Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '14

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Muhteşem üçlü; Karpuz-Peynir-Ekmek !

Muhteşem üçlü; Karpuz-Peynir-Ekmek !
 

Karpuz mevsiminin gelmesiyle, karpuz için bütün kötü sözler söylenecektir. Zayıflamak isteyenler dikkat, çok kalorili, çok şekerli vs vs...

Halbuki dünyanın en sağlıklı besinlerinden biridir. Neden mi ? Öncelikle su içeriği fazladır, likopen açısından zengindir ve A vitamini ile karotenoid seviyesi yüksektir.

Aşırı doyurucu olması sebebiyle zayıflama diyetlerinde muhakkak yeri olmalıdır. Karpuzun %92' si sudur. Besinlerle alınan su ise tatmin edici ve doyurucudur. Su, besin ya da içeceğin içeriğindeyse doygunluk hissi artar ve bu sayede daha az yemek yenir. Besinin içindeki su emilimi yavaşlattığı için besin midede daha uzun süre kalır. Karpuz ise bu suyu büyük hacminde taşır. Karpuz gibi yüksek hacimli besinler çok az bir kalori karşılığında çok yer kapladıkları için kilo vermek isteyenlerin beslenmesinde yer almalıdır.

Karpuz detoksife edici bir meyvedir.

Likopen muhteşem bir karotenoiddir. Çok güçlü bir antioksidandır. Karpuzdaki likopen prostat kanseri riskini düşürür. Diğer kanser türlerine karşı da koruyucudur, en çok prostat, akciğer, mide kanserine yararlıdır. Likopen aynı zamanda cilt yaşlanmasını geciktirir.

Böbreklerinde kum ve taş sıkıntıları olanlar içinde iyi bir besindir.

Kilo verme programlarındaki kötü ünü ise havuç gibi sırf yüksek glisemik indeksinden kaynaklanmaktadır. Evet glisemik indeksi yüksektir ama çok daha önemli bir kavram olan glisemik yük değeri çok düşüktür. Bu durumu aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olmasından kaynaklıdır. Bol lifli olması bağırsak hareketlerini de düzenler.

Karpuz-peynir-ekmek doyurucu bir mönü değildir. Ana öğün olarak tüketilmemelidir. Başlı başına ana değil, ara öğün olarak tüketilmesi sağlıklıdır. Tüketilen miktar bir şeyi zararlı hale getirebilir. Toksik olan dozdur. Ara ara bir ay dilimi karpuzun yanına 1 dilim beyaz peynir ve 1 dilim ekmek yediğinizde zarar görmezsiniz. Afiyet olur, tok tutar :)

Dyt.Buket YAVUZ

Ota Poliklinik

http://instagram.com/buketdiyety 

https://twitter.com/DytBuket

 
Toplam blog
: 51
: 515
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

Sağlık alanında insanlara yardımcı olma isteğiyle başladığı okul dönemini sağlığın bir dalı olan ..