Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '13

 
Kategori
Deneme
 

Mükemmelliyetçilikten uzaklaşmak

Mükemmelliyetçilikten uzaklaşmak
 

resim: internet.


Mükemmelliği arzuluyorum. Her şeyi iyi yapmak daha da iyisi kusursuzluğa ulaşmak ! Bu gerçekleşemeyecek bir hayaldir belki..

Bu gibi düşünceler, bir çok kişinin aklından geçmiş olabilir. Mükemmelliyetçilik bir şeyi en iyi biçimde yapmanın daha da ötesinde olan bir durum. Peşinden koştuğun, koştukça da bir türlü yakalayamadığın belki de bunun mümkün olamamadığı bir olgu.

Neden mükemmel olmak istenir ? Kabul görmek, onaylanmak, acıdan, utanç duygusundan, hayal kırıklıklarından uzak olmak, korkunun çemberinde savunmasız kalmamak için.

Düşününce mükemmelliyetçi olmak korkuyu daha da besliyor. Havada asılı duran ve sıkıca kavrayamayacağın bir şeyi kendine mal edebilmek ve bu büyük isteğin elde edilemeyeceğiyle ilintili olan korku duygusu ve incinme endişesi yoluna çıkıyor ve seni olduğun yerden, canını sıkan bir ruh haline götürüyor.

İnsan sahici olup, kendini olduğu gibi gösterdiğinde, engelleyici görünümünde olan bir takım düşünce ve inançlar daha olumlu bir boyuta taşınabiliyor. Burada cesaret ve özgüven işliyor. Riskleri göze almak ve kendini ortaya koymak.. Gerçekleşebilecek durumlara karşı hazırlıklı, rahat ve esnek olmak..

Cesaret nasıl sağlanabilir ? Engelleyici düşünce ve inançları sahiplenip, yerine olumlu ve yararlı olanları koyarak..  Sahiplenilmeli çünkü öyle olmadığı zaman olumsuzluklar daha da güçlenip, kök salabiliyor.

İnsanı rahatsız eden duygu, düşünce ve inançların, uygun bir zeminde konuşulması ve paylaşılması da olumlu bir etki yaratıyor.

Kendine karşı daha sevecen daha sabırlı ve nazik davranabildiğinde, bu, diğer insanlarla etkileşimlerine de yansıyor. Başkalarını sevebilmek büyük oranda kendini sevmekle bağlantılı..

Mükemmelliyetçilik, diğer insanların bizi nasıl algıladığı ile ilgili ise, algılar üzerinde bir kontrol sağlamak mümkün değil gibi görünüyor. Mükemmel olmak, ulaşılamayacak ancak yine de sahip olabilmek için yoğun çaba sarfedilen bir duruma dönüşüyor.

Çevresindeki insanların düşünce ve fikirleri bazı insanlar için büyük önem taşır. Bu durum ağır bir yük gibi içi kemiren, sıkıcı bir hale dönüşür. Başka insanların düşünceleri belli oranda önem taşısa da, eylemleri bu doğrultuda sınırlamak, özgürlüğü kısıtlayıcı etkide bulunabilir.

Sağlıklı bir çaba, istediklerini elde etmek için önem taşır ancak konu mükemmelliyetçiliğe geldiğinde, kendine zarar vermek söz konusu olabilir. Türlü endişelerle bir işe girişip, onun, mükemmel bir süreç içinde devam edip, sonuç alınmasını beklemek ve bu doğrultuda hareket etmek yorucu ve bezdirici de olabilir.

Her insanın kendine özgü beceri ve yetenekleri vardır. Bunları ortaya çıkarmak ve bu bağlamda yaratıcı faaliyetler ortaya koymak daha iyi ve mutlu hissetmek için gerekli olabiliyor. Anlamlı bir iş ve onun getirdiği tatmin duygusu, mükemmelliyetçilik olgusunun yıprattığı birey için avantaj olabilir.

Sahip olunan neler varsa, bunlar için şükretmek pozitif bir etki yaratabilir. İnsan bazen yeni şeyler ister, elde eder ama hep arkası gelmeli der. Tatmin duygusu azalır. Şükretmek sahip olduklarından memnun olduğunu hissetmenin bir yoludur ve huzur verebilir.

Huzur, koşulların sağladıklarından ziyade, içindeki hislerdir belkide ve hep seninle olabilir !

 

 

selin428@yahoo.com.tr

 

 
Toplam blog
: 155
: 175
Kayıt tarihi
: 02.03.12
 
 

İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Sanatları, Halkla İlişkiler bö..