Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '12

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl-Muhteşem haberler!

Muhteşem Yüzyıl-Muhteşem haberler!
 

Hidayete erdi


Nedir şu dizinin bizden çektiği? Her şeyi ciddiye alan halkım için dizi değil de suç dosyası! Biliyorum beni yine kınayıp, yazılar yazacaksınız. Ama burayı biraz da serbest kürsü gibi görmemden kaynaklanan rahatlıkla kendi sayfamda istediğim gibi yazabilme gücümü kullanıyorum. Umarım beni de şikayet etmezler! ‘’Fikre saygı göstermek küçük yaşta edinilen bir terbiyedir’’ diye düşünüyorum.

Neyse konuya döneyim. Hatırlarsanız bir turizmci (hem kendi hem de eşi) Muhteşem Yüzyıl için suç duyurusunda bulunup, dava açmıştı. Şimdi bu sayın vatandaşım yeniden sahne aldı. Bu sefer de Muhteşem Yüzyıl dizisi hakkında suç duyurusunda bulunan turizmci Ömer Faruk Bildirici, tehdit edildiğini iddia ederek savcılığa başvurmuş.

Konuyu hatırlatmak için tekrar edeyim; "Tarihi değerlerle alay edildiği" gerekçesiyle Muhteşem Yüzyıl dizisi hakkında suç duyurusunda bulunan Konyalı turizmci Ömer Faruk Bildirici, bu nedenle tehdit edildiğini iddiasıyla savcılığa başvurdu. Ankara Adalet Sarayı'na gelen Bildirici, suç duyurusu dilekçesini başsavcılığa verdi. Dilekçede, Muhteşem Yüzyıl dizisinin yayından kaldırılması için suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Bildirici, bunun yazılı ve görsel medyada yer almasının ardından, kendisinin ve ailesinin ölüm tehdidi aldığını ileri sürdü. (????) En son evinin posta kutusuna tehdit içeren isimsiz bir mektubun bırakıldığını kaydeden Bildirici, mektubun, dizinin yönetmenleri Yağmur ve Durul Taylan tarafından gönderildiğini iddia etti. (!!!)

Biri sevimsiz bir şaka yapıyor sanırım! Ya da vatandaşımız dikkat çekmek istiyor. Belki de devlet büyüklerinin kendine uzanan eli için hayal dünyasına da dalmış olabilir. Yağmur ve Durul Taylan hakkında adli soruşturma açılmasını isteyen Bildirici, kendisi ve ailesi için koruma talebinde bulundu.
Bildirici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'da TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak padişahların da korunması için kanun çıkarılması talebinde bulunduğunu söyledi.
Mail yoluyla onlarca tehdit aldığını ileri süren Bildirici, "Tehditlere rağmen davamın arkasındayım" dedi. Bildirici, dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu. Şimdi bence bu konu bir şeylere dikkat çekmek için yapılıyor, ama neye dikkat çekmeye çalışıldığı konusunda birden fazla görüşüm olduğu için burada paylaşmak istemiyorum. Beni mazur görün!

Şimdi de dizinin komik haline geri döneyim de konu dağılsın. 'Muhteşem Yüzyıl'ın son iki bölümünde dini öğelerin artması, sosyal medyada çok konuşuldu. Hürrem namaz kıldı ve... twitter birbirine girdi. Muhteşem Yüzyıl dizisinin Hürrem Sultan'ı Meryem Uzerli’nin, son bölümde namaz kılması, artık kadınlar hareme bulundukları odaya yabancı erkek girince (ki giremezdi) örtünüyorlar, kafes sistemi hatırlara geldiği için kafeslerin arkasından yabancı erkekler ile konuşabiliyorlar. Bunların hepsi dizinin planlanan süre içerisinde (yani 4 sene) ekranlara gelmek için yapılıyor olmalı.

Hürrem, Süleyman’ın zehirlenmesinden sonra dua edip namaza durdu, sosyal medya çalkalandı. Bir kaçını ben de yazmak istedim

‘’Hamdolsun Hürrem tesettüre girdi, seccadede namaz kıldı. Hatice Sultan, Matrakçı’nın yanında başını kapattı. Hatunların göğüsleri kapandı.”

‘’Bana mı öyle geliyor yoksa Başbakan Erdoğan olayından sonra dizi değişti mi? Hatice başını örtmeye başladı, Hürrem Sultan namaz kılıyor, dinle ilgili fermanlar...”

 ‘’Hürrem' namaz kılar, 'Polat' ölür, 'Behzat Komiser'im cumaya giderse tamamdır artık!’’

