Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '13

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl/ Muhteşem Yıldızlar geçidi

Muhteşem Yüzyıl/ Muhteşem Yıldızlar geçidi
 

Bu kaçıncı saymadım ama en çok Muhteşem Yüzyıl ile ilgili yazdım. Ece Er imzasını taşıyan daha nice yazılar yazmayı istiyorum, bakalım kısmet. Sezon bitti ama Muhteşem Yüzyıl hala hafızalarda, merakla yolu gözleniyor. Seçkin oyuncu kadrosu ile de her dem merakla izlenecek olan dizi geçtiğimiz sezon oldukça sık ‘’Ecdadımıza yakışan’’ tarihi yansıtmadığı için gündeme gelmiş, Başbakan’ımızın öfkesine maruz kalmış, bir vatandaşın hakkında açtığı davalarla da gündemi meşgul etmişti.

Bire bir tarih anlatan film çalışmalarına ‘’Belgesel’’ dediğimizi hatırlatarak devam etmek isterim. Oysa Muhteşem Yüzyıl, bir belgesel değil tam aksine ecdadı gibi ‘’Dünyayı fethe çıkmış’’ bir diziydi. Bu fetih de gerçekten dünyanın her yerine seferber oldu ve bayrağını önemli kalelere de dikti. Daha önceki yazılarımda bu fethin geniş alanını anlatmıştım. 40 ülkede yayınlanan ve 210 milyon kişi tarafından takip edilen dizinin en son da Çin’e satıldı. Türkiye’nin en çok izlenen ve tartışılan dizilerinden biri olan ‘’Muhteşem Yüzyıl’’ Uzakdoğu’ya açıldı. Balkanlar ve Ortadoğu’nun ardından Rusya’ya, sonrasındaysa İtalya’ya satılan ilk Türk dizisi olma özelliğini taşıyan ‘’Muhteşem Yüzyıl’’, Slovenya, Litvanya ve Moldova’nın ardından yayınlandığı ülkelere Çin’i de ekledi.

Dizinin izlenilebilirliğinin kolaylaşabilmesi için tat katmak adına çeşitli lezzetler katıldı ki çılgınlar gibi belgesel izleyen bir ülke olmadığımızı da hatırlatmadan geçemeyeceğim, ayrıca bu sadece bize özel değil dünya da belgeselleri ayrı kanallarda yayınlayıp, seyirciyi bu kanallara yönlendiriyor. Diziye bazı masal kolajları yapıldı, tarihte olmayan karakterler ile de kenar süsü yapılarak dizi kolay izlenebilen bir üsluba bürünmüştü.

Tadına doyulamayacak sahnelerin yanı sıra oyuncu kadrosunun titizlikle seçilmesi Muhteşem Yüzyıl’ı farklı hale getirmişti. Öyle bir durum söz konusu oldu ki artık Muhteşem Yüzyıl’da oynamak ayrıcalık haline geldi. Muhteşem Yüzyıl dizisi başlangıcın günümüze dek pek çok önemli oyuncunun kendini gösterdiği bir yıldızlar geçidi olduğunu hepimiz kabul ediyoruzdur. Kimi baştan beri varlığını sürdürdü, kimi sonradan diziye girdi, kimisi de diziden ayrıldı. Ama Muhteşem Yüzyıl, muhteşem bir yıldızlar geçidini sergilemeye her dem devam etti ve etmeye de devam edeceğini artık hepimiz biliyoruz. Biraz bu ‘’Yıldızlar geçidi’’ne bir bakalım istedim:

Halit Ergenç (Kanuni Sultan Süleyman): 10. Osmanlı padişahı, dünyanın ‘’Muhteşem Süleyman’’ adıyla tanıdığı, Hürrem Sultan ile aşkı dilere destan Kanuni’yi Halit Ergenç canlandırıyor. Dizinini son bölümüne kadar da değişemeyecek tek karakterdir.

