Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Muhteşem Cumhuriyet Konseri ve İzlenimlerim

Muhteşem Cumhuriyet Konseri ve İzlenimlerim
 

Daha önce 26 Ekim de yapılacağı duyurulup, Antalya Film Festivali’yle çakışması sonucu ertelenen 'Cumhuriyet Konseri' büyük bir izleyici katılımıyla gerçekleştirildi.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Tiyatrosu ve Devlet Çoksesli Korosu tarafından gerçekleştirilen konseri Şef İnci Özdil yönetti. Koro şefi İbrahim Yazıcı idi.

Konser AKM Aspendos Salonu’nda yapıldı. Dışarıda da her olasılık düşünülerek büyük ekran konulmuş ve Perge Salonu’da bir ekran ilavesiyle açılmıştı. Ancak, Perge’de teknik sorunlar yaşanması görüntü aktarımına engel olunca, yaklaşık 150 kişilik bir grup ta AKM önüne kurulan büyük ekrandan izlediler. (AKM Aspendos izleyici kapasitesi 815 kişi)

*Konser öncesi Şef İnci Özdil, son günlerde yaşadığımız terör sorunları nedeniyle duygulu bir konuşma yaparak: ‘Cumhuriyet Konserini bu yıl, şehit ve gazilerimize adadıklarını’ belirtti.

*Konser için seçilen eserlerin Türk bestecilere ait olması, eserlerin nitelikleri ve anlattıkları, izleyenlerce takdirle karşılandı. Yaklaşık 100 kişilik bir sanatçı grubu cumhuriyetin niteliklerini yücelten çok güzel bir konser vermiş oldular.


*Cumhuriyet Bayramı kokteylinde, 2000 kişiden bahseden haberleri görüp umutlanan izleyenler, protokolde sadece Garnizon Komutanı Tuğgeneral Atakan Altıparmak’ı görebildiler.


*Hiç klasik müzik konseri izlemeyen konuklarımda oldu, onları da götürdüm bu Cumhuriyet Konseri’ne. Hem benim konuklarım, hem de sadece bu konser için gelen diğer izleyenler; eserlere, çok coşkulu seslendiren orkestraya ve özellikle şef İnci Özdil’in enerjisine hayran kaldılar.

Seslendirilen eserlerle ilgili kısa bilgiler vermek isterim:

İlk olarak seslendirilen İlhan Usmanbaş’ın “Atatürk’ün Büyük Nutuk’undan Gençliğe Hitabe” siydi. Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine, Atatürk’ün gençliğe bu seslenişini Cumhuriyetin 50. yıl dönümü nedeniyle 1973 yılında, “Orkestra ve iki konuşmacı için bir senfonik yapıt” olarak bestelendi. Burada, büyük komutanın sözleri teyp kaydından konuşmacıların seslerinden duyulmakta, orkestra da söylevin içerdiği benzersiz ulusal coşkuyu yansıtmaktadır.

Muammer Sun’un ‘Kurtuluş’ filmi için bestelediği Orkestra ve Koro için Süit programın diğer eseriydi. 12 Bölümden oluşan bu eserin dokuzu orkestra için, üçü de, koro ve orkestra için yazılmıştır. Bu müziklerin çoğu özgün kompozisyonlardan oluşmakta. İçinde bilindik ezgileride içermektedir. En sonundaki “Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa” ile eser doruk noktasına ulaştı; şef, orkestra, koristler ve izleyenler coşkunun en büyüğünü yaşadılar ve yaşattılar.

Konser sonrası basına yansıyış biçimini de merak ettim, size anlatmaya çalıştığım bu Cumhuriyet Konseri’nin...

Milliyet ve Hürriyet, kendi bünyelerindeki DHA kaynaklı vermişler haberi. Akdeniz Bölgesi dışındaki okurların ulaşamayacağı bu haberi paylaşmak isterim. En uzun haber Milliyet Akdeniz’de idi onu seçtim: (Arpıyla ve sırt dövmesiyle iki adet Senem Çine fotoğrafı eşliğinde)

<ı>“Antalya Devlet Opera ve Bale Orkestrası arp sanatçısı Senem Çine’nin işine olan sevgisi, sırt dekolteli abiyesiyle belli oldu. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın AKM de düzenlediği Cumhuriyet Konseri’nde sahneye çıkan 23 yaşındaki Çine, sırtına yaptırdığı arp çalan melek dövmesi ile dikkati çekti.

<ı>

Bir yıldır bu dövmeyi taşıdığı öğrenilen Çine, iki sanat kurumunun konserlerinde de sahne aldığı için hiç boş kalmıyor. Konser ve provalardan kalan zamanlarda resital vermek isteyen Çine, bugüne kadar bu hayalini gerçekleştirmeye vakit bulamadı.”

Fotoğraf: Konser akşamı

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..