoz’da mülkiyet sorunu var, imar sorunu var. İmar yok iken emlak değerinin yukarı çıkması, bu şartlarda vatandaşın ödemesinin zorlaşması, ödeme güçlüğü demektir.

Milli Emlak’ın 2B rayiç bedellerinin üzerinde!

Belediye emlak rayiçleri, zaten efektife göre yıllık olarak zamlanıyor. Ancak yüzde 100, yüzde 300, yüzde 500 gibi 5 katı veya 10 katı arttırılması normal değil. Ne olabilir? Yüzde 10 bir artış olabilir; çok düşük olan yerler yüzde 20 ya da yüzde 30 olabilir. Bu noktalarda uzlaşabilirdik Belediye Başkanı ve Komisyon ile.

Emlak değeri 10 TL olan bir yer 100 TL ya da 30 TL olan bir yer 250 TL (olarak belirlenmiş!) Bu sefer ne oluyor? Milli Emlak’ın rayiç bedelinin üstüne çıkmış oluyor. O zaman bu, bizim yapmış olduğumuz mücadelenin hepsini boşa çıkarmış oluyor.

Örnek fiyatlar…

Belediye Emlak Rayiç Değeri Tespit Komisyonu’na ilk etapta Yücel Bey ( Çelikbilek) girdi, başkanlık yaptı; ondan sonra ( Belediye Başkan Yardımcısı) Yüksel Baki Bey giriyor… Eğer fiyatlar buraya çekilir ise, Milli Emlak’ın rayiç bedellerine endekslenmiş oluyor.

Örneğin, Ortaçeşme’de diyelim ki 200 TL olan bir yer, 500 TL’ye çıkmış! Alibahadır Köyü’nde 30 TL olan bir yer, 130 TL’ye çıkmış. Çavuşbaşı’nda 10 TL olan bir yer, 100 TL’ye çıkıyor.

Hiçbir muhtarımız imzalamayacak

Emlak rayiç değerleri bu şekilde (kalırsa), hiçbir muhtarımız imzalamayacak. İmza atsak da, şerh koyarız; yasal yolu deneriz. Bu fiyatlar, bu hafta içinde tekrar önümüze gelecek. Bizleri Komisyon’a grup grup çağıracaklar.

Üzerinde ev olursa, tarım arazisi olmaktan çıkıyor ve daha yüksek emlak vergisi ödeniyor

Beykoz Belediyesi bu şartlarda hizmet veremiyor. Belki yol gibi birtakım hizmetler verebiliyor… Ama imar olmadığı müddetçe, bu şekilde olmasını tasvip etmiyoruz. İmar çıksa bir şekilde uzlaşılır. Bir de şöyle bir sıkıntı var: Benim 10 dönüm, 20 fönüm arazim var. Tapumda tarım arazisi de yazsa, eğer üzerinde bir ev var ise, tamamen arsaya dönüşüyor ve arsa üzerinden de emlak değeri alınıyor. Oysa ki, arsa ile tarım arazisinin emlak değerleri farklı. Tarım arazilerin fiyatları düşük; 5 TL ile 10 TL arasında. Ancak Belediye bize, ‘ bunu biz yapmadık, Maliye Bakanlığı yaptı, mecburen arsa üzerinden ödemeniz gerekiyor’ diyor. Oysa bu yere baktığınız zaman, tapuda tarım arazisi diye yazıyor.

Belediye’nin dayatması gibi bir şey oluyor!

Tabii ki emlak değerleri yerinde durmaz ama efektife göre, devletin belirlemiş olduğu enflasyona göre zaten otomatik olarak her yıl yüzde 10 ile yüzde 15 arasında artış oluyor.  Ancak bunun yüzde 100 veya yüzde 500 gibi on katına çıkartılması, Belediye’nin yapmış olduğu dayatma gibi bir şey oluyor.

Çiğdem Mahallesi Muhtarı Murat ERDAL:

Hiçbir muhtar imza atmayacak

Emlak rayiç değerleri dört senede bir belirleniyor. ( Beykoz Belediyesi) bunların birim fiyatlarını yükseltmiş. Yüzde 500, yüzde 800 gibi yükselen rakamlar var. Benim mahallemde de yüzde 300 ile yüzde 400’e varan rakamlar mevcut. Muhtarlarımızın toplu olarak bunu kabul etmeleri mümkün değil. Beykoz Belediyesi’nde emlak rayiç değerlerinin yükselmesine hiçbir muhtar imza atmayacak.