Nebahat Çehre(Ayşe Hafsa Sultan)— Kanuni Sultan Süleyman, Hatice Sultan ve Beyhan Sultan'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşidir. Ayşe Hafsa Sultan’ı Nebahat Çehre’nin güzel oyunu ile seyrettik ve tarih gereği de ölerek diziden ayrıldı.

Okan Yalabık(Pargalı İbrahim)— Dizinin kilit karakterlerinden biri olan Pargalı İbrahim Paşa’ydı. Okan Yalabık’ın oyunculuğu ile can verdiği Pargalı tarihin kanlı sayfalarında olduğu gibi boğularak öldürülmüş ve diziden ayrılmıştı. Rol arkadaşlarının alkışlarla, seyircinin gözyaşları ile uğurladığı Pargalı hafızalardan silinmeyecek. Sırası gelmişken Muhteşem Yüzyıl’ın dizi çekimlerinde bir oyuncu diziden ayrılıyorsa set ekibi ve diğer oyuncuların alkışları ile diziyi noktalıyor. Çok özel ve güzel bir veda şekli olduğu için paylaşmak istedim.

Selma Ergeç (Hatice Sultan):Valide Sultan’ın ve Yavuz Sultan Selim’in kızı, Kanuni Sultan Süleyman’ın kız kardeşi Hatice Sultan, dizinin önemli karakterlerinden biriydi. Tarih sıralaması gereğince diziden ölümü biraz süslenerek ayrıldı. Okuduğum tarih kitaplarında Hatice Sultan hakkında sadece 4 satır bulabildim. Çünkü, eğer vaka nuvistler tarihe not etmez ise Osmanlı’da ‘’Kadının adı yoktur’’.

Nur Fettahoğlu (Mahidevran Sultan)— Kanuni Sultan Süleyman'ın şehzadelik günlerinden beri gözdesi olan haseki sultan. Kanuni tahta çıkmadan önce doğan Şehzade Mustafa'nın validesidir ve Hürrem Sultan'la giriştiği iktidar kavgasında Valide Sultan, Hatice Sultan ve Pargalı İbrahim'in desteğini almıştır. Haliyle de dizinin omurgasını oluşturan karakterlerden biridir.

Meryem Uzerli ve Vahide Perçin (Hürrem Sultan): Meryem Uzerli, dizide Hürrem’e 99 bölün can verdi. Başarılı bir Hürrem’di. Hastalanarak diziyi terk etmesi ile de yeni bir Hürrem Sultan’ımız oldu. Her ne kadar eleştiri oklarının hedefine yeni Hürrem yerleşse de tarihin acılı, kanlı, ızdıraplı Hürrem’ine Vahide Perçin’in başarılı oyunu ile yakışacaktır. Çünkü şehzadesinin ölümü ile başlayan kabus 10 sene sürecek 2. Selim’den başka hiçbir çocuğu hayatta kalmamıştır. Sarı Selim’in tahta geçişini de göremedi Hürrem Sultan ve bu dönemde sadece iktidar için değil, hastalıklarla da savaştı.

Pelin Karahan( Mihrimah Sultan)— Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın kızı, vezir-i azam Rüstem Paşa'nın eşi ve II. Selim'in kız kardeşi. Dizi boyunca annesini aratmayacak entrikaların daimi Sultanı olacak.

Ozan Güven(Rüstem Paşa )— Hırvatistan'dan devşirilen, saraya seyis olarak gelen ve Hürrem Sultan'a olan bağlılığı sayesinde yükselen devlet adamı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde vezir-i azamlığa getirilmiş ve Mihrimah Sultan ile evlenerek Kanuni'nin damadı olmuştur. Bundan sonrada dizide başköşe de olacak karakterlerden biridir.

Deniz Çakır(Şah Sultan)— Kanuni Sultan Süleyman ve Hatice Sultan'ın kız kardeşi. Lütfi Paşa'nın eşi. Diziden ayrılışı kurgu değildir. Şah Sultan, ömrünün kalanını dünya nimetlerinden elini eteğini çekerek geçirmiştir.

