Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '07

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Müjde Türk Telekom, mevcut hız kapasitesini 20’ye katlayan VDSL2 servisini başlatmaya hazırlanıyor

Müjde Türk Telekom, mevcut hız kapasitesini 20’ye katlayan VDSL2 servisini başlatmaya hazırlanıyor
 

.

İngiltere'de faaliyet gösteren Enformasyon Teknolojisi Keşif Vakfı tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, Türk internet kullanıcılarının Avrupa'nın en yavaş dördüncü geniş ağ sistemine (broadband) sahip olduğunu ortaya koydu.

15 Avrupa ülkesindeki geniş ağ hızlarını karşılaştıran araştırmacılar, Türkiye'nin saniyede 2 megabit hızla (mbps) bu alanda 12'nci olduğunu açıkladı.

Listenin ilk sırasında saniyede 21.7 megabit hıza sahip Finlandiya yer alırken, ikinciliğe saniyede 18.2 megabit hıza sahip İsveç otururken, üçüncü sırada da saniyede 17.6 megabit olarak tesbit edilmiş.

Türk Telekom, mevcut hız kapasitesini 20’ye katlayan VDSL2 servisini başlatmaya hazırlanıyor.

Ocak ayında çıkması beklenen VDSL2 30 megabit hızda olacak. Böylece ADSL’de 4 megabit olan hız da bir anda 8’e katlanmış olacak.

VDSL2 sayesinde bireysel kullanıcılar da oldukça gelişmiş seviyede internet erişimine sahip olabilecekler.

Misal vermek gerekirse, 700 MB’lık DivX formatında bir film, VDSL2 sayesinde 4 dakikada, 5 MB büyüklüğünde bir müzik dosyası ise 25 saniyede bilgisayara yüklenebilecek. Bunlar bir çok kişinin işine yarayacak.

TT ayrıca internet erişimindeki hız kapasitesini de kademeli olarak artıracağı söyleniyor. Planlara göre, bu sıralama 8 , 12, 16, 20, 24 ve 30 megabit olacak.

Bunlar iyi güzel şeylerde, bir de madolyanun diğer yüzü var. Fiyatlar açıklanmadı. Bakalım, fiyatlar uygun olacak mı? Her bireysel kullanıcı bunları kullanabilecek mi?


VDSL2 aynen ADSL’de olduğu gibi telefon hattı kullanılarak ve hat meşgul edilmeden kullanılıyor. Yapılması gereken, sadece modemlerin bu teknolojiye uyumlu olması gerekiyor.

VDSL2 sayesinde, kullanıcılar Triple Play denilen ses, görüntü, veri, yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV) ve interaktif oyunlardan da yararlanabiliyor.

Yakın bir tarihte ev ve iş telefonundan görüntülü telefon görüşmeleri de yapılabilineceği, ister kablolu ister kablosuz görüntülü telefon cihazlarından televizyona bağlanabileceği de söyleniyor.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..