Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

30 Ocak '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Muhteşem Tropik meyve ‘’Papaya’’ ile tanıştınız mı ?

Muhteşem Tropik meyve  ‘’Papaya’’  ile tanıştınız mı ?
 

Egzotik Meyve


Papaya ve ananastaki enzimler hazımsızlığa iyi gelen egzotik bir meyvedir.

Papaya proteinin kırılması ya da hazmına yardımcı olan papain içermektedir. Papain genelde papaya meyvesinin özünden elde edilir. Papain ağrılara, arterit, spor yaparken meydana gelen incinmeler için baş vurulan enzim takviyesi olarak kullanılır. Yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine yardımcı olduğu için hazımsızlığa da iyi gelmektedir.

Papainin antinglemutuar ( yağı önleyici) özellikleri de vardır. Papain yiyeceklerdeki protein sindirilmesine yardımcı olduğu için hazımsızlığa iyi gelir. Protein ve mineraller, vitaminler açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan bu muhteşem meyve tam bir potasyum kaynağıdır. Günlük alınması gereken vitamin, mineral ve protein besin ihtiyacını önemli bir kısmını sadece papaya yiyerek karşılayabiliriz.

İçerdiği karbonhidratta tabi şekerlerden gelmektedir. Kavun ağacı olarak da adlandırılan bu meyve, enerji veren bir besindir.

Enerji vermesi özelliği ile gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için de mükemmel bir kuvvet deposudur.

Papaya’nın sindirimi çok kolay bir meyvedir. Diğer yenilen yiyeceklerin sindirilmesine de yardımcı özelliğinden dolayı Hindistan’da et yemeklerine papaya ilave edilerek etin daha yumuşak ve kolay sindirilebilir hale gelmesine katkıda bulunur.

Bağışıklık sistemimizi güçlendiren bu ideal meyvedir. Çünkü sağlıklı bir bağışıklık sistemi fonksiyonu için gerekli C ve A vitamini vardır. Gözümüz için önemli olan göz dostu karotenoid lutein ve zeaksantin içerir. Papaya da beta karotenin çok daha az bilinen kuzeni beta kriptokzantin açısından muhteşem bir kaynaktır.

Orta boy bir papaya da 2,313 mcg beta kriptokzantin bulunduğu açıklanmıştır.

Beta kriptokzantin nedir ? yapılan araştırmalarda Beta Kriptokzantin akciğer ve kolon kanseri riskini %30’dan daha fazla azalttığını göstermiştir. Başka araştırmalarda da Romatizmal arterit riskini ( bir araştırmada %41 kadar ) azalttığı ispatlanmıştır. Antioksidan özelliği de olan bu meyvenin faydaları yazmakla bitmiyor.

Papaya meyvesini yediğimiz gibi sıkılmış suyu ile problemli cildimize de yararlı olabiliriz. Papyanın Antiinflamutuar özelliğinden ( yangı giderici, iltihap giderici, önleyici) dolayı içerisinde irin oluşa bilecek, şişkinliklere, iltihaplara, siğillere, sivilcelere, nasırlara normal olmayan cildin yüzeyine çıkan birikintilere yapılan çalışmalar sonucu iyi geldiği gözlenmiştir. Öyleyse sorunlu, sivilceli, iltihaplı olan cilt sorunlarımıza papaya suyu sürerek tedavi etmeye başlayalım.  

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..