Gürbey İleri (Şehzade Mehmed): Gürbey İleri’nin hayat verdiği, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın ilk oğlu, Şehzade Mustafa’nın erkek kardeşi, Sultan Süleyman’nın gözbebeği olan şehzade Şehzade Mustafa, üçüncü sezon finalinde ölerek diziden ayrıldı. Çünkü artık tarih çocuklarına, torunlarına, gelinlerine karşı da çekilmiş kanlı palanın eşliğinde sürecektir.

Fatih Al (Matrakçı Nasuh): Devrinin ünlü minyatürcü, tarihçi ve matematikçisidir. Pargalı İbrahim’in yakın arkadaşını Fatih Al canlandırıyor.

Mehmet Günsür (Şehzade Mustafa): Mahidevran Sultan’ın oğlu, Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk şehzadesi Şehzade Mustafa’ya can verdi. Şehzade Mustafa dördüncü sezonun ilk haftalarında tıpkı Pargalı İbrahim gibi Kanuni tarafından boğdurularak öldürülecek. Biz de Mehmet Günsur’u alkışlarla uğurlayacağız.

Tuncel Kurtiz (Ebussuud Efendi): Kanuni Sultan Süleyman döneminde şeyhülislam olan İslam bilgini Ebussuud Efendi’ye Tuncel Kurtiz hayat veriyor.

Burak Özçivit (Malkoçoğlu Bali Bey): Padişaha bağlı olarak görev yapan ve kendi askerî birliği bulunan kişi Malkoçoğlu Bali Bey rolündeki performansıyla beğeni topladı Burak Özçivit. Osmanlı tarihi boyunca pek çok Bali Bey vardır ve akınları ile de adları anılır. Haliyle Burak Özçivit’in diziye bir gelip, bir gitmesi de yadırganmamalıdır.

Hamdi Alkan (Yahya Efendi): Kanuni Sultan Süleyman’ın sütkardeşi. İlk olarak dizinin 78'inci bölümünde görücüye çıktı. Bir görünüp bir kaybolan karakterlerden biri olmasına rağmen aslında Kanuni zamanını çok önemli zatı muhteremlerinden biridir. Afife Hatun’un da oğludur.

Sabina Toziya(Afife Hatun )— Kanuni Sultan Süleyman'ın süt annesi ve İstanbul müderrislerinden Yahya Efendi'nin annesi. Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan yani valide sultanın sütü kesilince bebeği Süleyman'ı emzirmiştir. Bundan dolayı Yahya Efendi, Kanuni Sultan Süleyman'ın sütkardeşidir. Gülfem Hatun'un haznedarlıktan çekilmesi üzerine tecrübesi ile bilinen Afife Hatun haznedarlığa getirilmiştir.

Gürkan Uygun (Mimar Sinan): Kurtlar Vadisi’nin Memati’si Gürkan Uygun, Mimar Sinan rolüyle kadrodaki yerini aldı. Projede aslında devamlı olması gereken bir karakter Mimar Sinan, ama belki de ayrı bir dizide incelenmesi gereken tarihi kimliğinden dolayı da diziden ayrıldı. Hoş bu arada Gürkan Uygun yeni dizisi için de imza attı. Kim bilir belki de arada Muhteşem Yüzyıl’da misafir olarak da görmeye devam edebiliriz.

Selim Bayraktar (Sümbül Ağa):Haremin başağası rolünde Selim Bayraktar’ı görüyoruz. Dizinin içindeki fitne-fücurun dik alasını pek de güzel canlandırdığına eminim siz de katılıyorsunuz. Zaman zaman karşımıza esprileri ile de gelen Selim Bayraktar aslında Osmanlı tarihinde binlercesine rastlanan ağalardan sadece biri. Sümbül Ağa, adında tarihte aradığınızda bulamayacaksınızdır ama tarihimizde böyle binlerce hadım ağa bulunmaktadır.

