Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '11

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem olmayan görüntüler....

Muhteşem olmayan görüntüler....
 

Muhteşem Yüzyıl dizisi geçtiğimiz sezona damgasını vuran dizilerden birisiydi.  

Çok beğenildi, çok ta tartışıldı. Tartışıldı; belgesellerdeki gibi gerçekçilik ve doğrular arandı çoğu kez. Tarihin gerçeklerinin saptırıldığı dile getirildi. Bazı kesimler "Harem" yaşantısını ve Padişahın öpüşmelerini benimseyemedi. Hele hele "Yeni Osmanlı" 'nın konuşulduğu bu günlerde, dizide yansıtılan Osmanlı'nın geçmişteki ile örtüşmemesi, dizinin senaristlerinin yönlendirilmesine ve hizaya sokulmasına sebep oldu.  

Görüntüleri ve bilgileri geçmişteki Osmanlı ile örtüştüremedik. Diğer yandan geçmişimizi ve tarihimizi ne kadar boşladığımızı ortaya koyarak kendimizi ele verdik: Osmanlıyı ve o dönemleri anlatan kitaplar bir anda yok sattı, Topkapı sarayı ziyaretçi akınına uğradı.  

Geçtiğimiz günlerde dizinin yeni sezon fragmanlarını da izledik. Göze çarpan savaş sahneleri vardı. Ve savaş sahneleri için önemli miktarda kaynak ayrıldığı haberi verildi.  

Sahneleri ve çekimleri görünce ve üstünede bu haberi dinleyince ister istemez güldüm. Dizi yapımcıları hala animasyonlarla ve basit, "çizgi film" tarzı çekimlerle işi götürmeye çalışıyorlar. Geçen sezonda da bu tür basitlikler gözden kaçmamıştı. Yapımcılar Padişahın Otağına bile gereken ilgiyi gösterememişlerdi.  

Diyeceksiniz ki bu bir dizi, belgesel değil. Bu kadar olur.  

Hayır, bu kadar olmamalı. Dizi yada film. Ne olursa olsun. Burada önemli olan sunumdur. Bundan da önemlisi kabullenme ve kanıksama mantığıdır. Mantık "Önünüze ne koyarsam yersiniz" mantığı mıdır? Nasıl olsa herkes payına düşen paraları çatır çatır alıyor. Dizi boyunca izleyicilere neredeyse dizinin süresi kadar reklam izlettiriliyor. Üstelik bu dizi duyduğumuz kadarıyla yurt dışına da pazarlanıyor.  

O halde bu basitlik neden?  

Dizi yapımcıları örneğin bir "Kral Arthur" filmini yada "Truva" filmini izlememişler midir? Bu filmlerdeki görselliğin ve ve efektlerin hiç değilse onda birini de olsa bu dizideki önemli sahnelere veremezler mi?  

Amaç "hep ben kazanayım hep bana hep bana" olunca tabiki böyle bir çalışma bu kadar olur.  

Böyle olunca da, ortaya konulan eser adı gibi muhteşem olmaktan uzak, sanat ve estetikten yoksun, edebi olmaktan nasibini alamaz ve sadece seyircinin önüne konulmuş "yersen" mantıklı bir dizi olur.  

Sağlık ve mutlulukla kalın... 

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..