Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '13

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyılın dalya gecesi, yine palalar çekildi!

Muhteşem Yüzyılın dalya gecesi, yine palalar çekildi!
 

İşte Muhteşem Yüzyıl 100. Bölümünü bu akşam beğeniye çıkartıyor. Beğenecek miyiz? Her zaman ki gibi gene, yine, yeniden beğeneceğiz! Siyasi uyarıların ışığında, kulağı çekilerek yoluna devam eden dizi kim ne derse desin hala yeri doldurulamaz bir dönem dizisidir. Şimdi zaten palaların havada dolaştığı, incecik bir çizgi üzerinde yaşanan yaşamların dengesini kaybettiği dönemler fırtına gibi geldi de devam ediyor. Beni en etkileyen idam sahnesi Şeyh Maşuki ve müritlerinim idamı oldu ve hem görsel olarak diziye yakışırken, hem de dönemin sansürleri bana başka duygular yaşattı. Meraklılar için bu konuyu da tarihsel olarak ayrıca incelemiştim hatırlatırım.

Bitti bitecek derken planlandığı gibi 4. sezona devam edecek Muhteşem Yüzyıl dizisi. 26 Haziran gecesi sezon finalinde yolcu edeceğimiz diziyi Eylül ayı itibari ile de hasretle kucaklayacağız. Yeni anlaşmaları ile gündeme gelen dizi yaptığı her şeyle hem dem gündemden düşmedi.

Daha önceki yazılarımda hangi ülkelerde gösterildiğini ve dünyada izleyici rakamını vererek sizleri bilgilendirmiştim. Bir sürü ilk de imza atmıştı ve atmaya da devam edecektir. Yıllık 4 milyar dolar büyüklüğe ulaşan Türk dizi endüstrisinin en çok izlenen yapımlarından olan Muhteşem Yüzyıl, ihracatı, bütçesi, yarattığı iş potansiyeli ve turizme yaptığı katkıyla dev bir ekonomi oluşturuyor. 42 ülkeye ihracatı yapılan Muhteşem Yüzyıl’ın her bir bölümünü 250 milyon kişinin izlediği sanılıyor.

Dizinin Türkiye dışında en çok izlendiği ülkelerin başında Rusya geliyor. Rusya’da yapılan araştırmaya göre diziyi her iki kadından biri izliyor. Muhteşem Yüzyıl’ın seti de diziye yakışır bütçe ile 3.5 milyon liraya hazırlandı. Yapımcı şirket Mohaç Meydan Muharebesi çekimleri için 500 bin dolar harcayarak Türk dizi tarihinin en pahalı sahnesine de imza attı.

Yaklaşık 50 milyon liraya Show TV’den Star TV’ye transfer olan Muhteşem Yüzyıl’ın her bir bölümü tek bir kanala 60 ile 120 bin dolar arasında ihraç ediliyor. Daha çok komşu ülkelere ihraç edilen dizi turizme de katkı sağlıyor. Dizide öne çıkan mekanları merak eden yabancılar Türkiye’ye geliyor. Muhteşem Yüzyıl sayesinde takı ve kitap satışları arttı. Turizm, tarih, tanıtım açısından üzerine düşen vazifeyi bence yerine getiriyor.

Tim’s Productions’ın sahibi Timur Savcı, yapımını üstlendiği Muhteşem Yüzyıl’la sezonu 42 milyon lira ciro ve 4 milyon liralık kârla kapatarak en çok kazanan üçüncü yapımcı oldu.  Haliyle yeni sezon anlaşmaları yaparak Eylül’de kadroda eksik olmadan karşımıza çıkmak istemesi de çok doğaldır. Kanuni Sultan Süleyman karakterini canlandıran Halit Ergenç, bölüm başına 80 bin TL aldığı ve yurtdışı satışlarından da pay aldığı yolunda duyumlar aldım. Şimdi hepimiz bu dudak uçurtan rakama şaşkın gözlerle bakarken şunu unutmamalıyız ki; Halit Ergenç, Muhteşem Yüzyıl dizisi haricinde hiçbir işte görev almıyor, sebep olarak da Kanuni’nin imajına zarar vereceğini söylüyor. Haklı olduğunu düşünüyorum, düşünsenize koskoca Süleyman deodorant reklamında, yeni model cep telefonu tanıtıyor, falanca mağazanın yeni sezon giysi reklamında, bir sigorta reklamında, bir banka reklamında… Olmadı değil mi? Artık Kanuni olmaktan çıktı ve aramızdan biri oldu.

