Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl'dan Şehzade Mustafa ne zaman ayrılacak?

Muhteşem Yüzyıl'dan Şehzade Mustafa ne zaman ayrılacak?
 

Dizide Şehzade Mustafa'yı canlandıran Mehmet Günsür


Muhteşem Yüzyıl'da geçtiğimiz bölümlerde Pargalı İbrahim Paşa'nın idam edilmesinden sonra gerek izleyicilerde gerekse medyamızda sıranın Şehzade Mustafa'ya geldiğini ve en yakın zamanda asılacağı izlenimi oluşmaya başladı. Şehzade Mustafa'nın asılmasıyla birlikte onu canlandıran Mehmet Günsür'un diziden ne zaman ayrılacağı merak konusu olmaya başlandı.

Dizide şuan Pargalı İbrahim Paşa'nın ölümünden hemen sonraki bir zaman anlatılıyor. Pargalı İbrahim Paşa 1536 yılında vefat etti. Dizide muhtemelen şuan bu yılda. Oysa Şehzade Mustafa 1553 yılında idam ediliyor. Yani arada 17 yıl gibi bir zaman var. Muheteşem Yüzyıl gibi tutmuş bir dizinin senaristlerinin 17 yılı hemen bir kaç bölümde anlatması beklenemez. Çünkü Kanuni Sultan Süleyman'ında 1566 yılında yani Şehzade Mustafa'dan 16 yıl sonra vefat ettiğini düşünürsek Şehzade Mustafa'nın yakın zamandaki bölümlerde öldürülmesi dizinin sonunun çok yaklaştığı anlamına gelecektir. 

Halbuki Pargalı İbrahim Paşa'nın idam edilmesiyle Şehzade Mustafa'nın idamı arasında birçok olay gerçekleşmiştir. Senaristlerden  bu olayları üstün körü anlatması beklenemez. Ayrıca Şehzade Mustafa'dan önce 1543 yılında Şehzade Mehmet vefat etmiştir. Bu da Şehzade Mehmet'i canlandıran Gürbey İleri'nin Mehmet Günsür'dan önce diziden ayrılacağı anlamına gelmektedir. 

Pargalı İbrahim Paşa'nın idamı ile Şehzade Mustafa'nın idamı arasındaki zamanda Muhteşem Yüzyıl dizisinde gelişecek olaylar:

Mihriman Sultan Rüstem Paşa le evlenecek. Rüstem Paşa Veziriazamlığa yükselerek Hürremin oğullarından birisinin veliaht olmasına yardımcı olacak. Böylece padişahtan sonra tahta geçecek olan şehzadeye ayrılan yer olan Manisa Sancakbeyliği'nden Şehzade Mustafa alınarak Hürrem Sultan'ın oğlu Şehzade Mehmet geçecek. Şehzade Mustafa ise annesiyle birlikte Amasya'ya kaydırılacak. Ama beklenmeyen bir gelişme olacak ve Şehzade Mehmet 22 yaşında hastalıktan vefat edecek. Böylece Gürbey İleri diziden ayrılacak. Şehzade Mehmet'in yerine yine Hürremin oğlu olan Şehzade Selim getirilecek.

Rüstem Paşa ise Şehzade Mustafa'nın sonunu hazırlatmak için gizlice onun mühürünü kazıtacak. Şehzade Mustafa'nın ağzından İran Şahı Tahmasb'a bir mektup yazacak. Şahın cevaben yazdığı mektubu da ele geçirerek, bu sahte mektupları padişaha göstererek Şehzade Mustafa'nın sonunu hazırlaya çalışacak. Kanuni'nin 60 yaşına gelmesi ve son 10 yıldır hiç bir sefere katılmaması üzerine Şehzade Mustafa'yı çok seven askerler tarafından padişahın görevi Şehzade Mustafa'ya bırakması gerektiği dedikoduları da yayılınca Rüstem Paşa bu dedikodularıda padişaha ileterek Kanuni'yi tamamen oğluna düşman edecek. Bu dedikodular üzerine ertesi yıl ki İran seferine bizzat Kanuni'de katılacak. Bu sefere babasının kendisiyle ilgili düşüncelerinden haberisiz olan Şehzade Mustafa da katılacak. Şehzade Mustafa'yı çok seven Kara Ahmed Paşa ona üzerinde kağıt bulunan ok atacak. Kağıda babasının otağına gitmemesi gerektiği aksi takdirde öldürüleceği yazacak. Bunu Rüstem Paşa'nın bir oyunu sanacak olan Şehzade Mustafa otağa gitmezse babasına karşı bir saygısızlık etmiş olacağını düşünerek otağa gidecek. Çadıra giren Şehzade Mustafa 7 dilsiz cellat tarafından boğularak öldürülecek.

 
Toplam blog
: 138
: 10449
Kayıt tarihi
: 03.06.10
 
 

Müzik dinlemek (Türkçe Pop) ve futbol maçı (özellikle Beşiktaş maçları) izlemekten hoşlanıyorum. ..