Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '14

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl/ Şehzadelerin öfkesi dört nala!

Muhteşem Yüzyıl/ Şehzadelerin öfkesi dört nala!
 

Kınından Çıkan Kılıçları Havada!


Sezon finaline doğru boyunlara urganlar, yay sicimleri dolandı, yaşa başa bakmadan hayatlar söndü, sırça kalpler acılara dayanamadı, şehzadeler birbirine düştü, Muhteşem Yüzyıl’da tarihin unutulan yüzü gün ışığına çıktı, izleyenler dehşete gözlerini açtı!

Senaristlerin, masalcılığını üstlendiği dizi göz kırpmadan izleyicinin geçmişe yüzünü çevirmesine sebep oluyor. Senaristlerin Şehzade ölümlerinde anlatım dili olarak kullandıkları alegorik anlatımları beni derinden yaralıyor! Masalcılıklarını bütün edebi lisanı ve sembolleri kullanarak gözlerimizin önüne getirmesi “Muhteşem!”. Muhteşem masalları araya serpilmiş dizi tarihin tozlu raflarının arasından, örümcek ağlarının arkasına saklandığı yerden bütün heybeti ile ortaya çıktı. Türkiye, sanki ilk defa gerçeğe bakarcasına şaşkındı ve gerçeklere isyan etti.

“Heyhat!” Türk halkı tarihine yabancılaşmış, 461 yıl sonra atalarına isyan ediyor. Osmanlı’ya öznenler daha çok ses çıkartıyor, çünkü Muhteşem Yüzyıl devlet yönetiminin bütün hiddetini, bütün şiddetini gözler önüne seriyor. Padişahlığa özenenlerin, özleyenlerin dünyasını başına yıkan, adeta kıyameti olan dizi daha da kanlı arz-ı endam etmeye devam edecek, benden söylemesi!

Şehzade Mustafa’nın katli ile başlayan şehzadelerin hüzünlü hikayeleri Şehzade Cihangir’in ölümü ile devam etti. Geçen hafta Hürrem Sultan’ın dördüncü oğlu olarak 1531 yılında dünyaya gelen Şehzade Cihangir çok sevdiği ve hürmetle bağlı olduğu abisini kaybedince yemeden içmeden kesildi. Yakalandığı melankoli hastalığından kurtulamayan Şehzade Cihangir acılar içinde kıvranırken hekimler hiç umut kalmadığını söyledi. Oğlunun başucunda acı içinde çaresizlik dolu gözlerle bekleyen Sultan Süleyman oğlu Cihangir'in “Kurtar beni baba. Azad et ruhumu. Ne olur baba...” haykırışlarına dayanamayarak afyon şurubunu kendi elleriyle son kez oğluna uzattı. 

Şehzade Cihangir bir süre sonra 'Güllerin kokusunu duyuyor musun baba?' diyerek hülyalar içinde Sultan Süleyman'ın gözleri önünde son nefesini verdi. 'Bu yük çok ağır baba' diyerek ölüme giden Şehzade Cihangir abisi Şehzade Mustafa'nın ölümünün ardından kısa bir süre sonra Halep'te sefer sırasında 22 yaşındayken vefat etti. Bu konu ile tarihin tozlu raflarından sizler için çıkardıklarımı “Muhteşem Yüzyıl- Tolga Sarıtaş/ Şehzade Cihangir’in Acısı Ekrandan Taştı!” başlıklı yazımda paylaşmıştım. Dünyaya son veda eden şehzade olmayacak Cihangir!

Şehzade Mustafa’nın ölümüyle aralanan kapıdan ölüme yolculuk edecekler her hafta karanlık kapıdan geçecekler, artık tüm dengeler değişmiştir.

 Sezon sonuna kadar her hafta bir trajedinin yaşandığı bölümler ekrana gelecek. Sezon finaline kadar dizideki pek çok önemli karakter ölerek diziye veda edecek. Türk televizyon tarihine damgasını vuran Muhteşem Yüzyıl ise 12 bölüm sonra hüzünlü bir finalle ekrana veda edecek. 

Bu gece Şehzade Mustafa’nın dizide ki eşi Mihrinisa Hatun, intihar ederek diziye veda edecek. Gerçek tarih sayfalarını “Muhteşem Yüzyıl/Şehzade Mustafa öldü- karısı ve çocukları ne olacak?” adlı yazımda sizlerle paylaşmıştım.

Muhteşem Yüzyıl’da artık Mihrinisa olmayacak, gecenin acılı sahneleri Berrak Tüzünataç’a ait olacak!

Şehzade Selim ve Şehzade Beyazıd’in “Kardeş Kavgası” geceye damga vuracak!Abisinin ölümünün ardından babasıyla arası açılan Şehzade Beyazıd, diğer abisi Şehzade Selim'le bir savaşa girecek. Daha sonra İran'a sığınacak olan Beyazıd, İran'la Kanuni'nin anlaşması sonucu iade edilerek idam edilecek. 

Hürrem Sultan’ın ölümüne 3 (1558), Şehzade Beyazıd’ın ölümüne ise 6 (1561)sene var. Ama ölümün karanlık kapısından geçecekler sıraya girdi, Mihrinisa’dan sonra Kara Ahmet Paşa hayatını kaybedecek. Bu konu ile de ilgili “Muhteşem Yüzyıl- Yetkin Dikiciler/Kanuni, Kara Ahmet Paşa’ya Verdiği Sözü Tutmadı! Damatlarını da İdam Ettirdi!” yazıda tarihin arka odasının kapılarını sizler için açmıştım.

Artık dizide huzur kalmayacak Şehzade Mustafa’nın, Şehzade Cihangir’in ölümünün ardından Şehzade Beyazıd’ın ölümü kıyameti kopartacak. Yürekli Beyazıd’ın ölümü daha da canımızı yakacak, hazır olun!

Hayatta canınız yanmadan yaşamanız dileği ile…

www.televizyongazetesi.com

eceer6@gmail.com

https://twitter.com/eceer6
https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..