Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Türkiyeyi Etkileyen iç ve dış politika sorunları

http://blog.milliyet.com.tr/sakin02

28 Temmuz '12

 
Kategori
Siyaset
 

Müjde

Müjde
 

Bu hızla hareket eden kaç şey biliyorsunuz...


Müjdeler olsun. Artık nurtopu gibi bir çocuğumuz var. Suriyenin kuzeyinde beklenen oldu ve dokuzyüz küsür kilometrelik sınırın büyük bir bölümünde yerleşim merkezleri kürtlerin kontrolüne geçti ve eski kadim dost yeni büyük düşman başkan Esad'ın bölgedeki kontrolü kalktı.

Şimdi, artık sen ben kavgasından, iç politikanın vıcık vıcık yatırımlarından tümüyle uzak durup, sakince oturup  oyunu baştan kurma zamanı. İşin acısı bu hale getirilmiş bir konuda ve bu aşamada kurulması gereken oyun planı bazıları için, en azından benim gibi sıradan insanlar için bazı kabus senaryoları da içerebilir. Dediğim gibi, zaman, sakin düşünüp soğukkanlı olarak durumu değerlendirme zamanıdır.

Önce bir tesbitle başlayalım. Kuzey Irakta, beceriksiz manevralarla karşı konulmaya çalışılan olay şimdi Suriyeye sıçramış ve benzer senaryo orada da uygulamaya konulmuştur. Bu durumdan tümüyle AKP yi sorumlu tutamayız. Başbakan Erdoğan ve ekibi geliyorum diyen bu krizi yönetememiştir. Suriye Uçağımızı düşürdükten sonra hızlı ve yeterli tepki gösterememiş, konuyu sonu gelmez istişarelerle çözeceği hesabını yapmış oyun planını buna göre kurmuştur. Görüşülen kişiler ve kademeler doğru, kapalı kapılar ardında iletilen mesajlar doğrudur. Ancak eksiklik vardır. Bu yapılan işlere diplomatik girişimler diyorsanız, arkasına koymanız gereken güç ortada yoktur. Suriye sınırına birlik kaydırarak, Bulduğunuz, gördüğünüz her mikrofona, gazabımız kahredecek, çok fena yapacağız açıklamaları yaparsanız ve bunu her zaman her fırsatta tekrar ederseniz ciddiye alınmanız mümkün değildir. Ancak, bu karmaşık siyasi konu, AKP hükümeti zamanında ortaya çıkmamıştır. Başbakan Erdoğan Kürt meselesini İktidara geldiği gün kucağında bulmuştur. Problemi o zamana kadar çözemeyen, meseleyi askere havale edip  siyasi kararlılık ortaya koyamayan, binlerce şehit verilmesine sebep olan bütün iktidarların bu sorunda payına düşen beceriksizlikler vardır. Sonuç olarak bu işin sorumlusu olmayan siyasi kadro yoktur.

Bundan sonra olabileceklere gelince; pek çok şey yazılıp söylenebilir. Durumu iyimser de karamsarda ele alabilirsiniz. Bana göre ikiside yanlıştır ve önemli olan akla yakın senaryolar ortaya koyabilmektir.

BDP söylemlerinden geri adım atmadığı gibi şimdi meseleyi geniş çepheye açmış, sadece kuzey  Iraktaki kürtlerin değil, Suriyenin kuzeyindeki, Türkiyenin güneyindeki ve Irandaki kürtlerinde adına şimdilik demokratik özerklik dedikleri, aslında bağımsız bir büyük kürt devleti özleminden başka bir şey olmayan taleplerini buldukları her mikrofonda tekrara başlamışlardır. Aslında bu anlaşılır bir durumdur. Başlangıçta talepleri yüksek tutup sonra az bir tavizle masadan kalkmak bir müzakere stratejisidir. Ancak BDP nin gözden kaçırdığı nokta,Türkiyede ki büyük sessiz çoğunluğun bu istekleri  asla içerisine sindiremediğidir.