Şimdi biraz da yan rollerde yer alan yıldızlar geçidine bir bakalım:

Cansu Dere (Firuze): Cansu Dere’nin canlandırdığı; Barbaros Hayreddin Paşa tarafından esir alınarak İstanbul’a getirilen Safevî köle, Mihrimah Sultan’ın nedimesi ve gözde cariye Firuze, casus olduğu ortaya çıkınca ülkesine kaçtı ve diziden ayrıldı. Ama Osmanlı tarihinde hiç adı geçmedi, olsun diziye ayrı bir tat getirerek, Hürrem Sultan’ın kıskanç kimliğinin altını çizmek ve bazı olaylara geçiş yapmak için yaratılan karakter oldukça göz doldurdu.

Filiz Ahmet (Nigar Kalfa):Filiz Ahmet’in canlandırdığı haremin başkalfası, Pargalı İbrahim’in yasak aşkı Nigar Kalfa aslında Osmanlı tarihinde rastlanmayan karakterlerden biri. Fakat uzun süre ekranlarımıza entrikanın kokusunu sindirebilmek için getirildi bunda da başarılı oldu.

İlker Aksum (Cafer Ağa): 1516 ve 1520 yılları arasında görev yapan Kaptan-ı Derya, Osmanlı Donanması’nın en üst rütbeli komutanı. Dizinin ilk bölümünde yer aldığı için belki de şu sıralar hafızanızda yerini kaybetmiştir.

Deniz Celiloğlu (Şeyh Maşruki): Osmanlı tarihinin çok önemli karakterlerinden birine Deniz Celiloğlu can verdi. Müritleri ile öldürülmesini kınamama rağmen idam sahnesi yıllar boyu konuşulması, hafızalardan silinmemesi gereken, görselliği ile anılacak titizlikte ekranda yerini buldu.

Engin Günaydın (Gül Ağa): Haremde cariyelere saray terbiyesi vermekle görevli olan Gül Ağa rolünde Engin Günaydın’ı izledik. Pargalı İbrahim tarafından saraydan atılınca Günaydın da diziye veda etti. Ama zaten böyle bir isim tarihte yer almadı, dizinin muhteşem kenar süslerinden biriydi.

Hümeyra (Remmal Elmas): Usta oyuncu Hümeyra, kum falı bakan ünlü bir müneccimi canlandırdı ve ekranlarımızdan kayboldu.

Şevval Sam (Şarkıcı): Mihrimah Sultan’ın kına gecesinde şarkı söyleyen kadın olarak bir bölüm göründü. Gerek sesinin, gerekse kendinin güzelliği ekranımıza şölen tadında geldi.

Büşra Pekin (Şirin Hatun): Haremdeki cariyelere kumaşlar getiren bohçacı kadın rolünde ekranımıza soluk oldu.

Binnur Kaya (Muskacı Hatun): Muska yazan ve büyücülük yapan karakter olarak ekranda soluk buldu.

Bergüzar Korel (Monica Gritti):Venedik Doçu Andreas Gritti’nin kızı ve Alvise Gritti’nin kız kardeşi rolünde dizide rol aldı ve güzelliği ile ayrı bir tat kattı.

Saadet Işıl Aksoy (Victoria-Sadıka): Saadet Işıl Aksoy’un canlandırdığı, kocası Kanuni Sultan Süleyman tarafından öldürülen Macar Kontes, intikam hayaller kurarken bir çuval içerisinde denize atılarak öldürüldü. Ekranlarımıza bir güzel masal olarak geldi, geçti.

Hande Subaşı (Saliha): Malkoçoğlu Bali Bey’in Armin’den önceki sevgilisini canlandırdı ve bir masal da Hande Subaşı yazdı.

Ezgi Eyüboğlu (Aybige): Kırım Hanlığı’nın 9. hanı Sahip Giray Han’ın kızı ve Ayşe Hafsa Sultan’ın yeğeni olarak izledik. Dizideki masalsı karakterlerden biridir.

Melike İpek Yalova (Isabella Fortuna): IV. Frederick’in nişanlısı olan Kastilya Prensesi rolünde Melike İpek Yalova’yı izledik. Masal olan karakterlerden biri ile karşımıza geldi.

Merve Oflaz (Ayşe Hatun): Kanuni Sultan Süleyman’ın gözdelerinden Ayşe Hatun’a hayat veren, ölerek diziye veda edenlerdendir.