Oysa başrollerden diğer birinde gelen ve Hürrem karakterini canlandıran Meryem Uzerli’nin her ay anlaştığı şampuan reklamın yenisi ile ekranımızda dönüyor. Meryem Uzerli’nin fakir olduğu yönünde yaptığı açıklama sonrası yapım şirketi bölüm başı ücreti 35 bin TL olarak artırdı. Almanya’da tanınmayan Meryem Uzerli’yi dünya starı yapan yapım firması hiçbir riski göze alamadı. Çünkü bu söylem sonrasında Hürrem diziden istifa ederse bir çuval incir berbat olurdu. Böylece 5 bin TL ile ilk sezona imza atan Meryem Uzerli ücretini 7 kat arttırdı ve yıllarca çabalasa erişemeyeceği bir şöhrete kavuştu.
Dizinin her bölümünde 300 kişi çalışıyor. Bu da prodüksiyonun ne kadar dev-asa bir yapım olduğunun da ayrıca göstergesi. Muhteşem Yüzyıl dizi müziklerinin raflarda yer almasın da sevenlerini ayrıca mutlu etti.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin müzikleri tek bir albümde toplandı ve diziden repliklerin de bulunduğu soundtrack'ta, Meryem Uzerli, Selma Ergeç, Cansu Dere, Erkan Bektaş, Bekir Ünlüataer ve Aytekin Ataş'ın sesinden ninni ve türküler de yer alıyor. Albüm Meral Okay'a ithaf edildi.

Artık tek tek sevdiğimiz karakterlerin dizide ışıkları söndürülerek, ölecek veya öldürülecekler. Eğer sezon başından beri beni takip ediyorsanız her bir karakterin kimler olduğunu yazılarımdan öğrenmişsinizdir. Çünkü bütün karakterlerin tarihi bilgilerini de zaman zaman sizlerle paylaştım.
Dizinin senaristi Yılmaz Şahin“Sezon bitmeden birkaç trajik ölüm olacak. Şehzade Mehmet bunlardan biri!’’ dediğinde Şehzade Mehmet rolünü oynayan Gürbey İleri’nin hala bundan haberi olmadığını duyduk. Arada flash-back ile geri dönüşler olabilir ama artık Şehzade Mehmet ölmek üzere, tarih böyle diyor. Hürrem’in ilk kez kendi canından bir can kopuyor. Süleyman için de büyük bir kayıp, 22 yaşında ölüyor ve Şehzadebaşı Camii onun adına yapılıyor, mezarına taht koyuyor SultanSüleyman. Bu acı ikisini de başka bir yere taşıyor, bu da bizi asıl trajedilere sürükleyecek olan kapıyı açıyor aslında. Sezon finali Şehzade Mehmet’in ölümüyle olacak. Meraklıları bu konuda yazdığım Şehzade Mehmet yazısını tavsiye ederim.

Nigar Kalfa ölecek ama zaten tarihte Nigar Kalfa yoktur. Senaristlerin kenar süsü olarak diziye kattıkları Nigar Kalfayı artık diziden çıkartmaları gerekiyordu. Çünkü gittikçe zorlama bir rol yazmak zorunda kalıyorlardı. Palalar hazır çekilmişken alınacak kellelerden biri de Nigar Kalfa olmalıdır.

Hatice Sultan senaristler tarafından öldürülecek.  Çünkü sene olarak 1538 yılına geliyoruz, bu da Hatice’nin öldüğü yıldır. Pargalı yazımı okuduysanız Hatice Sultan’ın aslında Osmanlı tarihinde 4-5 satırdan ibaret olduğunu göreceksiniz. Senaristler dizinin içerisinde dönem olarak varlığını sürdürmek zorunda kalan Hatice Sultan’a yeni bir tarih yazmak zorunda kaldılar. Aksi taktirde Hatice Sultan’ın nereye gittiğini merak eden izleyiciye bir açıklama yapılamayacaktı. Ayrıca senaryo da kopukluklar oluşacaktı. Dizinin başarısının altında bu devamlılıkların da bir önem taşıdığını düşünüyorum.

Hatice Sultan başlı başına bir trajedi kaynağıydı. Haliyle de hayata vedası da dizide çok özel bir sahne ile  geliyor…

Sezon finali Şehzade Mehmet’in ölümüyle olacak diziden Lütfü Paşa’da uzaklaşacak gene aynı adla yazılmış yazımda Lütfü Paşa’nın tarih sayfalarındaki halini yazmıştım. Dizide tarihte olduğu kadar korkunç anlatılmayan Lütfi Paşa giderken de tarihteki kadar gürültülü gitmiyor. Bence arada dizi izlemeyi bir kenara bırakarak ‘’dizi tarihçiliği’’ni bırakıp, kitap okumak gerektiğini belirtmeden geçemeyeceğim.  Gerçekler tarihte var dizilerde değil…

Hayatta gerçeklerle yaşamanız dileği ile…

www.televizyongazetesi.com

eceer6@gmail.com

http://twitter.com/eceer6

https://www.facebook.com/pages/Ece-Er-%C4%B0le-Ba%C5%9Fba%C5%9Fa/145170645649459?fref=ts

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..