Sonuçta olacağı o…

Benim mahallemde örneğin Katır Caddesi 55 TL idi, 150 TL’ye çıktı. Arıcılar Sokak 30 TL idi, 120 TL’ye çıktı. Beykoz Belediyesi, yüzde 400 gibi bir zam önümüze koydu. Mahalle muhtarlarının hiçbirisi bu işe onay vermeyecek. Komisyon’da toplam 7 üye var. Biz, Komisyon’un bir üyesiyiz; diğer 6 üye onayı verir ise, bu iş gene geçer ama mahkeme boyutu olabilir. Bu şekilde diretirler ise, sonuçta olacağı o. 

Belediye Başkanı’nın söylediği şu…

Ben şunu Belediye Başkanı’na da söyledim: ‘ 2B’deki fiyatlar, şu anda vatandaşın tepki gösterdiği fiyatlar, (ancak bunlar) aslında Belediye’nin sattığı fiyatlara göre daha uygun gibi geliyor!’ Çünkü Belediye’nin satacağı fiyatların KDV’si var; (nihayetinde) inanılmaz bir rakam boyutuna gelecek. Üstelik, 2B olayında Milli Emlak size ‘ müstakil tapu’ veriyor;  bizim burada ise (Belediye) sadece ‘ hisse tapusu’ veriyor! Hisse tapusu ile müstakil tapu arasında dağlar kadar fark var. Belediye Başkanı’na onu söyledik. Belediye Başkanı’nın da söylediği şu: ‘ Alan, kazançlı çıkar. Alamayan alamaz, Belediye’ye kalır. Gerekirse, ecrimisil göndeririz.”

Bu fiyatlar ile gerçekten olmaz!

Bu fiyatlar ile gerçekten olmaz. Belediye Başkanı’nın zaman zaman söylediği şeyler vardı: ‘ben bu milleti (Beykozluyu) tanıyorum, biliyorum.’ Biz de ona güvendik, onun söylemlerine inandık. Ancak bu şekildeki emlak fiyatlarıyla, halkın yüzde 10’u belki alabilir, yüzde 90’ının alamayacağını tahmin ediyorum. 

Çubuklu Mahallesi Muhtarı Hüsnü KOLCU:

Aynı mahalle içindeki sokakların emlak rayiçlerinde çok çelişkiler var

Biz 2009 yılında yeni muhtar olduğumuz zaman bize emlak vergilerinin yapılandırılacağını söylediler. Ben (bunun üzerine mahallemdeki) sokaklara baktığım, inceleme yaptığım zaman, yan yana olan dört sokaktan birinin fiyatının 53 TL, diğerinin ise 187 TL olduğunu gördüm. Böyle çok çelişkiler var. O zaman Cem Uzan’ın oturmuş olduğu villaların metresi 53 TL idi. Ben, ‘ böyle bir şey olmaz; bunu 500 TL yapalım’ dedim. Bunu 500 TL yaptık ama bir Kuşburnu Sokak’ın veya başka bir sokağın fiyatında indirim yapmadılar. Yapmayınca, ben de o zaman bunlara imza atmadım. Ama kimse mahkemeye gitmediği için uygulamaya kondu ve devam etti.

( Belediye emlak vergileri) zaten, otomatik olarak her yıl kendi kendine artıyor. Bu sefer gördük ki, 53 TL olan sokak 61 TL olmuş. Fakat 61 TL olan yer, Belediye Emlak Rayici Tespit Komisyonu’nda olmuş 200 TL! Öyle bir mantıksızlık var ki! Örneğin, Pınar Sokak 61 TL iken, 200 TL olmuş; onun hemen yanında olan Azim Çıkmazı, 350 TL idi, 800 TL oluyor! Nasıl imzalayacağım ben bunu? Hangi mantık ile?

Ben bu halkın karşısına nasıl çıkarım?

Benden önceki muhtar zamanında yapılan sokak fiyatlandırmaları çok yanlış ( Bizim önerimiz) ‘gelin TEFE ( Toptan Eşya Fiyat Endeksi)- TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) fiyatları üzerine yüzde 20 koyalım’ şeklinde. Beykoz bizim; biz Beykoz’da yaşıyoruz. Böyle bir artışa ben nasıl imza koyarım da, bu halkın karşısına nasıl çıkarım?