Sema Keçik (Daye Hatun):Ayşe Hafsa Sultan’ın nedimesi, harem hiyerarşisinin en üst noktasındaki isim, baş haznedar Daye Hatun, intihar ederek diziye veda etti.

Melisa Sözen (Nora-Efsun):Hürrem Sultan’ın nedimesi ve Şehzade Mustafa’nın gözdelerinden Efsun karakteriyle Melisa Sözen, çocuğunu düşürerek öldü.

Masalsı karakterlerin bile önemli yıldızlar tarafından canlandırılması Muhteşem Yüzyıl’ı bir başka muhteşem yapmakta.

Yeni sezon yıldızlar geçidine bakarken bazı karakterlerin henüz açıklanmadığını da belirtmeden geçemeyeceğim:

Aras Bulut İynemli (2. Selim/ Sarı Selim):  Sarı Selim'i canlandıracak kişiye de karar veren Muhteşem Yüzyıl'ın bunun için Aras Bulut İynemli ile el sıkıştı. Bomba transfer Aras Bulut İynemli, ‘’ Öyle Bir Geçer Zaman ki’’ dizisinin Mete’si hafızalara unutulmaz karakterlerden biri olarak geçmişti.  Muhteşem Yüzyıl’da ki performansının da başarılı olacağını sanıyorum.

Emir Berke Zincidi ( şehzadeMehmet):  Transfer bombalarından biri de ‘’Öyle Bir Geçer Zaman Ki’’ dizisinin sevilen oyuncusu Osman’ı. Emir Berke, Şehzade Mustafa ile Rümeysa Hatun'un oğlu performansında izleyeceğiz.

Elif Atakan(Rümeysa Hatun): Şehzade Mustafa’nın eşi, Mihrimah Sultan’ın gelinini oynayacak.

Gökçe Bahadır (Fatma Sultan): Şehzade Beyazıt'ın eşi rolü için teklif götürülen yıldız şimdiler de yeni bir dizi çalışmasına başlamış olmasına rağmen gene de bu teklife sıcak baktığını söylemekte. Öncelikle bu sezon geldi, geçti karakterleri çok sık göreceğiz. Bu karakterlerden bir tanesi de Fatma Sultan. Şehzade Beyazıd ve oğullarının ölümü ile ekrana veda edecek karakterlerden bir tanesidir.

Birce Akalay( Nur Banu Sultan): Çok önemli tarihi karakterlerden biri olan Nur Banu Sultan’ı canlandıracak olduğu söyleniyor.

Berk Hakman (Şehzade Beyazıt): Adı İntikam dizisinde de geçmeye başlayan oyuncu umarım Muhteşem Yüzyıl’ın kadrosuna dahil olur.

Masalsı karakterler haricinde önemli dönem sultan ve şehzadelerini yazılarımın arasında bulabilirsiniz. Tamamen tarihi karakterlere yer verdiğim gibi okumayı kolaylaştıran bir üslup edindiğimin de altını çizmeden geçemeyeceğim. Eğer bir taraftan okur, bir taraftan da diziyi izlerseniz siz de hak vereceksiniz ki bire bir tarih aktarılsaydı Muhteşem Yüzyıl belgesel kanal yolcusu olurdu. Oysaki  bu haliyle dünyayı fethetmeye devam edecektir. Bize de Osmanlı tarihinin gerçeklerini tanıtmak için başka kapıları zorlamak kalacaktır.

Gördüğünüz gibi sadece bir bölüm yıldızı sayfama Muhteşem Yüzyıl dizisi adı altında getirebildim.  Muhteşem Yüzyıl dizisi anlata anlata bitiremeyeceğimiz yapımlardan biri. Küçücük rollerde nice önemli isme yer veren yapım, yeni yayın döneminde de Muhteşem Yıldızlar Geçidini yapmakta kararlı. Ne diyelim başarılarının devamı…

Hayatta muhteşem olmak dileği ile…

eceer6@gmail.com

https://twitter.com/eceer6

https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..