Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '17

 
Kategori
Seçim
 

Mühürsüz oy pusulaları iptal edilmeli mi idi?

Mühürsüz oy pusulaları iptal edilmeli mi idi?
 

Pek çok ülkenin, belki de bütün medeni ülkelerin Medeni Kanunlarının birinci maddesinde, “kanun lafzıyla ve ruhuyla meridir” yazar. Bu Medeni Kanun’da yazılıdır ama bütün diğer yasalar için de geçerlidir. Anlamı şudur: Kanunlar da yazan cümleler kelime anlamlarıyla (laf, lafz) geçerlidir, amma ve lakin ruhuyla da geçerlidir (letter and sprit of the law). Yani o cümle oraya neden yazılmış, ne maksatla yazılmış, varmak istediği amaç nedir, veya ne değildir, işte bütün bunlar da önemlidir.

İşte bu sebeplerle, kanun yapıcı organa, bizim durumumuzda TBMM’ne bir kanun teklifi verildiği zaman, bir kanun metni tasarısı, bir de gerekçe verilir. Bu gerekçede, bu kanuna neden gerek duyulduğu, neyin amaçlandığı açıkça belirtilir. Kanunu onaylayacak merci yani TBMM de bu gerekçeleri göz önünde bulundurarak, o kanunun hem gerekli olup olmadığına hem de amaçlanan hedefi sağlayıp sağlayamayacağına karar verir veya gerekli gördüğü ilave ve değişiklik önergelerini vererek kanunu gerekçesindeki hedefleri sağlayacak hale gelmesini sağlar ve kanunu bundan sonra onaylar (veya onaylamaz).

Son referandumda gündeme gelen, oy pusulalarının arkasında mühür olmasını gerektiren yasanın amacı, hileyi önlemektir, yoksa vatandaşın oy kullanma hakkına mani olmak değildir. YSK da bu karar alındığı zaman henüz oylamanın sonucu belli olmadığı gibi mevzu bahis mühürsüz oyların kaç tane olduğu, bunların kaçının evet kaçının hayır olduğu belli değildi, (sanıyorum halen de belli değildir). YSK bu konuda bir karar vermek mecburiyetinde idi, konuyu sürüncemede bırakamazdı. Bu YSK nın hem görevidir hem de YSK bu konuda tek yetkili ve bağımsız kuruluştur. Peki YSK ne yaptı? Kuruldaki bütün üyelerin ve parti temsilcilerinin ve dahi CHP temsilcisinin de ittifakıyla bir karar aldı. Bu kararın gerekçesi ne idi? Ortada bir hile var mı? Yok. Peki ne var? Bir ihmal var.  Şu anda dahi, şu ana kadar TV kanallarında vb yapılan konuşmalara, tartışmalara bakın, CHPnin yetkili temsilcileri veya CHP doğrultusunda konuşan konuşmacılar, herhangi bir hileden bahsetmiyorlar, sadece bu pusulaların mühürsüz olmasının ilgili yasaya uygun olmadığını, bu sebeple iptal edilmesini istiyorlar.

YSK, bu pusulaları iptal etseydi ne olacaktı? Ortada hiçbir somut, elle tutulur hile iddiası olmamasına rağmen, daha bu pusulaların kaç tane olduğu bilinmezken, bunların kaçının evet kaçının hayır olduğu bilinmezken, bu vatandaşların oy kullanma haklarına mani olunmuş olacaktı. Bu daha mı adildir? Böyle hatalar olabilir, her seçimde, her zaman, her ülkede olabilir. Böyle bir durumda bakarsınız. Orta da bir hile var mı? Yok. Amaç nedir? Vatandaşın oyunu kullanması. Ortada bir kasıt, bir kötü niyet var mı? Yok. O zaman maksada uygun bir karar vermek gerekir. Yani yasanın sadece lafzına değil, aynı zaman da ruhuna, amacına uygun bir karar vermek gerekir. Kaldı ki yasanın üstünde Anayasa vardır ve Anayasa’nın amir hükmü vatandaşın oy kullanma hakkına hiçbir gerekçe ile mani olunamayacağı yönündedir.

Kanaatimce zaten bu konuda yetkili merci olan YSK nın kararına saygı duyulmalıdır, hele ki bu karar bütün üyelerin ve parti temsilcilerinin ve dahi CHP temsilcisinin de ittifakı ile alınmış ise.

Şüphesiz bunlar benim kişisel görüşlerimdir. Doğrusunu uzmanlar bilir. Sürç-ü lisan ettiysek affola. Kalın sağlıcakla.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..