Bu iş mahkemelere taşınır

( Bu emlak vergileri belirlenirken) neyi baz aldıklarını bilmiyorum. Bu fiyatlar zaten bu yıl içinde kendi kendine otomatik olarak artmıştı. Yüzde 350’yi ben mümkün değil kabul edemem ve imzalayamam. Sonuçta bu büyük ihtimalle mahkemelere kadar taşınır; öyle görünüyor.

Makul bir artışa ‘ evet’ diyebiliriz

Makul bir artışa ‘ evet!’ diyebiliriz; Beykoz bizim. Gelsinler, benim sokaklarımı görsünler. Yan yana sokaklardan biri 61 TL, diğeri 200 TL, hemen yanındaki bir sokak ise 700 TL olmuş! Bunu nasıl kabul edeceğim ki? Mümkün değil! Çelişkili sokaklar çok var bende. Her şeyden önce sokaklarımızdaki çelişkilerin giderilmesi gerekir. Bu artışlar Beykoz’un her tarafında var; artışlar aşağı yukarı her yerde yüksek.

Verdikleri dosyaları tekrar geri aldılar!

( Fiyat Tespit Komisyonu’nda bize verdikleri ve emlak fiyatlarını içeren) dosyaları bizden tekrar geri aldılar. Fiyatlar çok anormal! ( Önceki dönemin fiyatlarıyla) aralarında anormal bir uçurum var. Benim bunu muhtar olarak halka anlatmam mümkün değil. TEFE-TÜFE artışını anlatırım, sineye çekerim ama yüzde 350’lik bir artışı anlatamam ben.

Tokatköy Mahallesi Muhtarı Erkan ATAGÜN:

Belediye Başkanı’nın bu rakamlardan haberi yoktur; öyle temenni ediyorum!

Ortada bir yanlışlık var. ( Emlak rayiç değerlerinde) arttırmaya gitmelerinin sebebinin ne olduğunu bilmiyorum. Diyorlar ki, ‘Beykoz’a bu fiyatlar ile hizmet götüremiyoruz; kaliteli hizmeti arttırmak için fiyatları (arttırmak) zorundayız. Yani, 100 TL’lik yere 350 TL, 50 TL’lik yere 400 TL… Bunun gibi çok aşırı rakamlar var. Ben zannediyorum ki, Belediye Başkanı’nın bu rakamlardan haberi yoktur. Öyle zannediyorum ya da öyle temenni ediyorum. Belediye Başkanı bu fiyatları teklif etmiş ise, üzülürüm. O yüzden üzülmemek için temenni ediyorum.

Belediye Başkanı, bize ‘ortasını buluruz!’ dedi

Üç muhtar ile birlikte randevu aldık, sabah gittik, Başkan ile görüştük. (Belediye Başkan Yardımcısı) Yüksel Baki’nin denetiminde kurulan ekibin bize sunduğu fiyatları tartıştığımızı, hatta Belediye’nin Mali İşler uzmanı Ömer Bey’in denetimi altında çıktığını, bunun şu anda çok amaçsız ve yersiz bir çalışma olduğunu belirttik Başkan’a. Başkan, olumlu konuştu.           ‘ Bunun ortasını buluruz’ dedi.

Ben tavrımı koydum

Ben tavrımı koydum. Ancak ve ancak TEFE-TÜFE oranında artış. Ona da yüzde 20 ya da 25 gibi bir ekleme yaparım. O da Belediye Başkanı’nın son dönemde yaptığı hizmetlerden dolayı! Yani, mahalleme yaptığı hizmetlerden dolayı, yüzde 20 ile yüzde 25 arasında bir arttırıma giderim. Hem sürtüşmeme açısından, hem de hizmetleri daha çok alma açısından. Onun haricinde isteme hakkı yok. Tokatköy’den isteyemez. Tokatköy’den böyle bir para isteme hakkı yok. Ancak mahalleyi şehre yakınlaştırır ise, ya da büyük bir iş hanı yapar, ya da metrodur, yer altı hizmetidir, bunları getirir ise, yine de bunları diyemez!

Nabız yokladıklarına inanıyorum!

