Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '13

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl’a Rakibi hangi Dizi olacak?

Muhteşem Yüzyıl’a Rakibi hangi Dizi olacak?
 

‘’Ece Er söyle bakalım, Muhteşem Yüzyıl’a yeni yayın döneminde rakip olacak var mı?’’ diyorsunuz farkındayım. Ne de olsa Muhteşem Yüzyıl planlanan son yayın dönemine giriyor. Evet, planlanan diyorum çünkü Tims Yapım daha dizi ekrana gelmeden 4 sezon ekranlarda bizi mest edecek bir yapımla karşımıza çıkacağını açıklamıştı. Şimdi açıklamaların ışığında bildiğimiz son yayın dönemine girdiğidir.

Kimi sevdi, kimi sevmedi, kimi tarih öğreneyim dedi, kimi masal diye seyretti, kimi oyuncu fanıydı, kimi sonradan oyuncunun hayranı oldu ama bildiğimiz o ki Muhteşem Yüzyıl her yayın dönemi reytingleri ile birinci oldu. Her açıdan başarıya imza attı! Gerek kostümleri, dekoru, oyuncu kadrosu, yayınlandığı ülkelerin genişliği, izleyici kitlesinin çokluğu ile Türkiye için oldukça başarılı bir işe imza attı.

Haliyle sektörün içine doğmuş, annesi, babası sanatın her dalına hizmet vermiş biri olarak beni heyecanlandırdı Muhteşem Yüzyıl! Dönem dizileri ile her zaman aklıma iz bırakan TRT günleri geldi aklıma. Uzun, meşakkatli her şeye rağmen çekilen diziler bir bir aklımda resmigeçit yaptı ve bu da beni umutlandırdı. Bu umudum da haksız olmadığımı da yapımcılar kanıtlarcasına ‘’biz daha iyisini yapacağız!’’ söylemleri ile işe koyuldular.

‘’Rakibiniz yoksa kendinizi geliştiremezsiniz!’’ ilkesini benimsediğim içindir ki bu durum heyecana kapılmama neden oluyor. Çünkü Türk yapımlarının (tiyatro, sinema, tv…) dünyada hak ettiği yerde olmadığını ve daha iyilerini yapabileceğini düşünüyorum.

Fatih dizisi de bu yolda hazırlanan bir yapım. Aklımızda birçok soru geliyor Fatih dizisi nereden esinlendi, ne aşamalarda, yayın tarihi nedir, kimler oynayacak, hangi kanalda… uzar gider sorular. Şimdi isterseniz Fatih dizisine bir bakalım…

Med Yapım tarafından hazırlanan “Fatih” dizisinin geniş bir kitleye ulaşacağını şimdiden söyleyebiliriz, çünkü ‘’Fetih 1453’’ adlı filmle yapılan sinema deneyimi bunu gösteriyor. Sinemada 6,5 milyonun üzerinde bir seyirciye ulaşarak, en çok izlenen Türk filmi olma rekorunu farklı bir şekilde kıran film sayesinde bu çalışma içerisine girildi. Yani bir nevi dizinin provası yapıldı ve başarılı bulundu, şimdi de ekranlar için hazırlanıyor.“Fetih 1453”ün televizyon uyarlaması olacak “Fatih dizisi“, sinemadaki seyircisini ekran başına toplaması ile reyting listelerinde zirveye yerleşmesi için yeterli olacak mı bunu bize zaman gösterecek.

Çok büyük bütçelerle hazırlanan “Fetih 1453” filminin ardından “dizi” çekmeye karar veren Med Yapım diziyi aynı şekilde özen göstererek hazırlıyorlar.“Fatih’’ dizisinin başarısı için saray bile yapan yapımcılar, izleyiciler için büyük merak uyandırmaya başladı bile. Dönem dizisi olarak sınıflanacak olan dizinin mekanları için de, büyük paralar harcandı. Ne de olsa tarihi mekanların yeniden yapılması gerekiyordu: Eski Beykoz Kundura Fabrikası, ciddi bir yatırımla “Edirne Sarayı’na” dönüştürülüyor. Bizans Meydanı, Has Bahçe ve Taşlık gibi mekanların oluşturulması gibi…bu da ciddi maliyetleri gerektiriyor. Med Yapım, anlaşılan “Fetih 1453” ten kazandığı parayı Fatih Dizisi’ne yatırıyor. Umarım reklam gelirleri, yurt dışı satışlarıyla beklenen gibi olur.

Basına yapılan açıklamalar ışığında Fatih dizisinin Türk-Katar ortak yapımı, 75 milyon dolar bütçeli, filminin senaryosunun Beyazıt Akman'ın kaleme aldığı "Dünyanın İlk Günü" kitabından yapılacağı bildirildi. Osmanlı dizilerinden olan Muhteşem Yüzyıl dizinin büyük ilgi görmesi dizi yapımcılarını tarih kokan dizilere yöneltmiş durumda. Fatih dizisinin de diğer Osmanlı dizileri gibi büyük reytingler alacağını sanıyorum.

