Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '11

 
Kategori
Sinema
 

Muhteşem Yüzyıl

Muhteşem Yüzyıl
 

Aslına bakarsanız, "Muhteşem Yüzyıl" dizisi için yorumu birkaç hafta sonra yapmayı düşünüyordum. Doğrusu da bu olmalı idi. Ama bir iki gündür o kadar çok yorum ve haber oldu ki, dizi neredeyse bir açık oturum konusu oluverdi. Bizim de bir kaç laf etmemiz kaçınılmaz oldu.

Gerçek yorumu dediğim gibi dizinin ilk üç bölümünü seyrettikten sonra yapmalıydık. Herşeyden evvel tarih konulu dizi yapmak çok zor. Toplumun önyargıları kuvvetli ve ne yazık ki tarih bilgisi de zayıftır. Dolayısıyla tarih dizisi yapmak ve beğendirmek zordur ve büyük bütçeler gerektiririr. Dizilerin en önemli misyonu tarih konusunda bizlere birşeyler söylemesi, düşündürmesi ve döküman karıştırmamıza neden olmasıdır. Bence "Muhteşem Yüzyıl" ilk bölümünde bunu başarmış görünüyor. Bir çok seyircinin de söylediği gibi dizi "Harem" ağırlıklı başlaması, Saray ve Hürrem ağırlıklı devam etme ihtimali bizleri düşündürdü. Sultan Süleyman'ın onüç büyük seferi dizide nasıl işlenecek merak ediyorum. Kanuni'nin 46 sene süren hükümdarlığı ve Hürrem'e olan aşkı, Hürrem'in entrikaları o yüzyılın gerçekleri bunun farkındayız. Netice bu bir dizi ve bundan sonra çekilecek tarihi dizilere referans olacak.

Ve bizler bu iş başarılırsa tarihimizi bir kez daha elden geçirip günlük sohbetlerimizde tarihimizi konuşacağız. Unutmayalım ki tarih konulu kitapları onbinler okuyor, dizileri ise milyonlar seyrediyor. Bir kaç hafta sonra beğenmeyip boykot etmek istersek diziyi seyretmeyiz, reytingleri düşürürüz. Yapabileceğimiz bu olmalıdır, yoksa sokaklara dökülüp yürüyüşler yapmak gülünç duruma düşmektir.

"Muhteşem Yüzyıl" ekibine güvenmek istiyorum, ilerleyen haftalarda bunu hep beraber göreceğiz....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..