‘’Tesettüre bürünen 'Hürrem' dün gece de namaz kıldı. Haftaya hacca giderse şaşırmam.’’

‘’Bu dizi artık kesin birkaç sezon sürer.’’

‘’Asıl önemli nokta; 'Hürrem'in namaz kılması değil, Padişah'ın Ramazan buyruklarıydı. Bir konsept değişimi var.’’

‘’Simpson Ailesi de Umre'ye gidecekmiş.’’

‘’Yetkililerden "Saçı görünüyor, namazı kabul olmaz" açıklaması bekliyoruz!’’

‘’Hürrem Sultan'ın başörtüsü Benazir Butto ve İran'lı kadınların modeli. Fena durmuyor:))’’
‘’Hürrem önümüzdeki bölümde kapanıyormuş. Kaynak sağlam.’’

‘’Hürrem namaza başladı Hatice Sultan türbanlandı. Bundan sonraki bölümlerde Süleyman at üstünden inmeyecek galiba!’’

‘’O ne ya Hürrem resmen tesettüre girmiş, ecdadım yola geliyor;)’’

‘’Hürrem kapanmış yüzüne bir nur inmiş diziyi baştan sona hiç izlemedim ama bir dayatma olduğu çok belli’’

‘’Hürrem 2 bölümde hidayete erdi, kapandı, namaz kıldı.. Dizi,Aynı sudan içmişiz biz ile bitti.. Ecdadımız kurtuldu.. Yaşasın ileri demokrasi!’’

"Hürrem'' o nasıl namaz kılmaydı öyle! Madem öyle bir sahne çekeceksiniz onu da doğru düzgün yapın!’’

‘’Hürrem'de muhteşem değişim. Dizi, Samanyolu'nun evliyalı dizilerine döndü. ‘’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Muhteşem Yüzyıl'ı eleştirmesinin ardından, dizinin son iki bölümünde dini öğelerin artması, tabi haliyle yurdum insanlarının diline dolandı. İki haftadır başını örten 'Hürrem', sonraki bölümde de namaz kıldı. Başbakan Erdoğan diziyi ve yayınlayanları sert bir dille kınayınca dizideki harem sahneleri en aza indirildi. Restore edilip, büyüklerimizin istediği cinsten bir diziye dönüştü Muhteşem Yüzyıl. Bakalım daha neler göreceğiz? Kim bilir belki de hiç hacca gitmeyen padişah ve ailesi hac yollarına dökülür. Kim bilir?

Şimdi biraz başka Muhteşem haberlere geçeyim. "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin yayınlandığı OBN kanalının ülkede izlenme rekorları kıran dizideki karakterler "Süleyman" ve "Hürrem"e en çok benzeyeni seçmek amacıyla düzenlediği yarışmanın sonuçları açıklandı. Bosna-Hersek'te de Eylül ayından itibaren "Muhteşem Yüzyıl" dizisini "Muhteşem Süleyman" adıyla yayınlayan OBN kanalı, "Kanuni Sultan Süleyman"ı canlandıran Halit Ergenç ile "Hürrem Sultan" rolünü oynayan Meryem Uzerli'ye en çok benzeyeni seçmek amacıyla düzenlediği ve 310 kişinin katıldığı yarışmada yarı finale kalan 12 kişi arasında birincileri belirledi. OBN televizyonunun editörlerinden, basın sözcüsünden ve fotoğrafçılarından oluşan jüri üyeleri, sosyal paylaşım siteleri facebook ve twitter üzerindeki yorumları da dikkate alarak, "Süleyman" karakterini canlandıran Halit Ergenç'e en çok benzeyen kişinin Alan Aliçiç, "Hürrem" karakterini canlandıran Meryem Uzerli'ye ise en çok benzeyenin Sabina Panyeta olduğunu açıkladı. Ben resimlerini yayınlamayacağım, çünkü beğenmedim! Halit Ergenç'e en çok benzerliğiyle yarışmayı kazanan, Bosna-Hersek'in Teşany kentinde yaşayan ve inşaatçılık yapan Alan Aliçiç (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok heyecanlı olduğunu ve hislerini ifade edemediğini söyledi.

