Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

mükemmelliyet abidesi

Sert bir kemikle çevrelenmiş, milyonlarca hücrelerle donatılmış, kıvrımlı hatlarıyla hayranlık uyandıran mükemmeliyet abidesi: Beyin!

Olmazsa olmaz olan bu küçük yapının hemen hemen yapamayacağı şey yoktur. Dünyayı kasıp kavuran olayların oluşmasında, bilim dünyasından sanata kadar her oluşumun arkasında hep onun parmağı vardır. Peki, hiç düşündünüz mü, ‘beynin hakkında bilinmeyenler nelerdir’ diye? Gelin birlikte görelim beyin hakkında en çok neler merak ediliyor:

Bu yapı iki yarım küreden oluşur: sağ ve sol. Genellikle sol yarım küre matematik ve dil öğrenmek için kullanılırken, sağ yarım küre ise sosyal organizasyonlar, felsefe ve sanatla alakalıdır. Hangi yarım kürenin işlediğini öğrenmek için ise şu testi uygulayabilirsiniz: birisine doğru tokat atmak için hamle yapın. Karşınızdaki kişi hangi kolla savunuyorsa, o kolun karşı tarafı baskın tarafıdır.

Sağın sanat; solun dil olduğu bu iki yarım kürenin tam ortasında haberleşmek için iletişim kanalları vardır. Lakin tanımlanamayan bazı maddelerin bu bölgeye oturmasıyla beyne ait hastalıklar da meydana gelebilir. Bu kanalların işlediği süreç boyunca sosyalliği de elden bırakmayan beyin neler yapabilir?

Her insanın sevdiği bir ya da daha fazla renk vardır. Aslında bunları belirleyen beynin yani beden yöneticisin kendisidir. Huzur ve rahatlık için beyin genelde mavi ve yeşil tonları tercih ederken dinamiklik için kırmızıdan yanadır. O sebeple bilim adamları, ‘yatak odalarında kırmızı tonları kullanmayın ama üretkenliğin artması için çalışma odalarında kırmızıyı tercih edebilirsiniz.’ diye açıklama yaparlar.

Bu rahatına düşkün yapının aktifliği için dış kaynaklar ise vitaminlerdir. Hafızanın güçlenmesinde rol oynayan ve beynin en çok sevdiği vitamin olan B12, eksikliğinde Demans hastalığına sebebiyet verir. Ve eksik olan bölgede geri dönülemez hasara yol açar. O yüzden, özellikle kırmızı et tüketerek B12 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Son yapılan araştırmalara göre kadınların beyni erkeklere göre hafif olduğu kanıtlanmıştır. Gramaj olarak görülen bu farklılık, hem anatomik hem de fonksiyonel olup beynin kıvrımlarında bile kendini göstermektedir. Sosyal alanlarda kadın daha başarılıyken, erkek de matematik alanında kadınlardan biraz daha iyidir. Yeni bir dil öğrenme konusunda ise kadın erkeğe göre daha başarılıdır. Kadın 10 bine yakın kelime ezberleyebilirken erkek sadece 3 binle sınırlı kalmaktadır.

Farlılıkların var olduğu beyinde ise birçok da benzerlikler mevcuttur. Beynin orta bölümü kol ve bacakların hareketlerini düzenlerken, hemen yanındaki bölümde ise duyular için düzenleme yapılmaktadır. Beynin yan bölümleri de konuşma, okuduğunu anlama, sesleri algılama, hesaplama gibi fonksiyonları düzenler. En arka bölüm ise görmeyle ilgilidir ve ışık, renk, cisim ve hareketleri yorumlar. Beyin tarafından salgılanan çeşitli hormonlar, içinde barındırdığı Hipofiz bezi tarafından sağlanır. Beyin sapı ise solunumu ve dolaşımı ayarlar. Beyincik olarak bilinen bölüm ise vücudun dengesiyle alakadar olur. Bunca organize edilmiş sistemdeki hatalardan biri diğer bölgelere de sıçrayarak bütün yapıda arıza meydana gelmesine sebep olabilir.

Sadece beyninin yarısıyla hayatına devam eden insanların da var olması bu yapının mükemmeliyetini ortaya koymaktadır. O yüzden geliştirebildiğimiz kadar bu yapıyı geliştirip bu nimetten yararlanmalıyız. Bulmaca çözüp kitap okuyarak; ezber yapıp müzik dinleyerek yapabileceğimiz bir takım eğitimlerle yaratıcılığımızın sınırlanırı zorlayabiliriz. Belki birer Einstain, Edison vs. olabiliriz. Neden olmasın?

 
Toplam blog
: 16
: 915
Kayıt tarihi
: 18.06.09
 
 

Beykent Üniversitesi Uluslararsı Ticaret bölümde okuyan lisans öğrencisiyim. Kendi bölümümle ilgili ..