Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '14

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl/ Muhteşem hatalar ile devam ediyor (2)

Muhteşem Yüzyıl/ Muhteşem hatalar ile devam ediyor (2)
 

Şehzade Bayezid ve Huricihan arasında senaristler tarafından kurgulanan aşk bir türlü bitmedi, gitti!

Kendini göremesek, adını duyuyoruz Huricihan’ın. Oysa Şehzade için çok önemli gelişmeler oldu Van Seferi sırasında üçüncü şehzadesi Abdullah, Fatma Haseki Sultan tarafından dünyaya getirildi. Sefere gitmeden önce de bir kız çocuğu dünyaya geldi. Nerede bu çocuklar?

Şehzade Bayezid, Huricihan ile aşk yaşarken eşi orta yerde yoktu! Yoksa Şehzade Bayezid, Huricihan’ı yasal eşiyle mi aldattı? Senaryo ekibi az biraz tarih sayfalarını karıştırsalar bu kadar büyük bir hata yapılır mıydı?  

Şu meşhur Fatma Haseki Sultan’ı size biraz anlatayım istedim.

Fatma Haseki Sultan ya da Fatma Sultan isimleriyle bilinir. Haseki unvanı bir kadının kıdemli ve vazgeçilmez olduğuna dikkat çekmek için kullanılan terimdir. O zaman Huricihan nasıl Şehzade ile böyle bir aşk yaşadı?

1530 yılları arasında doğduğu rivayetler arasındadır. Aslen nereli olduğu bilinmemektedir.  Asıl adının Mari olduğu söylenmektedir.Şehzade Bayezid'in ilk eşi olduğu düşünülmektedir.Şehzade Bayezid, Sancak Beyi iken Hürrem Sultan tarafından sancağa eş olarak gönderildiği bilinmektedir. Fatma Sultan ile Şehzade Bayezid'in nikahlarının ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Şehzadenin hayatında nikahlı eş olarak adı geçen tek kadın Fatma Haseki Sultan’dır.

Şehzade Bayezid1561 yılında Kanuni'nin emriyle boğdurulduktan sonra nerede yaşadığı, nerede öldüğü, mezarının nerede olduğu bilinmemektedir. Ancak bir görüşe göre Şehzade Bayezid ve oğullarının bulunduğu Melik-i Acem Türbesi'nde yattığı düşünülmektedir. Dikkat ederseniz Şehzade Bayezid oğulları ile boğduruldu, oysa biz sadece iki küçük bebecik gördük. Fakat gerçekte dört oğlu yanındaydı ve babaları ile aynı andan boğuldular. Beşinci oğlu ise anne kucağından alınıp boğuldu.

Şehzade Bayezid'in en sevdiği eşidir Fatma Sultan,  Şehzade Bayezid'in Karaman ve Kütahya valiliklerinde eşinin yanında bulunmuştur. Hürrem Sultan her bir evladına nikah kıydırdığı için Fatma Sultan'da Şehzade Bayezid'in tek ve en sevdiği eşidir. Tek ve en sevdiği eşi tanımlamasına dikkat ettiniz mi? Fatma Sultan, bu yüzden diğer cariyeler ile rekabete girmemiştir. Gene Huricihan’ın esamesi yok! Bu arada şehzadeden bebekleri olması için de hali hazırda birlikte olmaları gerekiyor ama ortada bir Huricihan aldı başını gidiyor. Şehzade eşine el sürmüyor, bu çocuklar nerede, acaba Fatma Sultan haremde başkaları ile iş mi pişirecek?

Şehzade Bayezid’in çocukları:

Şehzade Orhan (d.1543 Kütahya, - ö. Kazvin, 23.7. 1562 öldürülmüş).

Şehzade Osman (d.1545 Kütahya, - ö. Kazvin, 23.7.1562 öldürülmüş).

Şehzade Abdullah (d.1548 Kütahya, - ö. Kazvin, 23.7.1562 öldürülmüş).

Şehzade Mahmud (d.1552 Kütahya, - ö. Kazvin, 23.7.1562 öldürülmüş).

Şehzade Murad (d.1559 Amasya, - ö. Bursa, 1.8.1562 öldürülmüş).

Mihr-u-Mah Sultan (d.1547 Kütahya - ö. Istanbul, 1593), 1562 ile Damad Muzaffer Paşa evlendi, 1568 Bağdat, Kıbrıs 1570 ve Luristan 1592-1593 valisi oldu.

Hatice Sultan (d. ve ö. Kütahya, 1550).

Ayşe Sultan (d.1553 Kütahya, - ö. Tokat, 1572), 1568 ile Damad Hoca'Ali Paşa Eretnaoğlu evlendi ve bir oğlan doğum sırasında öldü.

Hanzade Sultan (d. ve ö. Kütahya, 1556).

Bunca çocuğu olduğu kayıtlara geçen Şehzadenin çocuklarının doğum tarihlerine dikkat ederseniz ardı ardın doğmuşlar. Senaryo ekibi acaba çocukların kaç tanesini  Huricihan’a doğurtacak? Çünkü eşi ile şehzade ilişkiye girmiyor ve kronolojiye göre şimdiden  5 bebek sahibi oldu bile Bayezid…

Fatma Sultan'ın ne zaman öldüğü, nasıl öldüğü bilinmemektedir. Ancak eşi Şehzade Bayezid 1561 yılında babasının emriyle boğdurulduktan sonra kendisinin de bu olaydan sonra bir intihar girişiminde bulunduğu düşünülmektedir. Fatma Sultan'ın eşi boğdurulduktan sonra bir kalede tutulmuş ve yanındaki üç yaşındaki oğlunun da öldürülmesi sebebiyle kendisini öldürdüğü düşünülmektedir. Kaynaklara göre 1585 yılları arasında öldüğü de görüşler içerisindedir. Çok trajik bir aşk hikayesi! Aslında belki de Huricihan ile aşk yaşatacaklarına, Fatma Haseki Sultan’ın Şehzadesine duyduğu aşkı işlemek senaryoyu daha büyülü olaylara sürükleyebilecekti.

Senaryo ekibi sanırım Şehzade Bayezid’in  aşk şiirlerinden etkilenip, Huricihan hikayesi yazmışlar. Fakat dizide Şehzade Bayezid bir tek satır mısra yazmadı, yazdırılmadı. Oysa şehzadenin “Şahi” mahlasıyla yazdığı şiirleri, Türkçe ve Farsça şiirlerinden oluşan bir divanı vardır.

Şiirlerinde saltanat arzusu, aşk, günahlarından bağışlanması için yakarış konularını işler. Babasından affını dilemek için yazdığı şiirleri ve babasının yine şiir olarak verdiği karşılıklar meşhurdur. Divanının iki el yazma kopyası Millet Kütüphanesi Ali Emirî koleksiyonunda bulunur. Divanı Filiz Kılıç tarafından yeni Türk alfabesine aktarılmış.

Tarihi senaryo yazarken hayallere yer verirken gerçeklerden uzaklaşmak doğru mu? Ben sabırla bekliyorum, kahveyi 30 sene sonra saraya sokan senaristler bakalım Fatma Haseki Sultan ve Şehzade Bayezid’in aşkını, aşk meyvelerini kaç sene sonra senaryoya ekleyebilecekler? Oysa yaşanan gerçekten efsanevi bir aşk, ama şehzade ve Fatma Sultan arasında…

Hayatta aşklarınız efsanevi olsun dileği ile…


eceer6@gmail.com

https://twitter.com/eceer6
https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..