Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '14

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl Dizisi ile bir devir kapanıyor

Muhteşem Yüzyıl Dizisi ile bir devir kapanıyor
 

Sonunun bir gün geleceğini bile bile seyrettiğimiz, ama bitişini kabul etmek istemediğimiz Muhteşem Yüzyıl dizisi için geri sayım başladı. Sonun başlangıcına 2 bölüm kaldı ve ölümler dolayısı ile ekrana acı bir tat bırakarak veda edecek. Vedalar dizi içinde de sıraya girmişken beni asıl şaşırtan bazı tarihi kimliklerin veda şekilleri. "Böyle mi ölmüşlerdi" diye tarihi yazılara bir daha baktım ama gördüğüm o ki aslen bu ölüm şekilleri ile tarihte canlarını vermiyorlar. Beni okumayı alışkanlık  haline getirdiyseniz yazılarımda da dizideki ölümlerle tarihteki ölümlerin aynı olmadığını sizler de biliyorsunuzdur. Ama belki bu yazıları kaçırmışsınızdır o zaman da aşağıda linklerini vereceğim isterseniz bir bakın.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin ekranda dönen fragmanlarında Rüstem Paşa ve Şehzade Bayezıt'ın ölüm sahneleri görülmeye başlandı ve acabalarla dolu kafam bu yazının anafikrini oluşturdu. Fragmanlar bazı durumlarda şaşırtmaya ve izlenirliği arttırmaya yönelik kilitlerle karşımıza gelir. Rüstem Paşa'nın boynuna geçen yay kirişini aslında dizi Mihr_i Mah Sultan yardımı ile Atmaca tarafından geçirildiğini ifade eden görsellerle getiriyor. Gerçekten Mihr_i Mah kocasını öldürmek istedi mi? Şehzade Bayezıt er meydanında mı ölür? Tarih böyle demiyor! Hatta Rüstem Paşa için hiç bir şey demiyor, sadece "ölümüne kadar Sadrazamlık yaptı ve 1561 de vefat etti" notu düşülmüş. Günlerdir bakıp, araştırıyorum ve cevap hep bu noktaya geliyor. Çünkü eceliyle öldü anlamına gelen bir cümle olmalı bu "1561 yılında öldü" tanımı demek ki yay kirişinin boynuna geçirilmesi, izleyenler için Şehzade Mustafa'nın intikamını almaktan başka bir anlamı olamaz. Dizinin izlediği tarihe göre babası ve Şehzade Selim'in düzenli ordusu tarafından bozguna uğradığı doğru, fakat Şehzade Bayezıt geri çekilirken yaralanmadı. Sanırım dizinin masalcıları biraz daha acılı, vurucu son hazırlamak uğruna Şehzade Bayezıt'ı ağır yaraladılar. Yatağında iyileşmesini beklediler ve İran'a doğru göçe zorladılar. Aşkının büyüklüğünü verebilmek için de Defne Hatun, atına atladı ve Şehzadesine acı sonun yakın olduğunu söylemek için bizzat haber verdi. Oysa Şehzade Bayezıt'ın eşi Sancakta eşinin sağ salim dönmesini bekledi, ama aşkı çok büyüktü. şehzade Bayezıt da eşine çok düşkündü, O'na aşk şiirleri yazdı. 3. bölümde Şehzade Bayezıt aşk namelerini ilk defa ekranda duyduk, oysa Şahi mahlası ile yazdığı Türkçe ve Farsça divanı vardır. Şiirlerinin ana temaları aşk, iktidar hırsı, günahlarından bağışlanma dileği gibi temalara sahiptir. Bu güzelim yeteneği ve ince ruhu bence daha önce ekrana getirmeli, Şehzadenin savaşçı kimliğinin altındaki naif yapı işlenmeliydi.

Tekrar aynı şeyleri paylaşıp sizleri sıkmamak adına bu konuları işlediğim yazılarımı link olarak meraklılarına paylaşıyorum, belki okumak istersiniz. Artık bitime 2 bölüm kaldı ve bir devir tarihte kapandığı gibi ekranda da kapanıyor. Her şeye rağmen başarılı reytingleri ve dünyayı fethi ile dillere destan diziye "Elveda" demeye hazırlanıyoruz. Şehzade Bayezıt'ın katlinin Şehzade Mustafa kadar ses getireceğini düşünüyorum. Çünkü tarih sayfalarında böyle! Umarım gider ayak Muhteşem Yüzyıl ekrana damgasını tüm ihtişamı ile vurarak gider ve aklımız hep dizide kalır.

Hayatta akıllarda kalmanız dileği ile... 

http://blog.milliyet.com.tr/muhtesem-yuzyil--sehzade-bayezid-sonunu-hazirliyor--gercek-sehzade-bayezid/Blog/?BlogNo=452716

http://blog.milliyet.com.tr/muhtesem-yuzyil--sehzade-bayezid/Blog/?BlogNo=390883

http://blog.milliyet.com.tr/muhtesem-yuzyil--damat-rustem-pasa-ve-ozan-guven/Blog/?BlogNo=385998

www.televizyongazetesi.com

eceer6@gmail.com

https://twitter.com/eceer6
https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fb

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..