Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Muhteşem Yüzyıl ve Muhteşem Ecdadımız!

Muhteşem Yüzyıl ve Muhteşem Ecdadımız!
 

Başbakan’ın Muhteşem Yüzyıl dizisine getirdiği eleştiri ve yargıya yaptığı çağrı üzerine şöyle bir düşündüm. Ecdad konusu aklıma takıldı. 

Diyor ki; “Ama bunlar TV ekranındaki ecdadımızı zannediyorum o Muhteşem Yüzyıl belgeselindeki gibi tanıyorlar. Bizim öyle bir ecdadımız yok.  Biz öyle bir Kanuni, öyle bir Sultan Süleyman tanımadık.”

“Bizim öyle bir ecdadımız yok” !…. Ecdad bildiğiniz gibi “atalar” yani tarihteki soyumuz sopumuz. Ecdadımız  öyle değil, yani haremdeki cariyelerle  gününü gün etmemiş, yıllarca at sırtında Avrupa, Afrika, Arabistan savaşmış durmuş!

Savaşmış durmuş ama harem diye bir gerçeklik de var. Yabancı ve Türk kadınlar köle gibi satın alınmış hareme kapatılmış, Hristiyan olanlar Müslümanlaştırılmış.  Arzu ettiğinde de padişaha sunulmuş ya da zevce yapılmış.      

Osmanlı padişahlarının çoğu anne tarafından yabancı…Şimdi ecdada bakalım;

Osmanlı’nın 2.padişahı Orhan Gazi , ilk defa saraya yabancı esir gelin getiren ecdad.  Yarhisar Tekfuru'nun kızı Rum Holofira ile evlenmiş,  Nilüfer Hatun ismini almış, Şehzade Murad’ı dünyaya getirmiş. Sıra ikinci yabancı gelinde, Asporça, Bizans İmparatoru Andronikos ve İmparatoriçe Anna'nın kızı. Bundan da Şehzade İbrahim ile Fatma Hatun doğmuş.  
 
Esir yabancı zevce geleneğini oğul I.Murad devam ettirmiş, Bulgar kralının kızı Marya Tamara’yı ve yine bir Bulgar beyinin kızı olan Ful-Dane Hatunu zevce olarak seçmiş, kapanışı da bir Bizans prensesiyle yapmış, bu kişi de Angelina.

Yıldırım Beyazıt, hakkını Sırbistan Kralı’nın kızından yana kullanmış… Mileva (Olivera Lazarevic Despina) Hatun.

II. Murat eksik kalmamış, Mara Hatunu zevce yapmış.

Fatih Sultan Mehmet, en anlı şanlı ecdad, İstanbul’un fatihi, buyurun işte… Helene Hatun, Anna Hatun, Alexias Hatun.

Kanuni Sultan Süleyman…malumunuz meşhur Hürrem Sultan. Batı Ukrayna’dan Rutenyalı bir rahibin kızı, Roxelana. Kıyamet de burada kopuyor ya. Muhteşem bir yüz yıl yaşanmış! Sarayı kırmış geçirmiş Hürrem, bütün Devlet-i Ali’yi parmağının ucunda oynatmış.  

 Hürrem, ortalığı öyle bir karıştırmış ki sonra uzun süre yabancı gelin yok, illallah, tövbe demiş padişahlar.  

I.İbrahim artık kendini frenleyememiş, Rus asıllı bir cariye olan Turhan Hatica Valida Sultan’ı kendine zevce yapmış.

Çöküş dönemi padişahlarının da çoğu anne tarafından yabancı. Dolayısıyla bir kaç nesil sonra tamamen yabancı Türk olmayan padişahlar ortaya çıkmış.

Ecdad’a bak ecdad’a diyesim geliyor!  At sırtında savaşmış durmuşlar da uçkuru da hiç boş kalmamış birader, hep da esir yabancı zevceler.  

Muhteşem Yüzyıl’ın senaryosu bir kurgu ve  senaristin hayal gücü ile igili bir kurgulama.

Böyle Ecdad’dan daha ne kurgular çıkar. Bırakın artık şu ecdada tapınmayı, tarihin içinde kalsınlar, çok deşeleyince altından çok tuhaflıklar çıkıyor.  



Kaynak:  Bütün internet “ecdad” diye çalkalanıyor :-)

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..