Barzani usta bir siyasetçi olmuş ve stratejisinin temelini hep daha çok istemek üzerine kurmuştur. Başbakan ve kurmayları şimdilik istişarelerle durumu idare etmeye çalışmaktadırlar ancak daha büyük bir problem ortaya çıkmıştır. Irak'ın şii ağırlıklı ve perde arkasından İran tarafından yönlendirilen, hükümeti,  Barzani den hiç memnun değildir. Onlarda bu zatın bir sonraki adımını görmekte, burada kurulacak bir yeni devletin petrol gelirlerini azaltacağından endişe etmektedirler. Netekim artık ipler iyice gerilmiş ve Barzaninin ağır silahlı (!) peşmergeleri ve Irak ordusu Suriye sınırında karşı karşıya gelmişlerdir. Burada çatışma çıkabilir ve Türkiye ellerini oğuşturup hiç bir şey yapmadan duramaz. Mutlaka bir tarafın yanında olacaktır. Bu çok zor verilecek bir karardır ama mutlaka alınması gerekir. Bana göre Türkiye gene Barzaniyi destekleyecektir. Başbakan bu kararı tamamen iç dengeleri hesaba katarak yapacaktır. peki bu doğru olacakmıdır? Bana göre hayır. Bu karmaşadan güçlü çıkacak Barzani artık önünde hiç engel hissetmeyecek ve başka ileri adımlar atacaktır. Bu konudaki başka seçenek Türkiyenin bu iç çatışmadan yararlanarak kuzey Iraktaki, pkk varlığını bitirmesidir. Buna BDP, en sert biçimde karşı çıkacağı gibi ABD asla onaylamıyacaktır. Mevcut durumun sürdürülmesi ve burada bağımsız bir kürt devleti kurulması her zaman ABD nin çıkarına olmuştur. Peki Türkiye bunu yapabilecek siyasi kararı verebilecekmidir... Bana göre hayır...

Suriyeye gelince durum şimdilik ortadadır.ABD ve Rusya ya göre, Irak petrollerinin akdenize çıkışı kürt kaprislerine bırakılamayacak kadar ciddi iştir. Esad büyük ihtimalle alacağı bazı tavizlerle Rusyadaki 5.5 milyar dolarına kavuşacaktır. Sonrası ise tam bir karmaşadır ve büyük bir ihtimalle uzun sürecek bir iç savaş kapıdadır. Türkiye bu karmaşa içerisinde kuzeydeki kürtlerin istediği gibi at oynatmasına izin verirse o zaman kaybedecektir. Burada ortaya çıkacak kabus senaryosu ise güneydoğuda BDP nin pkk baskılarına dayanamıyarak ülkeyi bir iç savaşa sürüklemesidir.BDP bunu yaparmı sorusuna gelince bunun cevabı bana göre evettir.

Bu arada askerin durumu ortadadır. Güneydoğuda sürekli şehit vermektedirler. Sınırın üç beş kilometre ötesindeki pkk kamplarına siyasi kararlılık olmadığından sadece uzaktan bakabilmektedirler. Hapisteki subaylar ve generaller nedeniyle ne kadar inkar edilirse edilsin bir komuta kontrol zafiyeti başlamıştır. Sonuç olarak asker o bölgede sadece sağ kalmaya çalışmaktadır ve buda çok zordur.

Peki ne yapacağız sorusuna gelince bu bir başka yazının konusudur. Şimdilik tek söyleyebileceğim, iktidarda veya muhalefette yönetim kademesindeki politikacıların artık lütfedip ve günlük polika kavgalarını, oy hesaplarını bir kenara bırakıp devlet adamı olmaya çalışmalarıdır.

 
Toplam blog
: 89
: 321
Kayıt tarihi
: 27.07.09
 
 

ODTÜ 1970 Kimya Bölümü mezunuyum. Çalışma hayatımın bir bölümü kamuda bir bölümü ise özel sektörd..