"Ailem ve arkadaşlarım da benim kadar heyecanlı. Kazandığımı duydukları andan itibaren, aralıksız olarak arıyorlar" diyen Aliçiç, İstanbul'a(ödül İstanbul’a seyahat, Boğazda 2 gün tatil sanırım rüya gibi gelecek kazananlara) beraberinde eşini de götüreceğini söyledi. "Hürrem" karakterini canlandıran Meryem Uzerli'ye benzerliği ile yarışmayı kazanan ve Saraybosna'da avukatlık yapan Sabina Panyeta (38) da çok heyecanlı ve mutlu olduğunu belirtti. Panyeta, "Diziyi izlerken kendimi Hürrem'in karakterinde buluyorum. Ailem, arkadaşlarım bana çok destek oldu. Gerçekten çok mutluyum" dedi. Sabina Panyeta da İstanbul tatiline eşiyle gideceğini belirtti. Avukatlık yapan 38 yaşındaki Panyeta, "İş yerinde bana sürekli 'Hürrem' diyorlar. İlk başta diziyi bile seyretmiyordum, ama şu an en sadık takipçisiyim. İstanbul'a gitmek büyük arzumdur ve belki de orada 'ikizim' Meryem Uzerli'yle de tanışırım" ifadelerini kullanmıştı. Orta Bosna'da yer alan Teşany kentinde yaşayan 40 yaşındaki inşaat işçisi Alan Aliçiç, kendisinin fotoğrafını yarışmaya eşinin gönderdiğini söyledi. Aliçiç, "Sokaktan geçerken insanlar benim dizide canlandırılan Sultan Süleyman'a benzediğimi söylüyor. Bunun için kendimi gerçekten çok mutlu hissediyorum" dedi. Kimi saç boyatmış, kimi ise sakal uzatmıştı kılıktan kılığa girdiler.

Yarı finale kalan erkek yarışmacıların, Kanuni Sultan Süleyman karakterini canlandıran Halit Ergenç'e benzemek için sakal uzattığı, saç şeklini değiştirdiği ve makyaj kullandığı görülmüştü. Kadın adayların ise dizide canlandırılan Hürrem Sultan'a benzemek için saçlarını boyattıkları, dizide kullanılan takılar taktıkları dikkati çekmişti. OBN televizyonu magazin programı editörü Saşa Martiç ise AA muhabirine, yarışmaya katılmanın tek şartının "Sultan Süleyman veya Hürem Sultan"a benzerlik olduğunu belirtmişti. Balkanlar'da en çok izlenen televizyon dizisi olan "Muhteşem Yüzyıl", Bosna Hersek'teki OBN kanalının yanı sıra Hırvatistan'da RTL, Sırbistan'da "Prva TV" ve Makedonya'da "TV 5" kanalarında da gösteriliyor. Hırvatistan basınında dizinin izlenme oranları ile çıkan haberlerde, eski Hırvat generaller Ante Gotovina ile Malden Markaç'ın Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (ICTY) beraat etmesi ile ilişkin yapılan canlı yayını ile kıyaslandı. Hırvatistan'ın en çok okunan haber sitesi "Index.hr", "Generallerin serbest bırakılması çok yüksek oranda izlendi, ama Muhteşem Süleyman'ı geçemedi" yorumunda bulundu.

Türkçe seslendirme Boşnakça altyazı ile OBN TV'de ekrana gelen dizinin sevilen karakterleri. 'Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran Halit Ergenç ile 'Hürrem Sultan' karakterini canlandıran Meryem Uzerli'ye en fazla benzeyen izleyicilerin kanala başvurması istendi. Geçen Eylül ayından bu yana yayınlanan diziye yüzlerce kişi fotoğraflarını gönderdi. Değerlendirmeye alınan 300 kadar adaydan 13'ü finale kaldı. OBN Televizyonu yöneticileri adaylar arasında öğrenci, avukat, hemşire, ekonomistler başta olmak üzere hemen her meslek grubundan kişi bulunduğunu Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'a en fazla benzeyen iki ismin Yeni Yıla İstanbul'da düzenlenecek geziye götürülerek yılbaşına boğazda gireceklerini açıkladı. Ayrıca finale kalan iki ismin Halit Ergenç ve Meryem Uzerli ile tanıştırılacakları kaydedildi. OBN Televizyonu, finale kalan 13 isim arasında jürinin seçim yapmada zorlandığını, Facebook üzerinden yapılan oylamanın da etkisiyle yarışmada Tesanj kentinde oturan Alan Alicic'in 'Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran Halit Ergenç'e, Saraybosnalı Sabina Panjeta'nın ise 'Hürrem Sultan'ı canlandıran Meryem Uzerli'ye en fazla benzeyen isim olduğunu açıkladı. Biz de Haluk Ergenç ve Meryem Uzerli’yi tanımasak gerçekten öyle sanacağız!

Hayatta benzersiz olmanız dileği ile…

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..