Bu kadar arttırılmaması gereken bir teklif getirdiler. Tahminim, sadece tekliftir; nabız yoklanıldığına inanıyorum. Ben tavrımı koydum: TEFE- TÜFE artı yüzde 20. Kesinlikle bundan yukarı çıkmayacağız; çıkarsak, geçmişte kazandık; gene aynı şekilde dava açıp kazanacağız.

Bence her muhtar bunu yapmalı

Ben Alaaddin Köseler zamanında böyle bir dava kazanmıştım. Bir aylık (dava açma) süresi var. Muhtarlar şerh koyabilirler. Her mahallenin komisyonu 7 kişiden oluşuyor. Bu 7 kişiden, 6 kişi de olumlu imza atsa, muhtar olumsuz imza attığı, yani şerh koyduğu müddetçe, bir ay içinde dava hakkı çıkıyor. Bilirkişiler geliyor ve ( o yerde) çok güzel bir inceleme yapıyorlar. Bence tüm muhtarlar bunu yapmalı. Bu ( yapılan), genel bir toplantıydı. Bence bir nabız yoklama toplantısıydı.

Kâğıtları önce dağıttılar, sonra geri topladılar

Biz sokaklarımızın durumunu anlattıktan ve sert bir şekilde tepki gösterdikten sonra, bize ‘her sokağın fiyatı budur’ dedikleri kâğıtları geri topladılar. Mali İşler’den sorumlu Ömer arkadaşımız hepimizin önüne koyduğu fiyatları geri topladı. ‘ Bunları bizim dağıtmamamız gerekirdi’ dedi. O zaman niye dağıttınız? Toplantıda bize gözdağı mı veriyorlar, nabız mı yokluyorlar belli değil!

İlk defa böyle bir şeye şahit oluyorum!

Tarihimde ilk defa böyle bir şeye şahit oluyorum! ‘ Biz bunu düşünüyoruz’ deyip altına bütün birimlerin ismini yazıyorsun, ondan sonra insanlar tepki koyunca, hemen evrakları geri topluyorsun! Niçin dağıttı, niçin geri alıyor? Böyle bir fiyatı kimse uygulamaz, uygulamayı da düşünmesin! Gerekli yasal şeyleri de yapacağız.

Elimizden ne geliyorsa onu yapacağız

Belediye Başkanı ilk toplantıya katıldı ama (o katıldığında) daha sonra geri toplanan bu fiyatlar gündeme gelmemişti. Belediye Başkanı, bu konuda el ele verilmesi gerektiğini, mahallelerde hizmetin kalitesinin artması beklentilerini söyledi.

Eğer Beykoz’un Tokatköy’ünü Taksim’e yaklaştırırsa, (Belediye emlak rayiç değerlerini) arttırabilir. Dün 10 TL’ye geçinen kişinin geliri bugün 100 TL’ye çıkmamış ise, (bu artışı yapamaz.) O, nasıl Belediye’nin gelirini arttırıp daha çok hizmet vermek için uğraşıyor ise, mahallemizde yaşayanların daha sağlıklı bir şekilde ailesini geçindirmek için gerekli imkânları vermediği için, elimizden ne geliyorsa onu yapacağız.

Davayı kazanmak için önce şerh koymak lâzım

Eğer muhtarlar (imzalarına) şerh koymazlar ise, yani itiraz etmezler ise dava açamazlar. ( Bu durumda) dava açsan da kaybediyorsun. Gümüşsuyu daha evvel açtı mesela ama kaybetti davayı. Vergi Mahkemesi’nden dava kazanmak için önce (bu fiyatlara) şerh koymak lâzım.

Beykoz Belediyesi bu konuda son mercii

Beykoz Belediyesi (bu fiyatları belirleme konusunda) son mercii. ( İlçe Fiyat Tespit Komisyonu’nda) Defterdarlık’ın da, Vergi Dairesi’nin de, Ticaret Odası’nın da temsilcileri var. Fiyatların onay mercii İlçe’deki bu Komisyon’dur.

