Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Müjde! İhsan Oktay’dan yeni bir kitap!

Müjde! İhsan Oktay’dan yeni bir kitap!
 

Haber, dün öğlen itibariyle twitter’a bomba gibi düştü!

Memleketin kesintisiz sıkıntı kaynağı haline gelen puslu gündeminde yolunu kaybedenlere, düş gücünü yitirenlere ışık tuttu, el verdi adeta…

Türk edebiyatının en güçlü isimlerinden İhsan Oktay Anar’ın yeni kitabı Yedinci Gün, eylül başında yayınlanacak.

20’den fazla dile çevrilen Puslu Kıtalar Atlası’nın, Amad’ın, Suskunlar’ın yazarı, edebiyatımızın en özgün isimlerinden biri Anar’ın, beş yıl aradan sonra yayınladığı ilk kitabı yine İletişim Yayınları’ndan çıkacak.

Yazarların bile popülarite telaşında olduğu, kitabın  bir ürün olarak görülüp, pazarlama ve PR gücüyle orantılı olarak değerlendiği bu çağda, bir röportaj bile vermeden edebiyatın yaşayan efsanesine dönüşen Anar’ın genç ve oldukça geniş bir müdavim-okuyucu kitlesi var.

1960Yozgat doğumlu olan İhsan Oktay Anar, lisans, master ve doktora eğitimini Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde yaptı. Halen aynı okulda öğretim üyesi.

Bugüne dek hiçbir yayına röportaj vermeyen Anar’ın yıllar önce E Dergisi editörünün birkaç sorusuna verdiği yanıtlardan kişiliğine ilişkin ipuçları bulmak mümkün.

Örneğin ‘hayatın anlamına’ ilişkin soru üzerine düşüncelerini şöyle özetlemiş Anar;
“Çok tehlikeli bir soru: Niye yaşıyorum? Bu soruyu soran insanlar, bir gün gelir kendilerini zor durumda bulabilirler (...) Sorulmaması gerekir. Niye yaşıyorum diyeceğinize bir köpüklü şarap alın elinize ve onu bir nehrin kıyısında yudumlayın. Niye diye sormanıza gerek yok. Bunu yapın yeter. Tehlikeli soruları birbirimize neden soralım? Zaten cevap verilmemiş o kadar çok soru var ki. Bu dünyanın keyfini çıkartın. Niye yaşıyorum? Tehlikeli bir soru. Peki niye ölmüyoruz? Bunlar eşdeğer sorulardır. Niye sorusunun peşine takılırsak hayatı yaşayamayız.”

‘Yazar değilim, her an bırakabilim’

Anar, aynı söyleşide kendisini ‘yazar’ olarak tanımlayan üzerinden tüm ‘kimlik sahiplerine’ sesleniyor:

“Benim asıl kimliğim yazarlık değildir. Yarın belki bütün elyazmaları, notları, kütüphanemi terk ederek ortalama bir kemancı olmaya çalışırım. Fakat kemana da bağlı kalamam. Yani bir insanın kendini yazar, öğrenci, genel müdür kimliği içine sıkıştırmasını ve bununla kıvanç duymasını anlayamıyorum. Dünya o kadar büyük ve seçenekleri o kadar fazla ki keman çalmak bize zevk veriyorsa niye yazar olarak kalalım, bu dünyaya eğlenmeye geldik.”

Hayal gücü ve uslup zenginliği, argodan, sanattan, tarihten, müzikten, bilimden beslenen kendine has dili, Türkçe’nin kadim sözcüklerine olan ilgisi ve saygısı, zeka sınırlarını zorlayan kurgusu ile İhsan Oktay Anar, beş yıldır hasretini çekenleri sevindirdi.

Yeni kitabı Yedinci Gün, öncekilerden izler taşıyor mu bilinmez ama yazar, Suskunlar adlı romanında Tevrat'a göndermeler yaparak; Tanrı'nın dünyayı altı günde yarattığını, yedinci gün dinlendiği ve bu günü kutsadığını belirtiyordu.

Yedinci Gün’ü elimize alıp kokusunu içimize çekeceğimiz günün hayaliyle bekliyoruz.

Twitter/suleyucebiyik

 
Kayıt tarihi
: 16.07.10
 
 

Milliyet Yazar..