Beyazıt Akman’ın beş yıllık bir çalışması sonucu ortaya çıktığını söylediği ‘’Dünyanın İlk Günü’’ adlı romandan ekrana yansıyacak olan ‘’Fatih’’ dizisi kitabın başarısını yakalayacak mı?  700 sayfalık eser ‘’Dünyanın İlk Günü’’ son zamanların en çok satan tarihi romanları arasında yer alıyor. Kitap, şu ana kadar 6 baskı yaparak 22 bin satış rakamına ulaştı. Roman, hem eleştirmenler hem de okurlar tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Akman, ‘’Muhteşem Yüzyıl’’ dizisine en ağır eleştirileri getiren isimler arasında yer almıştı.  Romanın, aslında İstanbul'un fethini epik bir film gibi anlattığı ifade ediliyor.  Okurları tarafından ‘’film tadında’’ olduğu söylenen kitap bu başarısını ekrana yansıtmak istiyor.

Yapım şirketi diziyi Kanal D’de yayına sunacak, sunacak da acaba günü Muhteşem Yüzyıl ile aynı gün mü olacak?  İşte bir de böyle bir karşılaşma olursa seyirciler ne yapacağını şaşıracak. Belki de Meryem Uzerli’nin gidişini içine sindiremeyenlerin otomatik seçecekleri dizi haline gelecek Fatih…Dizi, Osmanlı İmparatorluğunun şüphesiz en önemli padişahı olan Fatih Sultan Mehmet’in yaşamış olduğu dönemi konu olarak ele alacak.

Fatih dizisi oyuncularıarasında hepinizin yakından tanıdığı ve oyunculuğunu beğendiği isimler yer almakta. Dizide Fatih karakterini Mehmet Akif Alakurt’un canlandıracağı bilinmekte. Fatih Dizisiiçin yılbaşı öncesinde anlaşma imzalayan Alakurt, Fatih Sultan Mehmet‘i canlandıracağı için sakal bırakmaya başlamıştı. Ancak çekimler ertelendi ve  Alakurt bu süre içinde sakallarını kesemedi. Şimdi Alakurt, uzun sakallarıyla çekimlerin başlaması için gün sayıyor.

Seda Akman (Gülbahar Hatun), Gamze Özçelik ( Çiçek Hatun), Aslı Tandoğan (Dilyar), Teoman Kumbaracıbaşı (Vlad), Dağhan Külegeç ( Fatih’in fedaisi),Hande Soral (Fatih’in kızı)i, Birkan Sokullu ( Şehzade Mustafa),Reha Özcan(Mahmut Paşa)ve Salih Bademci (2. Bayezid)oyuncu kadrosunda yer aldı. Züleyha( Mahmud Paşanın karısı) karakterini kimin canlandıracağı ise dizi yapımcıları tarafından sır gibi saklanmaya devam ediliyordeniliyordu. Dizinin çekimleri, önceki gün başlayacaktı. Meğerse oyuncu seçilememiş. Ancak Züleyha karakterini canlandıracak oyuncu henüz kesinleşmediği için çekimler ileri bir tarihe ertelendi. Ağustos ya da Eylül Ayında Kanal D de ekrana gelecek

Asıl sürpriz ise "Androjen Model" lakaplı dünyaca ünlü Sırp model Andrej Pejic "Fatih" dizisiyle anlaştı. Tanımayanlara tanıtalım Andrej Pejic’i: Biyolojik olarak erkek olup da alımlı ve ince hatları nedeniyle hem erkek, hem de kadın defilelerinde boy gösteren Andrej Pejic, "Fatih" dizisinde Dracula'nın (Vlad) kardeşi  güzel Radu rolünü canlandıracak. Rumen kralı babaları tarafından çocuk yaşta Osmanlı himayesine verilen iki kardeş, kendileriyle aynı yaşlarda olan Fatih Sultan Mehmed'le aynı ortamda büyür. Daha sonra zalimliği yüzünden "Kazıklı Voyvoda" adıyla tarihe geçen Vlad, Fatih Sultan Mehmed'in can düşmanı olurken, Radu ise Fatih'in en güvendiği isimlerden biri olur.

Fatih dizisinin görücüye çıktıktan birkaç hafta sonra ancak görüşlerimi bildirebilirim. Ama şimdilik başarılı olmak üzere titizlikle çalışılan projelerden biri olduğunu söyleyebilirim. Umarım proje içinde çalışanları reytingler üzmez, dünyanın her köşesine satılan dizilerimizden biri olur. Muhteşem Yüzyıl’a rakip olarak çekilen Fatih dizisinin de İtalya kapılarından geçip ünümüzü tüm dünyaya duyurmasını diliyorum. Başarılı bir yolda yürümesini bekliyorum. Böyle olduğunda daha titizlikle çekilecek o kadar çok konu, tarihi kişiliği olan Türkiye’nin ekranları fethini hayranlıkla seyretmek istiyorum. Başarılarımızın dünya ekranlarına taşınması için yapılan her çalışmayı gönülden destekliyorum.

Hayatta destekçilerinizin eksik olmaması dileği ile…

www.televizyongazetesi.com

https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..