AcarlarMahallesi Muhtarı Yasemin ÇAMLIBEL:

Fiyatlar henüz kesin değil; ikinci bir toplantı daha yapılacak

Emlak rayiç değerleri henüz kesinleşmedi ama rakamlar tüm Beykoz genelinde çok yüksek tutulmuş. Çavuşbaşı’nda 9 TL olan bir yer, 100 TL’ye çıkmış. ‘Eskiden çok düşüktü, şimdi oraları o şekilde yaptık’ demişler. Yani, Beykoz’un çeşitli mahallelerinde ramlar çok fazla. Hatta şöyle söyleyeyim: Kanlıca’daydı sanırım; yolun sağ tarafına çok yüksek rakam konmuş, sol tarafındakine ise düşük konmuş. Bununla ilgili ikinci kez tekrar bir toplantı yapılacak. Henüz net bir şey yok.Benim mahallemde yüzde 300 oranında bir artış vardı.

Belediye de kendine göre haklı ama…

Belediye de kendine göre bir yandan haklı ama tabii ki burada oturacak olan vatandaşların çoğu ödeme güçlüğü içerisinde.  O nedenle bayağı yüksek. Ben bunu kendi mahallem için değil, Beykoz geneli için söylüyorum.

Belediye Başkan Yardımcısı av. Yüksel BAKİ:

Henüz nihai toplantılarımızı yapmadık

Bu emlak vergisi artışları yasa gereği dört yılda bir yapılıyor. Burada ( Fiyat Tespit Komisyonu’nda) Belediye’den de, İstanbul Ticaret Odası’ndan, Vergi Dairesi’nden, Tapu Müdürlüğü’nden de birer üye bulunuyor ve her muhtar da kendi mahallesiyle ilgili olan komisyona üye olarak katılıyor. Biz, henüz nihai toplantılarımızı yapmadık.

‘ Gerçek değerler’ üzerinden artış yapılıyor

Artışlar, ‘gerçek değerler’ üzerinden yapılıyor; kriter budur. Yani yasada ‘şu oranda veya bu oranda bir artış yapılır’ gibi açık bir hüküm yok. Bir taşınmazın ‘ gerçek değeri’ ne ise, onun üzerinden bir artış yapılıyor. Gerçek değer, yani piyasadaki alım-satım değeri üzerinden. Piyasada bir mal neye göre alınıp satılıyor ise; tapudaki satış değerleri üzerinden metrekare birim değeri takdir ediliyor. Bir taşınmazın mahallesine göre metrekare birim değeri, asgari beyan değeri tespit edilir.  O da 4 yılda bir yapılıyor. Bu, bizim tek başımıza yaptığımız bir şey değil. Yasa gereği, Gelir İdaresi tarafından belirlenen takvime göre toplantılarımızı yönetiyoruz. Daha henüz son toplantımızı yapmadık. Yeniden değerleme toplantılarımızı yapıp son kararımızı vereceğiz.

Bu fiyatların 2B rayiçleri ile bir ilgisi yok

( Fiyatların aşağıya çekilme ihtimali olup olmadığını) bilemiyorum. Ben tek başıma karar verici olmadığım için; benim bir oy hakkım var. O (nedenle) bu konuda bir şey diyemiyorum.

Bu fiyatlar 2B fiyatlarından bağımsızdır. Onlar ile hiç ilgisi olmayan bir şey. ( Emlak vergileri ile 2B rayiç bedellerinin) karşılaştırılması, kıyaslanması veya ona göre ayarlanması hiçbir şekilde mümkün değil.

Nihai kararı İl çapındaki Merkez Komisyonu verecek

( Bu Belediye emlak rayiç değeri fiyat taslağını İlçe Belediyesi bünyesindeki) Mali Hizmetler Birimi Müdürlüğü hazırlar.

( Fiyatlar) henüz kesinleşmiş değil. Bu fiyatlar İstanbul ili çapında da Merkez Komisyonu’nda değerlendirilecek; nihai karar orada verilecek yani bu bizim aldığımız kararlar kesin olarak yürürlüğe girmez.

Belediyelerin temel geliri emlak vergisi geliridir. Belediye neticede kendisi bir finans kurumu değil; vatandaşlardan aldığı vergiler ile hizmetlerini yapar. Biz de bunu muhtarlarımıza o şekilde açıkladık. Biz, uygun değerlere göre bir fiyat önerdik ama bu, bizim önerimizdir; her komisyon için (bu öneriyi) kabul edip etmeme serbestisi vardır. Tekrardan toplantılarımızı yapacağız.

Haber: Arzu Başlantı

www.beykozguncel.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..