Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Mükemmeliyetçilik

Mükemmeliyetçilik
 

Panik atak, depresyon, fobiler derken, insan bir mükemmeliyetçilik hastalığı eksikti’ diyor. Gerçekten, gittikçe yaygınlaşan bu rahatsızlık ta nereden çıktı?


Evinizde, ilişkilerinizde, iş yerinizde, okulda en iyi olmaya çalışırken ne kadar yıprandığımızın farkında mısınız? Modern dünyada hayat bir yarış, başarı her alanda tek hedefken, stres, depresyon ve anksiyete yaşayan insanların sayısı giderek artıyor. Hal böyle olunca rahatsızlık sayımız da gün geçtikçe fazlalaşıyor. Şimdilerde ise gündemde mükemmeliyetçilik var.
Yapılan araştırmalara göre mükemmeliyetçilik, yakın gelecekte çağımızın rahatsızlığı olacak ve giderek daha çok insan, 'mükemmeliyetçilikten muzdarip olacak.
Mükemmeliyetçilik bir kişilik özelliği olarak tanımlanabilir. Hatta kimilerinin övündüğü bir özellikte olabilir. Aslında, kişinin kendi hayatını oldukça zorlaştıran, törpülenmesi gereken bir özellik.
Mükemmeliyetçi bir kişi, kendinin veya çevresindekilerin en ufak bir hatasını bile kabul edemeyen, kendini ya da etrafındakileri sürekli olarak eleştiren, kendi doğrularına göre düzeltmeye çalışan , ulaşılması neredeyse imkansız, gerçek dışı hedefler koyan ve doğal olarak bu hedeflere ulaşamadığında da hayal kırıklığı ve öfke yaşayan, süreçten keyif almaktan uzak, sonu. odaklı, sürekli olarak beğenilmeme ve sevilmeme kaygısı yaşayan biridir.
 Mükemmeliyetçi kişilerin hayatında çok fazla 'meli', 'malı' vardır. "Kocam eve asla geç gelmemeli","Ben hep eğlenceli biri olmalıyım", "Arkadaşlarım bana böyle davranmamalı"… gibi takıntılı davranışlar gösterebilir. Sürekli organize etme, planlama, derleme, toplama gibi. Sürekli olarak her şeyi kontrolü altında tutmaya çalışır.
Mükemmeliyetçilikle baş etmek için neler yapılabilir?
Mükemmeliyetçilikle baş etmek oldukça zordur. Çünkü öncelikle mükemmel olmadığımızı kabul etmek gerekir; bu da, ciddi bir farkındalık.
Bunun yanı sıra mükemmeliyetçi kişiler öncelikli olarak, "ya hep ya hiç" şeklindeki düşünce tarzlarının farkına varmalıdır. Alışkın oldukları olumsuz eleştirel düşüncelerinin yerine daha mantıklı düşünceler koymalıdır.
 Kendilerine, hata yapmaya hakları olduğunu ve hata yapmadan büyümenin ve gelişmenin mümkün olmayacağını hatırlatabilirler. Kişi yaptıkları için değil, kendi olduğu için değerli ve önemli olduğunu kendi kendine hatırlatmaya çalışmalıdır.
Peki, bir kişinin Mükemmeliyetçi olup olmadığınızı nasıl anlarız?
• Sürekli olarak denetleme ve onay alma
• Tekrarlama ve düzeltme
• Aşırı planlama, düzenleme ve sıralama
• Karar vermede güçlük çekme
• Erteleme
• Kaçınma
• Başkalarını değiştirmeye çalışma
kısaca: daha iyisini yaşamak için hırs çerçevesine girmeyin. Ve kimsenin kusursuz olmadığını aklınıza not edin!!!
 

 
Toplam blog
: 68
: 2103
Kayıt tarihi
: 20.01.14
 
 

Merhabalar,  Çocuk yaşlarda hissetmiş olduğum ve bastırdığım hislerim 2016 'da Theta Healing eğit..