Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '13

 
Kategori
Tarih
 

Muhteşem Yüzyıl/ Damat Çelebi Lütfi Paşa

Muhteşem Yüzyıl/ Damat Çelebi Lütfi Paşa
 

Ekrana Mehmet Özgür, Lütfi Paşa'yı taşıyor


Muhteşem Yüzyıl dizisinin tarihin tozlu sayfalarından çıkartıp, bize yeniden hatırlattığı bir diğer isim Damat Çelebi Lütfi Paşa’dır. Mehmet Özgür’ün rolünün hakkına vererek can verdiği isim bilmem size ne ifade ediyor? Ama bildiğim o ki Lütfi Paşa bir tuhaf adamdır. Biraz kendi sahnemin perdesini açıp, tek kişilik bir oyunun içerisinde bakalım istedim. Ve perdeeeeeeeee!

Tam adı ile Damat Çelebi Lütfi Paşa’dır. Doğum tarihi bilinmemektedir. Kendi tarafından kaleme alınan ‘’Asafname’’adlı kitabında tarihleri belirtmeden hayatını yazmıştır. Aslen Arnavut olduğu rivayet edilen devşirmelerimizden biridir Lütfi Paşa. Sicil-i Osmaniye’de hakkında ‘’öfkeli ve serttir’’ ibaresi kullanılmaktadır. Lütfi Paşa ‘’nahiv, sarf ve fıkıhtan bilgili olup, ilminde mağrurdur. Tavrı laubali’’ dir diye yazılmıştır.

Yavuz Sultan Selim zamanında göreve başlamıştır. Çeşnigirbaşı, kapıbaşı gibi görevlerle basamakları en aşağıdan yukarıya doğru tırmanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Kubbe Veziri olarak göreve getirildiğinde zaten ‘’damat’’ tanımını isminin önüne almıştı. Çünkü Kanuni Sultan Süleyman’ın kızkardeşi Şah Sultan ile 1523 yılından önce evlenmiş ve saraya damat olmuştur. Kubbe Veziri, Topkapı Sarayı'nda "Kubbe altı" diye anılan ve burada toplanan vezirlere verilen addır. Bunlara "kubbe altı vezirleri" de denilirdi. Osmanlılarda önceleri bir vezir vardı. Sonra ikiye, üçe, beşe çıkarılmış ve sonra bu sayı daha da artmıştır. Kubbe vezirleri ikinci vezir anlamına da gelmektedir. Neyse ben konuya geri döneyim! Lütfi Paşa, Kubbe Veziriyken aynı zamanda ‘’Anadolu Beylerbeyi’’ görevini de sürdürmüştür. 1536 yılında ‘’Rumeli Beylerbeyi’’ görevine getirilmiştir.

1537 yılında Lütfi Paşa, Barbaros Hayrettin Paşa ile Akdeniz’e sefere çıkarak ‘’Donanma Serdari’’ unvanını aldı. Bu sefer esnasında Osmanlı Devleti’ne de biraz zorluklar getirmiştir. Önce İtalya sahillerini vurdu, Venediklilere yolladığı elçiye de Venedikliler esir muamelesi yaptı ve ortalık karıştı. Bu durum karşısında Osmanlı Devleti, Venediklilere savaş açtı. Lütfi Paşa, ‘’Korfu Seferi Serdari’’ unvanı ile Korfu’yu kuşattı. Kuşatma 2 hafta sürdü. Bu kuşatmadan zaferle çıkacağı yönünde Kanuni’yi bilgilendirmesine rağmen Kanuni’nin emri ile kuşatmaya son verildi. 2. Vezir olarak 1538 yılında Boğdan Seferine katıldı. 1539 yılında Ayas(dolunay) Mehmet Paşa’nın vebadan ölmesi sonucu Lütfi Paşa ‘’Sadrazam’’ unvanını da ele geçirdi.

İşte bu sırada saraya Mimar Sinan’ı takdim ederek, Koca Sinan’ın hayatının akışını değiştirmiştir. Görevi 2 sene sürmüştür. Görevinin bitişi de oldukça çarpıcı; 1541 yılında Lütfi Paşa emri ile fuhuş yapan bir kadının kimilerine göre cinsel organını dikmesi, kimilerine göre ustura ile cinsel uzvunu oydurması, kimilerine göre de cinsel uzvunu dağlatması ve sonra da idam ettirmesinden sonra Şah Sultan ile aralarında kavga çıkar. Zaten evliliğinden hiç memnun olmayan Şah Sultan, kocasının zalimliğini sert bir dille eleştirir(tarihi kaynaklarda bu eleştiri yer alır). Kimilerine göre Lütfi Paşa, Şah Sultana tokat atar, Çağatay Uluçay’a göre ise bu sözler karşısında Lütfi Paşa, Şah Sultan’a hançerini çeker ve canına kast eder. İşte bu durum karşısında görevliler Şah Sultan’ı Lütfi Paşa’nın elinden kurtarmakla kalmazlar, Paşayı bir güzel döverler. Yazılanlara göre Lütfi Paşa’nın her tarafı mosmormuş.

Şah Sultan, durumu ağabeyi Kanuni’ye bildirmiştir. Bu durum karşısında Kanuni, Lütfi Paşa’ya 200.000 akçe has altın vererek Dimetoka’ya(Yunanistan sınırının içerisinde bulunmaktadır) sürgüne göndermiştir. Sürgüne giderken sadece mevkini, itibarını değil karısı Şah Sultan’ı da kaybeder. Kanuni 1541 yılında Lütfi Paşa ile Şah Sultan’ın boşanmasını da istemiştir. Daha önceki yazılarımda da yer verdiğim gibi Şah Sultan, Merkez Efendi’nin izni ile dervişlerin arasına karışmış ve dünyadan elini –eteğini çekmiştir. Lütfi Paşa, ömrünün sonuna kadar da burada çiftlik hayatı sürmüştür. Lütfi Paşa, Kanuni tarafından 1542 yılında af edilmiştir. Lütfi Paşa bu af sonrası Hicaz’a hacca gitmiştir. Çiftliğinde 20 kadar eser yazmıştır. Eserlerinin 2 tanesi tarih üzerine olup geri kalanı din konularını içerir. Ölümünden sonra Yenikapı’ya defnedilmiştir.

Muhteşem Yüzyıl dizisine tarih nasıl yansıtılacak bilmiyorum ama bildiğim o ki bu olayları da muhteşem işleyecek ve süsleyeceklerdir. Bekleyip, izleyip, göreceğiz.

Hayatta saltanatınız sona ermesin dileği ile...

www.medyabey.com

https://twitter.com/eceer6

http://blog.milliyet.com.tr/eceer

http://blogcu.com/eceer

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..