Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '21

 
Kategori
İyi Manzaralar
 

Muhteşem Tuz Nehri

Dünya’nın pek çok ülkesinde şelaler bulunmaktadır. Büyüleyici manzaraları ile dikkatleri üzerlerine toplayan şelalelerin bulundukları yerler doğa tutkunlarının gözde mekanlarındandır. Bunun için bazen yabancı ülkelere gidiyoruz. Oysa tam komşumuzda, kardeş Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde öyle bir şelale var ki onu başka bir ülkede bulmak çok zor. Evet, Nahçıvan’ın “Duzdağ” denilen bölgesinde tuz adeta nehir olmuş akıyor.
 
Bazı nehirler ve şelaleler kışın donar, bazıları ise dört mevsim kesintisiz akar. Ancak Nahçivan’ın tuz yatakları bakımından zengin olan bu bölgesinde bulunan “nehir” ve “şelale” hiçbir zaman buz tutmaz, Azerbaycanlıların dedikleri gibi “tuz tutar”. Şelalenin görünümü hava şartlarına göre değişir. “Tuz nehri” ve “tuz şelalesi” daha çok yağmur yağmadığında, sular tam kuruduğunda taşlaşmış olarak ortaya çıkıyor.
 
Peki, bu nasıl oluşuyor? Uzmanlara göre bölgedeki tuz katmanlarına yağmur nedeniyle su temas ettiği zaman buharlaşma oluyor ve tuz buharla birlikte yüzeyde toplanıyor. Tekrar yağmurlar sırasında tepelerden patikalara akan tuzlu su kuruduğunda beyaz örtülü bir “tuz nehri” ve “tuz şelalesi” oluşturuyor.
 
Toplam blog
: 43
: 1372
Kayıt tarihi
: 18.06.10
 
 

M.Ü. İletişim Fakültesi 1997 mezunuyum. Şu anda Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'nd..