Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '10

 
Kategori
Müzik
 

Muhteşem bir kayıt; Güher ve Süher Pekinel Canlı Konser DVD'si

Muhteşem bir kayıt; Güher ve Süher Pekinel Canlı Konser DVD'si
 

Ülkemizde sahip çıkamadığımız Pekinel kardeşler


Güher-Süher Pekinel; “Live in Concert”

TRT R-3’ü izleyenler mutlaka farketmiştir bu DVD’nin ‘tanıtıcı reklamı’nı. İşte benim de o müthiş bir piyano performansıyla; Francis Poulenc’in İki Piyano için Konçerto’sunu Allegro ma non troppo girişiyle dikkatimi çektiler. Sonunda edindim; “Live in Concert” DVD’sini Güher ve Süher Pekinel kardeşlerin. Bir bakıma, R-3'te hoşlanmadığım reklam kuşakları, bu DVD'yi tanımamı, edinmemi sağladı diyebilirim.

Gerçekten muhteşem bir kayıt, hem ses hem de görüntü açısından.

Canlı konser kaydının yönetmenliğini de Pekinel kardeşler kendileri yapmışlar. Bir Alman kayıt firması, "Arthaus Musık" imzalı bu DVD, ülkemizde AK Müzik tarafından dağıtılıyor. AK Müzik, değerli sopranomuz Esra Abacıoğlu Akcan ve eşi Murat Akcan tarafından klasik müzik dünyamıza kazandırılmıştı. Müzik endüstrisinin çok değerli kayıtlarının dağıtımını yapmakta bu firma.

DVD, W.A. Mozart'ın 10 Numaralı İki Piyano için Konçerto'suyla başlıyor.İngiliz Oda Orkestrası'nı Sir Colin Davis yönetiyor. Cadogan Hall'da(Londra-2007) gerçekleşmiş bu konser kaydı. Birden fazla piyanoyla çalınan eserlerde piyanolar, yan yana ya da karşılıklı yerleştirilerek seslendirilir yaratılar. Söz ettiğim DVD de tüm kayıtlarda Pekinel kardeşler, önlü-arkalı konulan piyanolarla vermişler konserlerini. 'Göz temasında bulunmadan çalmak' diye yorumlamış ototriteler bu durumu.

F.Poulenc, 'İki Piyano için Konçerto' ve D. Milhaud, 'Scaramouche' adlı eserlerinin bulunduğu bir yeni yıl konseri var, ikinci olarak. Zürih Oda Orkestrası, Tonhalle Zürih'teki Yeni Yıl Konseri'nde Pekinel kardeşlere eşlik ederken orkestrayı, Muhai Tang yönetmiş.

Luzern Piyano Festivali Açılış Konseri var devamında. J.Brahms, 'İki Piyano Sonat'ı seslendiriliyor bu kez. Witold Lutoslawski, 'Paganini Çeşitlemeleri' ile birlikte.

Hani bizde tanımlar vardır; 'eşantiyon', 'hediye', 'armağan' diye tanımladığımız... Ya da sahnedeki sanatçıların 'bir daha'(bis) karşılığı seslendirdikleri 'tadımlıklar'... işte onun gibi. Son bölümü, içinde röportajların da bulunduğu tadımlıklar ve 'kamera arkası' diyebileceğim ek görsellerle izleyivci/dinleyicinin beğenisine sunmuşlar Pekineller.

S. Rahmaninof, J.S.Bach, A. Vivaldi bu tadımlıkların başlıkları olmuş.

Kayıttaki söyleşilerde ve tanıtım kitapçığında Pekineller'in 'ikili yaşamları'na ilişkin ayrıntıları da bulmak mümkün.

Çok leziz, çok doyurucu bu kayıt, Güher-Süher Pekinel kardeşlere ve emek verenlere benim açımdan teşekkür gerektiren bir ürün, iletiyorum.

Klasik müzik severlere ısrarla öneririm.

***

Biyografilerinden bir kesit:

"Güher ve Süher Pekinel, piyano ikilisi uluslararası müzik dünyasında istisani bir sanat ve ilgi odağı olmanın yanısıra, en çok sözü edilen sanatçılar arasında da yer almaktadır. Berlin Philharmonic, Vienna Philharmonic, New York Philharmonic, London Philarmonia, Israel Philharmonic, Concertgebouw Amsterdam, Philadelphia Orchestra, Orchestre National de France, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Tokyo Philarmonic ve Leipzig Gewandhaus gibi dünyanın önde gelen orkestralarının yanısıra; Pekinellerin uzun resital turneleri bünyesinde Avrupa, ABD, Japonya ve Uzak Doğu’nun ünlü müzik merkezlerinde gösterdikleri olağanüstü performanslarıyla sergiledikleri müzikalite, klavye hakimiyeti, stil ve kişiliklerine özgü yorumları muhteşem olarak değerlendirilmektedir. Pekineller, kendi "müzikal nefes derinliğine" odaklanabilmek için göz temasında bulunmadan çalan dünyanın tek ikilisidir.."

Kaynak: http://www.pekinel.com/content.php?id=1&lang=tr

Bir dilek:

Pekinel kardeşleri Berlin Filarmoni eşliğinde, yeni yıl öncesi 31 Aralık akşamlarında yayınlanan … yılına Veda Konserlerinde izlemek/dinlemek çok keyifli olacaktır.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..